Madonna öregedés ráncok magabiztosság nagymama esztétika szépség
Óvodás koromban, amikor délutánonként a nagyszüleim vigyáztak rám, és mamával éppen egy képzeletbeli bálba készültünk gyakran előfordult, hogy rá aggattam az összes élénk színű, csillogós nyakláncomat és az anyukám sminkes fiókját kirámolva, valami vadító sminket is csináltam neki.

Ilyenkor gyakran hallottam tőle, hogy „jajj kislányom, az én koromban ezt már nem illik." Ugyanebből a megfontolásból az unokatestvérem esküvőjére, sem mert ékszert felvenni, és ötven éves kora után soha többé nem festette be a haját, mondván, hogy neki ezt már nem illik. Gyönyörű hófehér hajjal ismerték meg az unokái, így ma is egy firss és üde, szinte ránc nélküli arcú, fehér hajú, magabiztos nőként él az emlékeimben.

De mégis ki mondja meg, hogy egy bizonyos kor után mi illik és mi nem? Vannak nők, akik ötven, hatvan, sőt hetven éves korukban is szuper dögösek és minden nap megélik a szépségüket és a nőiességüket. Persze vannak akikkel az is előfordul, hogy túllőnek a célon és az ízléses, érett, nagy élettapasztalattal rendelkező nő helyett, sokkal inkább közönséges magából kivetkőzött idősödő nő képét mutatják, amely valljuk be a legtöbb esetben mindenkinek nagyon kellemetlen.

A legjobb példa erre Madonna, aki abban a hitben, hogy még mindig ő a legnagyobb szex díva vállalhatatlan képeket és videókat tölt fel közösségi oldalára. Egy közel hetven éves nőnek talán már tényleg nem illik felvenni azt a mindent megmutató dominaszerkót, amit a húsz éves korosztályra terveztek. Sokan nem tudják elfogadni, hogy az idő bizony eljár felettük, és nem azért kellene nemet mondaniuk egy-egy túlságosan kihívó darabra, mert már nincs meg hozzá a tökéletes alakjuk, hanem egyszerűen azért, mert már nem méltó hozzájuk.

Méltósággal öregedni talán a legszebb dolog a világon, számomra nincs is szebb egy érett bőrű arcnál, vagy kéznél, hiszen az apró és mélyen ülő ráncok, viselőjének a teljes élettörténetét magukban hordozzák. Ugyanúgy az örömteli mosolygós pillanatokat, mint egy fájdalmas szakítás bánatát.

Megélni a nőiességet talán éppen azt jelenti, hogy életünk minden egyes szakaszában tisztában vagyunk az adottságainkkal, az erényeinkkel és a gyengeségeinkkel egyaránt. Tudjuk, hogy hogyan emeljük ki a szépségünket, és hogyan vonjuk el a saját figyelmünket is a kevésbé előnyös tulajdonságaink, - hiszen senki sem tökéletes. De ami még ennél is fontosabb, hogy minden egyes hiányosságunk ellenére is elfogadjuk, és szeressük magunkat.

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az igazi szépség valójában tényleg belülről fakad. A magabiztosság elengedhetetlen kelléke annak, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Hiszen amikor szépnek érezzük és látjuk magunkat, a külvilág is így lát bennünket. Az öregedés mára szinte tabutémának számít és egyre nagyobb stresszorként van jelen már a kora harmincas nők hétköznapjaiban is.

Sokaknak komoly frusztrációt és lelki diszharmóniát okoz, hogy amikor tükörbe néznek, már nem látják egykori cserfes, fiatal énjüket abban az szempárban, aki visszanéz rájuk. A legtöbben képtelenek elfogadni azt, hogy a testük megváltozott az évek alatt, bőrük már elvesztette a rugalmasságát, és szarkalábak gyűltek a szemei köré. Ezért sokan olyan esztétikai beavatkozásokat vesznek igénybe, amelyekkel csak fokozzák, felismerhetetlenségüket, arról nem is beszélve, hogy szembe fordulnak a testük természetes átalakulásával.

A lélek kortalansága gyakran elfeledteti velünk, hogy a testünk már túl van a sokadik x-en is. Klisé, de tényleg minden kornak megvan a maga szépsége és úgy, ahogy néhány dolog már nem illik, egy idősebb hölgynek, ugyanúgy megvannak azok a dolgok is, amelyek még nem mutatnak jól egy fiatalon.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.