Férfivélemény: Milyen az álomférfi, aki minden női elvárásnak megfelel? Csupa ellentmondás!

társkeresés kibeszélő elégedetlenség következetesség párkeresés kritérium elvárások férfivélemény elégedettség álomférfi
Szeretjük azt gondolni, hogy az ellenkező nemmel szemben állított elvárásaink csupán az alapvető dolgokból állnak, de ha kicsit jobban belegondolunk, akkor ebben nem sok igazságtartalom van.

Megannyi ember száját hagyta már el olyan mondat, ami úgy kezdődik hogy „Én csak annyira vágyom, hogy..." Folytatni persze rengetegféleképpen lehet. Ha nők mondják, akkor egy férfi mindössze megbízható, kedves, figyelmes, gondoskodó, jóképű, jó szerető, ambiciózus, sportos, állatbarát, inkább macskás, mint kutyás, de inkább kutyás, mint macskás, akcióhős, na és egyebek kell legyen. Ha egy férfi mondja, akkor persze elég, ha kellően formás idomokkal rendelkezik egy hölgy.

Remélhetőleg mondanom sem kell, de egy ponton átléptünk a komolyság határán, át az iróniába, a lényegen ez azonban nem változtat: bár szeretjük azt gondolni, hogy viszonylag alapvető elvárásaink vannak az ellenkező nemmel kapcsolatban, valójában tele vagyunk önellentmondásokkal és sokszor azt se igazán tudjuk, mire is vágyunk egy partnertől.

Arról, hogy a férfiaknak milyen általános elvárásaik vannak egy nővel szemben, talán majd egy másik cikkben foglalkozunk, most inkább maradjunk annál, hogy mit éreznek a férfiak manapság, milyen léceket kell megugraniuk azért, hogy egyáltalán labdába rúghassanak egy nőnél?

Az alapvető elvárásokat, amelyek igazából minden emberre vonatkoznak és minden egyes kapcsolat alapját alkotják, természetesen nem hagyhatjuk ki. Vagyis a megbízhatóság, a figyelmesség, egy alapvető érdeklődés a másik iránt, kölcsönös tisztelet. Ezekre különösebb szót nem is érdemes „pazarolni", hiszen tényleg alapvető dolgokról beszélünk. Az ellentmondások inkább ezt követően kezdődnek, ahol már olyan igények is megfogalmazódnak, amelyek nem írhatóak körül annyira egyszerűen.

Ilyen például a klasszikus „rosszfiú" imázs, ami magába foglalja azt, hogy egy férfi igenis legyen izgalmakkal teli, macsó, kellő mértékben szabályszegő, de közben mégis tartsa meg a korábban már említett alapszintű értékeket. Mindemellett persze tudjon beszélni az érzelmeiről, közben mégse váljon egy csöpögős bőgőmasinává.

Desperate man Forrás: Shutterstock

Fontos, hogy a férfi biztos egzisztenciával rendelkezzen és képes legyen egyedül fenntartani egy családot. Az anyagi biztonság mellett persze a szó szorosabb értelmében is tudja megvédeni a szeretteit, szóval nem árt, ha nem izzad le mire kikel a kedvenc karosszékéből vagy törik ketté a karja, ha épp meg kell emelnie a szerszámosládát. Amije természetesen van, hiszen remek ezermester, aki mindent megjavít csak úgy ösztöneiből fakadóan. Önmagát kívül és belül is rendben tartja, de testének és elméjének ápolása sosem kerül átfedésbe azzal az idővel, amit a párjának, családjának szentel. Édesanyjával jó viszonyt ápol, hiszen az anya-fia kapcsolat minden férfi-női kapcsolat kiindulási pontja, de nem anyuci pici fia.

Nem egy felnőtt gyermek, hanem komoly férfiember, akinek mégis kiváló humorérzéke van. A barkácsolás mellett persze otthonosan mozog az autószerelésben, a villanyszerelésben, a számítógépek kezelésében, meg hát fát is mosollyal az arcán vág és túlél a vadonban mindössze a puszta kezével felszerelve, hiszen ezek olyan „fiús dolgok". Ami persze nem jelenti azt, hogy ne lenne tisztában önmaga gyengédebb oldalával és ne értené meg a női gondolkodás rejtelmeit. Hiszen hány nő vágyik mindössze annyira, hogy a párja meghallgassa és megértse őt.

A sort elég sokáig folytathatnánk még, hiszen ahány ember, annyi elvárás. Azt mind tudjuk, hogy mindenkinek lehetetlen megfelelni, de a helyzet az, hogy egy olyan felgyorsult, impulzusokkal teli világban, ahol a társkeresés elsődleges módjai az applikációk lettek, akár egyetlen személynek megfelelni is kihívás. Hiszen annyira könnyedén válogathatunk a lehetséges partnerek között, mint a bolti termékek közt. Így nem meglepő, hogy annyi komplexussal és félelemmel indulunk neki mindannyian a társkeresésnek, még akkor is, ha ez a felszínen nem látszódik.

Aktuális élethelyzetünktől, kortól, még akár hangulattól függően is változhat az, hogy éppen milyen szűrőket helyezünk előtérbe az ismerkedéskor, egyik pillanatban még tudjuk mire vágyunk, pár nappal később már csak fogjuk a fejünket, hogy biztosan ezt akartuk?

Olyat, amit lehet kifogásolni a másikban mindig fogunk találni, egyikünk sem tökéletes. A kérdés inkább az, hogy képesek vagyunk-e az ellentmondásba keveredő elvárásainkat feloldani önmagunkban.

Nyitókép: Shutterstock

Mennyire vagy következetes a férfiakkal szembeni elvárásaidban?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.