kibeszélő beszélgetés bizalom kapcsolat intimitás hiány
"Több gyengédségre és törődésre vágyom. Szeretnélek közelebb érezni magamhoz" - mondta Zsóka a férjének, aki erre így reagált: "Jól van, akkor este szexelünk."

Ez a beszélgetés ébresztett rá arra, hogy az emberek mennyire nincsenek tisztában a saját vágyaikkal és a partnerük igényeivel sem. Többek között ezért és az intimitás hiánya miatt megy tönkre annyi kapcsolat. Az intimitás sokkal fontosabb egy kapcsolatban, mint gondolnánk. Összetartó erővel bír. Úgy működik, mint a ragasztó - képes két embert szorosan egymáshoz közel tartani. Az intimitás pedig nem csak a szexben merül ki. Igen, jelentheti a forró, szenvedélyes együttlétet, de emellett lehet egy lélekmelegítő ölelés, egy lelket bársonyba bevonó csók is.

Nem véletlenül van a hangsúly a lelken. Az intimitás nemcsak a testünket simogathatja, érintheti meg, hanem a lelkünket is. És épp akkor lesz jó és tartós a kapcsolat, ha az intimitásunk a lélekre is hat - ha nemcsak a testünk, hanem a lelkünk is szeretkezik. Akár egy nap ötvenszer. Minden csók, puszi, ölelés, simogatás, érintés, mélyenszántó, meghitt beszélgetés jelenthet egy kisebb orgazmust a léleknek.

De erre csak azok képesek, akik maximálisan őszinték egymással. Akik teljesen odaadták magukat a másik félnek testi és lelki szinten egyaránt. Azaz teljesen megbíznak egymásban. Olyan szinten kell bízni, mint a vak embernek, aki segítséget kér egy idegentől az úttesten történő átkeléshez. Ez a fajta bizalom nem tűr meg szégyent, félelmet, titkokat. Sem kételyeket, pláne nem ítéletet. Csak két csupasz lelket, akik bátran, felszegett állal meg merik mutatni magukat egymásnak.

Akik nem tartanak attól, hogy a másik fél a földhöz vágja a szívüket, visszaél a sok karátos bizalom kincsével. Azoknak, akik képesek ilyen felszabadultan gyakorolni az intimitást - és nem feledkeznek meg róla -, megnyílik a mennyek kapuja. A kapcsolatukat magasabb szintre emelik, ami teljes körű biztonságot és védelmet nyújt. Márpedig az olyan dolgok, mint az intimitás, a bizalom és az érzelmi biztonság jóformán garancialevél a tartós kapcsolathoz.

Ezért tudnod kell, mi történik akkor, ha ez az intimitás szép lassan alábbhagy, vagy eltűnik a kapcsolatból. Olyankor válnak a nőkből Zsókák. De a férfiak is megsínylik az intimitás hiányát. Érzik, hogy valami hiányzik a kapcsolatukból. Néha azt is tudják, hogy mi. Mellette pedig magányosnak, elhagyatottnak érzik magukat. A meghittség, a törődés és a szeretet hiányától megbetegszik a lelkük és elsorvad.

Forrás: Shutterstock

Mit lehet tenni, ha az intimitás megfakult?

Először is: a folyamat visszafordítható. De lesz munka vele, méghozzá kétemberes. Meg kell nyílni a partnernek, és beszélni kell neki az érzéseinkről. El kell mondanunk, mit hiányolunk és mire vágyunk. Még jobb, ha meg is mutatjuk neki, hogy igazán átérezze, mire lenne szükségünk. Csak az empátia segíthet az egymáshoz való visszatalálásban. Meg a szorgalom, az elszántság, hogy érdekel bennünket a kedvesünk lelki jóléte, és hajlandóak vagyunk tenni érte.

Több minőségi időt kell beiktatni a kapcsolatba, és ezalatt az idő alatt fel kell szítani a tüzet. Napról napra táplálni, újabb és újabb lapátnyi szenet dobni rá. Aztán nincs más dolgunk, mint együtt melegedni az intimitás légkörében a szerelmünk kályhájánál.

Ez nem csak azt jelenti, hogy szeretkezni kell esténként. Persze, akár ez is lehet. Ám a szex önmagában nem tart össze két embert hosszú távon is. Főleg, ha az egyik fél valódi érett kapcsolatra, igazi szövetségre vágyik. Éppen ezért nem a testi kontaktuson van a hangsúly. A csókok, az ölelgetések, a szeretgetések akkor érnek valamit, ha a lelkünkhöz is szólnak.

Ha az érintés nemcsak a testünket, hanem a lelkünket is simogatja. Ehhez pedig tiszta szeretetre és önzetlen figyelemre van szükség. Akkor gyógyulhat meg az intimitás hiánya okozta seb, ha azt érezzük: szeretve vagyok. Fontos vagyok. Összetartozunk.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.