párkapcsolat probléma kibeszélő szeretetmegvonás kommunikáció
Vitán felül áll, hogy minden jól működő párkapcsolat alapja a kommunikáció. Mivel senki sem gondolatolvasó, ráadásul mindenkinek vannak figyelmetlenebb napjai, sokkal kézenfekvőbb megbeszélni a felmerülő problémákat, mint magunkban duzzogni. Azonban mégis vannak bizonyos helyzetek, amikor már jobb csendben maradni, vagy továbbállni.

Van az a vicc, amikor a nő nagyon szeretne virágot kapni a párjától, aki viszont nem veszi a jeleket. Majd amikor kiborul a bili, a férfi csak áll értetlenül, hogy dehát néma gyereknek anyja se érti a szavát, a nő pedig áll, szintén értetlenül, hogy de neki akkor már nem kell a virág, ha kérni kell. Az alábbi lista is valahol ehhez hasonló.

Soha ne könyörögj, hogy vigyen el randizni

Ne azért töltsetek együtt minőségi időt, mert megállás nélkül nyaggatod, hogy soha nem mentek sehova. Azért vigyen el randizni, mert szeret téged, és szeretne veled lenni. Ez nem azt jelenti, hogy minden alkalommal drága programokra kell elvinnie, és meg kell vásárolnia a fél világot. Elég egy közös séta, egy kávé, egy múzeum, bármi, ami arról szól, hogy kettesben vagytok, és időt szántok egymásra. De a közösen eltöltött minőségi időt mindkét félnek akarnia kell, és tennie is kell érte. Az nem jó, ha te vagy az egyetlen, aki azon van, hogy ez megvalósuljon.

Azonban az sem jó taktika, ha elvárod, hogy a férfi olvasson a gondolataidban, míg te csendben, duzzogva várod, vajon mikor jut eszébe, hogy már hónapok óta nem voltatok együtt vacsorázni.

Ha viszont a dolog egyoldalú, és te hiába jelzed felé, hogy szeretnél elmenni vele randizni, mivel többnyire falakba ütközöl, nem érdemes megfeszülni és könyörögni, mert úgyis te húzod a rövidebbet.

Ne kérd a segítségét a házimunkában

Remélhetőleg egy felnőtt férfi emberrel élsz együtt, akinek a szerelme, a párja, a társa vagy, nem pedig az anyja. A házimunka pedig nem kizárólag a nő feladata, a férfi pedig nem "segít" a házimunkában, hanem szimplán, egyszerűen: ő is házimunkát végez.

Természetesen a kulcs itt is a kommunikáció, de valljuk be, végtelenül fárasztó folyamatosan mindenre megkérni a párunkat. "Légy szíves mosogass el magad után. Legyél kedves, és tegyél be egy mosást. Légy oly' szíves és töröld le magad után a pultot, ha összekoszoltad. Kérlek, tedd vissza a hűtőbe a sajtot, ha már nem eszel belőle, mert megrohad. Megtennéd, hogy a koszos ruháidat a szennyestartóba dobod, nem pedig mellé?"

Forrás: Shutterstock

Ezek teljesen alapvető dolgok, amikhez a férfinak még csak gondolatolvasónak sem kell lennie, csupán ki kell nyitnia a két szemét, körbenézni, és megállapítani, mi az, ami most ott van, ahol egyébként nem kéne lennie.

Ne könyörögj a figyelméért

Miért akarnád valaki olyan figyelmét, aki nem adja oda magától? Aki látszólag elfelejti, hogy létezel, amint kilépsz az ajtón, és akinek soha nem kerülhetsz a fontossági sorrendje elejére. Soha ne könyörögj azért, hogy hallgasson meg, hogy elmesélhesd neki, mi bánt. Soha ne könyörögj azért, hogy adjon egy puszit, egy ölelést. Ha már ezeket a nagyon-nagyon apró, még csak gesztusnak sem nevezhető dolgokat sem teszi meg, akkor mit vársz?

Ne könyörögj, hogy mondja el mi van benne

Bár lehet, hogy te azonnal elkapnál minden feszültséget, és még csírájában át akarnád beszélni a szerelmeddel, erre nem mindenki képes. Van, akinek több időbe telik, mire egyáltalán saját magának meg tudja fogalmazni, mi a problémája, és még több időbe, mire azt ki tudja mondani. Hagyj időt, és ha elérkezik a megfelelő pillanat, akkor könnyebb lesz leülni beszélni.

Ha viszont minden apróság miatt némasággal és szeretetmegvonással büntet, és hiába vetsz be bármit, amit az asszertív kommunikációról tudsz, mert semmire sem mész vele, kár belé az energia.

Ne kérd tőle, hogy minden szabad percét rád áldozza

Ahogy neked, neki is szüksége van énidőre. Hogy egyedül legyen, vagy időt töltsön a barátaival, elmenjen fodrászhoz, edzeni, sétálni, foglalkozzon a hobbijával, vagy csak egyedül megnézzen egy filmet, ha olyanja van.

Attól még, hogy együtt vagytok, nem kell mindenhova együtt menni, és mindent együtt csinálni. Ugyanúgy két külön ember vagytok, időnként különböző igényekkel és vágyakkal, még akkor is, ha esténként ugyanabba az ágyba tértek nyugovóra. Társaként pont, hogy teret kell biztosítanod, és motiválnod arra, hogy foglalkozzon magával, és azokkal a dolgokkal és emberekkel, amik és akik fontosak számára.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.