magány nyaralás szeretet veszekedés boldogság
Csak a nyaralás ideje alatt tudjuk nagyon szeretni egymást - talán veled is megesett már, vagy ismersz olyan párt, akiknek így működik a kapcsolatuk. Kiteszik a lábukat egy hétre a Balcsihoz, az Adriához, és olyanok, mint egy hollywoodi álompár.

Balin minden szép és jó, Hajdúszoboszlón is virágzik a szerelem, de csak addig tart a mese, amíg haza nem érnek. Otthon a hercegből ismét béka vagy főgonosz lesz, míg a hercegnőből sárkány vagy gonosz boszorkány. Miért csak addig tart a varázs, amíg távol vannak?

Nagyon sok párnál látom, hogy ez történik. A nyaralás előtti időszakban folyton veszekednek, elégedetlenek egymással, kevés intimitás van közöttük. Ha pedig nem vitáznak, inkább elkerülik a partnert.

De elmennek nyaralni, és mikor hazajönnek, olyanok, mint akiket kicseréltek. Arról áradoznak, mennyire szeretik a kedvesüket és mennyivel közelebb kerültek egymáshoz. Felfrissült a kapcsolatuk, és olyan rózsaszín ködben látják a szerelmüket, mint mikor tíz évvel ezelőtt összejöttek. Ám a varázs csak pár napig tart. Utána kezdődik elölről a veszekedés vagy a társas magány.

Vajon miért van ez így?

Ebből bizony nem lesz X-akta, mert a válasz egyszerű és logikus. Képzeld csak el: adott egy pár, akik folyamatos stresszben, feszültségben vagy magányban élnek egymás mellett. Aztán kiszabadulnak a megszokott környezetükből, és maguk mögött hagyják a feszültséget, a magányt, mindazt, amiben otthon részük van.

Kutatások is alátámasztják: azok a párok, akik együtt utaznak, boldogabbak. Új dolgokat próbálnak ki együtt, és ilyenkor az agyuk dopamint termel, ami megadja a boldogság érzetét.

Tehát jól érzik magukat testi és lelki szinten egyaránt. Ha pedig kiléptek a komfortzónájukból, akkor végre képesek igazán egymásra koncentrálni. Így nyitottabbá válnak a kommunikációra és az intimitásra is. Az ismeretlen környezet és az új hely kihozza belőlük a vállalkozó kedvet. Nyitottabbak lesznek arra, hogy felfrissítsék a szerelmi életüket, romantikázzanak és új dolgokat tapasztaljanak meg.

Egy amerikai felmérés szerint az emberek 73%-át romantikus hangulatba hozza a közös utazás, és ilyenkor jelentősen javul a nemi életük is.

Forrás: Shutterstock

Mindehhez pedig hozzájön az, hogy mikor az emberek nyaralnak, kevesebbet nyomkodják a telefonjaikat. Leszámítva persze a szelfik és közös képek elkészítését. De elenyésző mennyiségben, vagy egyáltalán nem lógnak a közösségi oldalakon vagy a neten. Helyette értő és őszinte figyelemmel fordulnak egymás irányába. Ilyenkor végre a másik féllel vannak elfoglalva. Mivel kipihentek, kisimultak, sokkal türelmesebbek és megértőbbek egymással.

Lehetőségük van újra egymásba szeretni, megismerni egymást. Felfedezik azokat az apró gesztusokat, szokásokat, amiket megszerettek a másikban. Eszükbe jutnak a régi szép emlékek, és nosztalgiáznak. Közben új élményeket szereznek, amelyek által elmélyítik a kapcsolatukat. Egy-egy séta, napozás, romantikus vacsora közben végre minőségi időt töltenek el a partnerrel. Nemcsak a szexből lesz több esténként, hanem napközben a csókokból, az ölelésekből is.

Mindent összevetve, úgy tűnik: nyaralás idején tökéletes a kapcsolat és maximális a boldogság. De az nem igaz, hogy csak nyaralás idején lehet jó a kapcsolatunk. Nem csak évi 1-2 alkalommal élhetünk át tartós boldogságot.

Ha egy párnak számít a kapcsolata, akkor azt jobbá akarják tenni, ezért tudatosan fognak dolgozni rajta. Ez azt jelenti: igyekezni fognak a nyaralás után is fenntartani azt az állapotot, amelyben az elmúlt pár napban volt részük. Ugyanis nem lehetetlen.

Ehhez nem kell mást tenniük, csak kiiktatni a zavaró, mérgező tényezőket, amelyek otthon lehúzzák a kapcsolatot. Meg kell tisztítaniuk a szerelmi fészküket és az életüket. Tudatosan kell figyelniük arra, hogy minőségi időt töltsenek együtt. Illetve anyagi helyzettől függetlenül is törekedniük kell arra, hogy egy-egy napra, hétvégére kimozduljanak, vagy legalább elhagyják a megszokott környezetüket. Amennyiben ezekre odafigyelnek, akkor akár egész évben is kitarthat a varázs, és "nyaralhatnak", ha úgy tetszik.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.