házasság kibeszélő önmegvalósítás szerep
A házasság nem a szörpkészítésről szól, hogy amikor a málnaszörp és a víz találkozik, a kanál - a pap vagy az anyakönyvvezető - elkeveri őket, és eggyé válnak. Valóban, egy szoros kötelék jön létre, de ez nem jelenti azt, hogy nincs többé "én", csak "mi".

Te attól még nagyon is megmaradsz Izgalmas Izoldának, aki lehet karrierista, feleség, családanya, nő és akár: feminista. Ki tudja miért, de az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy a feminizmus egyenlő a férfi gyűlölettel. A szó hallatán olyan tökös nőket képzelnek maguk elé, akik pajszert reggeliznek és utána azt ordibálják: "Le a férfiakkal!".

Néhány embert pedig csak szimplán bosszant, mert felesleges női hóbortnak, társadalmat mérgező kultúrának tartják, ami mondvacsinált problémákat okoz. Ugyanis szerintük a feminizmus eredeti célja a nemek közötti egyenjogúság társadalmi, személyes, gazdasági és politikai szintű megvalósítása. Ez pedig sokak szerint már rég megtörtént. Ezzel persze szívesen vitatkoznak azok, akik tapasztalják vagy valamilyen formában érzékelik a rendszeres családon belüli erőszakot.

Ennek ellenére egyesek szerint a feminizmus csupán egy divat, amit unatkozó, figyelemre vágyó, fontoskodó nők találtak ki. Ha egy sztár ma benyögi, hogy feminista, holnapra megugrik a feministák száma. De ez nem így működik. El kell fogadni azt, hogy sok nő a szíve mélyén igenis feminista, még ha nem is vallja magát annak. Mert egyszerűen csak a szívén viseli a nők sorsát, illetve félti a szabadságát.

Szerencsére a nők körében nem csökkent a házasodási szándék, ahogy a gyermekvállalás utáni vágy sem. Ugyan az utóbbit, aki teheti kitolja, mivel rengetegen szeretnének karriert építeni, és kicsit még magukkal foglalkozni, mielőtt gyerekük lesz. De akadnak félelmeik bőven. Vajon sikerül találni egy olyan férfit, aki elfogadja ezeket az eszméket? Aki nem fordul sarkon, amikor meghallja: a nő karrierre vágyik és egy olyan pár után sóvárog, aki egyenlő félként kezeli - minden téren.

Forrás: Shutterstock

Aki nem csak az ágyban ad neki lehetőséget, hogy felül legyen, de a házi munkából és a gyereknevelésből is kiveszi a részét - egyenlő arányban. Kikéri a véleményét, beavatja a világába és a legmélyebb titkaiba. És jó volna, ha ez a nem mindennapi férfi nem sértődne meg azon, ha esetleg a nő sikeresebb vagy jobban keres. Tisztelje, becsülje a nő erőfeszítéseit, és ne várja el a "szolgálatait". Ne akarjon belőle háziasszonyt és tenyészkancát gyúrni. Sokan már eleve azt is kihívásnak érzik, hogy találjanak egy ilyen modern, nyitott gondolkodású, nem kimondottan hagyományelvű férj alapanyagot.

Ha pedig ezt a pontot sikerült kipipálni, és megvan a partner, jöhet a többi kihívás: mi lesz a házasság után? A férjem a fontosabb vagy a karrier? Hogy jut időm mindkettőre? Aztán, ha jön a gyermek: mi lesz a munkámmal, a vállalkozásommal, az álmommal, a hobbimmal? Feleségként és anyaként lehet belőlem nagybetűs nő? Vihetem valamire? Vége a szabad életnek és csak a kötelezettségek maradnak? Még megvalósíthatom önmagamat?

Megvalósíthatod! Folyamatosan. Ugyanis a házasság nem bezár, hanem felszabadít. Egy biztos partner mellett a házasság szabadságot és teret ad. Hiszen már nem kell kapcsolati játszmákat űzni, vagy aggódni a státusz miatt. A figyelmedet arra fordíthatod, amire csak szeretnéd. A házasság nem a sztori végét, hanem egy új élet kezdetét jelenti. Ebben pedig továbbra is adott a lehetőség, hogy megvalósítsd a vágyaidat.

Ha van egy támogató férjed, aki valóban segít a házimunkában, a gyereknevelésben és azt mondja: "csináld csak drágám, ne add fel", akkor nincs számodra lehetetlen. Igenis lehet belőled még híres bűvész, sikeres üzletasszony, bármi, ami csak lenni szeretnél. Az önmegvalósítás nem ér véget a házasságkötés napján. Ugyanúgy folytatódik, csak most már van valaki, aki segít fizikailag, vagy lelki szinten támogat. Aki nem zár kalitkába, hogy csak neki dalolj, hanem meghagy az egész világnak.

Egy jó házasságban a nő lehet feminista. Egy jó házasságban a nő megőrzi szabad női mivoltát és nem kell olyan szerepeket vennie magára, amiket nem akar. Ha valaki nem akarja felvenni a kötényt, hogy csak és kizárólag a családjának éljen, nem kell azt tennie. Nem muszáj csak anyának, csak feleségnek lennie. Ha bírja szusszal, akkor persze lehet mindez, plusz karrierista. Plusz szabad. A házassággal nem a rabszolgák nyakörvét veszi magára, hanem a gyűrűt, ami azt jelenti: beléptem a szövetségbe, amiben a társam mellett, önmagam lehetek.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.