párkeresés család kibeszélő hatás férfi párválasztás Fehérvári Varga Judit
Réka apukája alkoholista volt, és a gyerekkora enyhén szólva sem volt egy leányálom. Megesküdött arra, hogy ő sosem választ ilyen párt. Sajnos nem sikerült neki... Vajon miért?

Régóta tudjuk: az, hogy egy lánynak milyen apukája van, igenis nagy hatással van arra, milyen párt fog választani. Sőt, arra is, hogy milyen nő lesz belőle, és milyen lesz a férfiakhoz fűződő viszonya úgy általában. Egy új tanulmány szerint még a sikerességére és az anyagi helyzetére is befolyással van.

Elvégre apukánk a legelső férfi minta, amivel találkozunk, természetes, hogy nyomot hagy bennünk - hiszen általa alakítjuk ki a fejünkben a képet a férfiakról. Mivel szinte mindent tanulással és utánzással sajátítunk el, természetes, hogy az fogja meghatározni a témáról kialakított képünket, valóságunkat, amiben felnövünk.

Visszatérve Réka esetére az alkoholista férjével: az esete a pszichológia szerint egyáltalán nem meglepő. Hiszen tudattalanul azt választjuk, ami ismerős - még akkor is, ha az rossz. Egyszerűen abban mozgunk komfortosan. Plusz van bennünk egy olyan vágy, hogy átírjuk a korábbi rossz történetet ("apukámat nem tudtam megváltoztatni, de majd ezt a férfit megmentem"). Miért? Mert gyerekkorunkban nem tudtunk eléggé hatással lenni a dolgokra, csak elszenvedői voltunk. De most már felnőttek vagyunk, azt hisszük, most sikerülhet. Sajnos a rossz hír az, hogy ez az "újraírás" általában nem szokott megtörténni.

Forrás: Shutterstock

Mielőtt azt gondolnátok, eleve elrendelt, hogy olyan férje lesz mindenkinek, amilyen az apukája volt, elárulom, hogy ez azért nem teljesen így van. Egyrészt, mert hajlamosak vagyunk ellentétbe fordítani a dolgot, azaz ha elégedetlenek voltunk az apukánkkal, a szöges ellentétét választani. De természetesen ez sem jó megoldás, hiszen akkor ugyanúgy az vezérel, amit láttam, és egy az egyben elutasítok mindent belőle (pedig nyilván voltak benne jó dolgok is).

Szinte mindig az arany középút a jó. Önismereti munkával fel lehet térképezni az elakadásokat, lehet rajtuk dolgozni, és választhatunk más típusú párt. De az biztos, hogy ha sorozatosan nem sikerülnek a párkapcsolataink, akkor érdemes átgondolni a szüleink párkapcsolatát, az apukánkhoz fűződő viszonyunkat. Muszáj meglátni a hasonlóságokat, összefüggéseket.

Mert sajnos az még nem elég, hogy én biztos másképp fogom csinálni. Nem, nem fogod, mert nem tudod: annyira beléd ivódott az a sok gyerekkori élmény, tapasztalat, hogy bármennyire is küzdesz ellene a felszínen, tudattalanul az ahhoz hasonló fog vonzani. Azt fogod észrevenni, mert az lesz ismerős.

Nagyon nagy tudatosság kell ahhoz, hogy változtass a mintán - de nem lehetetlen. Hogy mi kell hozzá? Természetesen először is be kell látni, hogy valami probléma/elakadás van (nem sikerülnek a párkapcsolataim, minden pasim egy hülye volt/átvert stb.), és ehhez segítséget kell kérni. Azaz önfejlesztés, tudatosság és sok munka. Nem, nem adják könnyen a változást, de csak így érhetünk el eredményt. Enélkül csak visszük tovább a rossz mintát, és ezt adjuk tovább a gyerekeinknek, ahogy mi is készen kaptuk...

Állítsd meg a körforgás és változtass - a saját érdekedben és a gyerekeidért!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.