edzés kibeszélő magazin proktis2023 konditerem stresszkezelés aranyér stressz
Már hetek óta kérleltem Alexet, hogy menjünk el este vacsizni, de folyton nemet mondott. Kezdtem azt hinni, hogy valami baj van velem, mert a szabadidejét az edzőteremben töltötte, és többet foglalkozott az izomépítéssel, mint velem. Az izmosabb test és a jobb forma keresése határozottan megváltoztatta a viselkedését. Az edzőteremben töltött hosszú órák után általában csak egy adag fehérjeshake-et ivott, majd zuhanyzás után hazament, hogy pihenjen. Aztán egyik nap, miközben éppen egy sétát tettünk a parkban, Alex egyszer csak egy padra feküdt, és annyit mondott: „Muszáj lefeküdnöm, marhára fáj."

Az orvoshoz tartva kérdezgettem, hogy mégis mi baja van, de olyan zárkózott volt, hogy magam is meglepődtem. Nem tudtam elképzelni, mi baja lehet, már arra is gondoltam, hogy esetleg valami nemi szervi probléma áll a háttérben, és ezért ilyen szégyellős. Alex aztán több vizsgálaton is átesett, és kiderült, hogy aranyere van. „Na, és ezt kellett így titkolni?" – gondoltam magamban.

Elmondta, hogy az edzőteremben eltöltött hosszú órák alatt sokat erőlködött, és nem tudta, hogy ezzel árt az egészségének. Illetve persze tudta, mert nem egy tanulatlan hülye, de azt gondolta, hogy ilyesmi csak másokkal történik, ő kivétel...

Korábban sosem volt egészségi problémája, és a dokija szerint az aranyér általában azoknál a személyeknél jelentkezik, akik ülőmunkát végeznek, túlsúlyosak. Persze a túlzásba vitt fehérjefogyasztás sem tesz jót az emésztésnek, mert székrekedést okozhat. A székrekedés állandó erőlködéssel jár székletürítéskor. Mivel Alexnek volt hasonló problémája, a kondizásra és az alacsony rostbevitelre gyanakodtak. Mint kiderült, a túlzott kondizás és a székrekedés mellett még számos más tevékenység is okozhat aranyérbetegséget, például a rendszeres cipekedés, a hosszabb ideig tartó állás vagy az ülés, az alkoholfogyasztás és még sok más dolog.

Forrás: Shutterstock

Az ő esete még nem az a kategória, ahol műtéti úton kéne beavatkozni, elegendő a megfelelő gyógyszer és helyi kezelés – aranyérkúpok és -kenőcsök – alkalmazása, de azért az orvos nem veregette meg a vállát, hogy hagyta idáig fajulni a dolgokat, és nem állt neki kezelni már az első tünetek megjelenésekor. Persze én is csak ismételni tudtam volna az orvos szavait, de mivel tudtam, hogy ezzel most nem sokat segítek, ezért inkább igyekeztem megértő és empatikus lenni.

Kíváncsi voltam, miért húzott bele ennyire az edzésbe, mert bár mindig is odafigyelt arra, hogy kisportolt legyen, ennyire azért sosem esett túlzásba. Mint kiderült, gondjai vannak a munkahelyén, amit egész eddig nem mondott el nekem. A cég nem igazán tervezi az emberek fizetésemelését, emiatt sorra állnak fel a kollégák, ez pedig elég komoly feszültségeket szül, nem beszélve arról, hogy a többieknek pedig több munkát jelent a folyamatos emberhiány. Alex azt mondja, egyrészt a feszültséget akarta levezetni, és látványosan sikeresnek akarta érezni magát valamiben. Mivel egyre több baja volt, így egyre többet sportolt, a sporthoz optimalizálta az étrendjét, egészen addig, amíg nem történt meg a baj...

Tudom, hogy nagy nyomás alatt nehéz a sikereket megélni. Próbáltam neki elmagyarázni, hogy sokkal kevésbé szorongana, ha nem tartaná magában ezeket a félelmeket és rossz érzéseket. Erre vannak az olyan bizalmi emberek, mint én, akikkel ezt meg lehet osztani.

Elmondtam neki azt is, hogy nem fogok rá kevésbé férfiként tekinteni azért, mert elmondja, mi bántja. Sőt, igenis becsületre méltó dolog, ha képes beszélni az érzéseiről.

Azóta Alex újra elkezdett foglalkozni az edzéssel, de már jobban figyel arra, hogy ne tegye ki magát felesleges kockázatoknak. Az egészsége ma már sokkal fontosabb, mint a jobb kinézet, és ezt most már én is így látom. Lassan elkezdett több időt szánni a nyújtásra, a pihenésre, a rostdús táplálkozásra és a kiegyensúlyozottabb életmódra, ami valóban segített a gyógyulásában.

Nyitókép: Shutterstock

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés
A Proktis-M kúp és a Proktis-M Plus kenőcs vény nélkül kapható gyógyászati segédeszközök.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

https://www.proktis.hu/

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.