párkapcsolat kibeszélő jellem kapcsolat szakítás
Az ember azt gondolná, hogy sokkal könnyebb annak, aki szakít, mint annak, akivel szakítanak. Sok embernek azonban nehezére esik nemet mondani a másiknak, ezért inkább úgy alakítja, hogy ne neki kelljen kimondana az utolsó szót.

Pár hete beszélgettem egy sráccal párkapcsolati dolgokról, amikor egyszer csak bedobta a témát, hogy ő bizony sokszor nem tudott szakítani a barátnőivel, ezért inkább úgy alakította, hogy a nők dobják ki őt. Ártatlan kis megjegyzés volt, belőlem azonban fájó emlékeket hívott elő.

Pár éve történt, hogy szerelmes lettem egy férfiba, eleinte minden jól alakult, legalábbis én ezt hittem, de egyik pillanatról a másikra elkezdett velem távolságtartóan viselkedni, lemondta a találkozókat, húzta az időt. Egy dolog nem hangzott el, hogy ő nem szeretné ezt a kapcsolatot folytatni, sőt, amikor először rákérdeztem, van-e valami gond, határozottan tagadta azt. Nyilván éreztem, hogy valami nagyon nem stimmel, de amíg az ember nem kap egy nemet, addig még reménykedik, hogy a másiknak csak rossz időszaka van, esetleg időre van még szüksége ahhoz, hogy elmélyüljön a kapcsolat.

Nem bírtam sokáig ezt a huzavonát, és amikor kérdőre vontam az exemet, kinyögte, hogy nem tudja eldönteni, mi legyen velünk, mert igaz, jól érzi magát velem, de nem szerelmes és nem lát minket együtt 5-10 év múlva.

Én azonnal rávágtam, hogy akkor megkönnyítem a dolgát, nem kell tovább gondolkoznia, ennek itt és most vége és nem azért, mert bizonytalan, hanem azért, mert ahelyett, hogy ezt őszintén elmondta volna, mindent elkövetett, hogy ne kelljen velem erről négyszemközt beszélnie.

Elképesztően dühös voltam rá, hogy ennyire gerinctelen és gyáva, hogy nem képes őszintének lenni hozzám, és dühös voltam magamra is, hogy ekkorát tévedhettem vele kapcsolatban. Utólag azt is látom, hogy szívességet tettem neki, hisz végül én mondtam ki a végső szót, nem ő.

Forrás: Shutterstock

Persze ez egyáltalán nem egyedi eset. Az egyik barátnőmmel épp nemrég történt meg, hogy randizott egy sráccal, de amikor komolyra fordultak volna a dolgok, a srác közölte vele, hogy ő nem biztos a dolgában, időre van szüksége. Nem a barátnőm hibája, vele semmi gond sincs, róla szól ez az egész. Ezután is minden nap írt a lánynak, találkoztak is, mintha mi sem történt volna, bár nyilván lehetett érezni, hogy kezdenek távolodni egymástól. Amikor pár hét elteltével a barátnőm rákérdezett, hogy állnak most egymással, a hallgatás volt a nagy válasz. A srác képtelen volt felvállalni, hogy ő nem akarja ezt tovább folytatni.

Valahol megértem, hogy nehéz szakítani, mert azzal fájdalmat okozunk a másiknak. Ugyanakkor sok esetben azzal bántunk leginkább egy embert, ha bizonytalanságban tartjuk és nem vagyunk őszinték hozzá. Mindenki megérdemli, hogy legyen annyi spiritusz a másikban, hogy elé áll és megtiszteli az igazsággal, még akkor is, ha az fáj.


Volt egy barátnőm, aki éveket várt egy férfira. Nagyon szerelmes volt a pasiba, aki néha dobott neki 1-2 jutalomfalatot, de komolyabban nem akart tőle semmit. Amikor megkérdeztem a barátnőmtől, hogy miben reménykedik, miért nem engedi el végre, mindig az volt a válasz, hogy ő ettől a férfitól még nem kapott egy nemet. Nos, azt gondolom, hogy van az a helyzet, amikor fel kell ismernünk, hogy a hallgatás felér egy nemmel.

Lehet, hogy a ghosting és a hallgatás az egyszerűbb út, mert sokan szeretnék megúszni a kellemetlen pillanatokat, ugyanakkor meg kell tanulnunk felelősséget vállalni a döntéseinkért, nem pedig gerinc nélkül elkúszni a másik irányba.

Nyitókép: Shutterstock

Ha nem működik a kapcsolatod, merszszakítani, vagy inkább az időt húzod?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.