kibeszélő sérelem elemezgetés kapcsolat szorongás
Hogyan tudod elrontani azt, ami tök jó lenne? A korábbi sérelmeidet miért viszed magaddal, és miért agyalod túl a kapcsolataidat?

Gyakori eset, hogy régi, rossz tapasztalataink miatt szorongás alakul ki bennünk, ezért nem tudjuk elengedni magunkat, folyton agyalunk valamin. Ezzel csak megmérgezzük a kapcsolatainkat, ám ennek a felismerése még önmagában nem segít leküzdeni a feszítő, negatív érzéseinket. Megoldást kell találni az ilyen helyzetekre, mert hosszútávon rossz következményei lehetnek.

Az emberek többségének vannak negatív gondolatai, de egyáltalán nem mindegy, milyen mértékben. Ha folytan azon agyalsz, mi volt rossz a múltban, jobban is alakulhattak volna a dolgok, akkor csak felemészted saját magadat és a körülötted lévőket is nyomasztod. A párod, a családod és a barátaid hangulatát is elrontod ezzel a gondolkodásmóddal, és a végén azt fogod elérni, hogy mindenki eltávolodik tőled.

Egy negatív ember senki számára nem jó társaság, hiszen, ha elmentek valahova, és mindig csak a sopánkodást kell hallgatni, az mindenki számára lelombozó tud lenni. Ráadásul a közös programot is elrontja, ahelyett, hogy egy tök jó kikapcsolódásban lenne részetek.

Leginkább a párkapcsolatodra lehet rossz hatással ez a viselkedés.

Az utóbbi években még inkább jellemzővé vált a túlgondolásból eredő szorongás. Persze, nehogy azt hidd, hogy ezzel egyedül vagy, de tudnod kell, hogy a túlgondolás és a szorongás megmérgezheti a kapcsolatodat.

Forrás: Shutterstock

Ha minden stimmelne, de te mégis állandó jelleggel rágódsz valamin, akkor nagy eséllyel a korábbi sérelmeidet, rossz tapasztalataidat hurcolod a szívedben.

Nagy gondot okozhat egy kapcsolatban, ha - példának okáért - az előző barátod megcsalt, ezért folyton féltékenykedsz az új párodra, pedig nem is lenne erre semmi okod. Lehet, hogy a pasid megértő egy ideig, de biztosan nem a végtelenségig, hiszen senki nem tudja hosszú ideig elviselni, ha olyan dolgok miatt kell "bűnhődnie", amit el sem követett.

Vannak dolgok, amiken felesleges szorongani, mert csak tönkre tesszük vele azt is, ami különben jó lenne. Ezért mindenképp meg kell próbálnod türtőztetni magadat, különben azt fogod elérni, hogy az aktuális párod kiábrándul belőled. Ha a fent említett rossz szokásokat észreveszed magadon, feltétlenül változtass!

És hogyan törheted meg a túlgondolás ördögi körét? Mutatunk három lépést, ami a segítségedre lehet:

1. A legtöbben hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy amit gondolunk, az biztosan igaz is. Ne higgy el mindent, amit gondolsz.

2. Hívd fel egy barátnődet vagy családtagodat, és beszéljétek ki a problémáitokat egymásnak.

3. Ne rágódj a múlton: Valami történt veled, ami hatással volt rád, de ezen már nem szabad rágódnod, egészen egyszerűen gondold újra, játszd végig magadban és lépj tovább.

Nem baj, ha néha ráparázol a dolgokra a kapcsolatodban, hiszen meglehetősen szórakoztató is tud lenni némi elemezgetés, csak ne told túl, vagyis: válaszd el a saját magaddal kapcsolatos bizonytalanságaidat a pasidtól.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.