kibeszélő birtoklás szeretet érzés ragaszkodás
Éveken keresztül rengeteg pár megszokásból, kényelemből és ragaszkodásból marad együtt - szerelem nélkül. A szerelem nagyon összetett és bonyolult dolog, éppen ezért könnyen össze lehet keverni a ragaszkodással. Minden kapcsolat különböző, mindenki másképpen mutatja ki az érzéseit, azonban a ragaszkodás és a szerelem annak ellenére, hogy erős érzelmek, különböznek egymástól.

Mi a különbség a ragaszkodás és a szerelem között?

A ragaszkodás önző, a szerelem önzetlen

Ha egy kapcsolatban ragaszkodásról van szó, akkor azt tartjuk szem előtt, hogy a párunk miként tud boldoggá tenni minket, ezért képesek vagyunk irányítani és befolyásolni a másik felet. Azt tartjuk szem előtt, hogy a párunk mindig mellettünk legyen, folyamatosan ránk figyeljen, és mindenben elsőbbséget biztosítson nekünk. Ezzel szemben, akit igazán szeretünk, azt boldoggá akarjuk tenni, és azt szeretnénk, hogy neki mindig jó legyen. Ebben az esetben nincs helye érzelmi zsarolásnak és manipulálásnak.

A ragaszkodás irányító, a szerelem szabad

Ragaszkodás során felerősödnek az irányító viselkedés elemei, ezek során nem akarjuk elengedni a párunkat a barátaival szórakozni, képesek vagyunk manipulálni, befolyásolni, és megfigyelhető akár az is, hogy túlzottan próbálunk a kedvére tenni. Kontroll alatt akarod tartani a kapcsolatot, és mindent úgy csinálsz, hogy neked legyen jó. Azonban az igazi szerelem során a kapcsolatban kölcsönös a szeretet és képesek vagyunk önmagunkat adni. Szerelmünket mindenben támogatjuk, és feltétel nélküli bizalom van a két fél között. A szerelem erőt ad ahhoz, hogy bármit megtegyél, amit szeretnél, és segít, hogy nagyobb önbizalmad legyen.

A ragaszkodás átmeneti, a szerelem örök

A ragaszkodást behatárolja az idő, ezért nem vágysz arra, hogy az egész életedet leéld azzal, akibe soha nem voltál igazán szerelmes. Ezzel ellentétben a szerelem nem ismer határokat, és az idő múlásával sem gyengül.

Forrás: Shutterstock

A ragaszkodás teher, a szerelem fejlődés

A ragaszkodás visszatart a fejlődéstől, felemészti az energiánkat, így nem vagyunk képesek megoldani a problémákat és végül komoly teherré válik. A szerelem az egyik legnagyobb motiváló erő. Folyton ösztönzést érzünk arra vonatkozóan, hogy jobb emberré váljunk, és mindent megteszünk a közös fejlődésért.

A ragaszkodás közömbös, a szerelem szenvedélyes

Ragaszkodás során, - ha szakítasz a pároddal -, akkor kevésbé jellemzőek a negatív érzések. Az érzelmek idővel közömbös formát öltenek, és nem lesz olyan mély és erős a fájdalom, mint szerelem esetében. A szerelemhez nagyon közel áll a gyűlölet érzése. Ez azért van, mert szakítás után felerősödik a harag. Ezért mondható szenvedélyesnek a szerelem.

A ragaszkodás birtoklás, a szerelem szabadság

Amikor ragaszkodsz valakihez, akkor a legtöbbször nem vagy biztos az érzéseidben, birtokolni akarod a párodat, ezért folyamatosan azt várod tőle, hogy bizonygassa a szeretetét. Ha valakit igazán szeretsz, akkor nem korlátozod a szabadságában, és nem is szeretnél tőle függni. Biztos vagy az érzéseidben, ezért nem akarod folyton ellenőrizni.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.