egészség bakteriális vaginózis vegán hüvelygomba-fertőzés micovag2023 életmód
Súlyproblémák? Fáradékonyság? Bőrkiütések? Rendszertelen menstruáció? Intim fertőzések? Biztos sokatoknak okoz legalább az egyik problémát, és én is így voltam ezzel. Olyannyira, hogy időről időre biztos, hogy valamelyik felütötte a fejét, és fogalmam sem volt, hogyan tudnám egy csapásra (vagy kettőre) mindet megszüntetni vagy legalább enyhíteni. Egy év után most már bátran kijelenthetem: a teljes életmódváltás vezetett sikerhez.

Sok éven keresztül kisebb-nagyobb egészségi panaszokkal küzdöttem, annak ellenére, hogy abban a hitben éltem: tulajdonképpen – kisebb bűnözések mellett – egészségesen táplálkozom, és egyéb téren is odafigyelek a testemre. Bár sokat sportoltam, nagyon kivételes esetben voltam csak elégedett a kinézetemmel. Bármennyit diétáztam, a hasamról szinte soha nem tűnt el a makacs zsírréteg. Ha éppen mégis, akkor pedig puffadtam, és 25 évesen már a narancsbőr is kezdett megjelenni. A legnagyobb gondot azonban nem is ezek, hanem a makacs, visszatérő intim fertőzések okozták. Egy idő után szinte minden hónapban jelentkezett a hüvelyi diszkomfortérzet, néha pedig egyenesen kínzó tünetekkel kellett együtt élnem.

Elmondani sem tudom, hány meg hány orvosnál jártam, ennek ellenére néha semmit nem javult az állapotom, ha pedig javult, akkor is csak egy időre jöttem rendbe. Úgy döntöttem, hogy beleásom magam a témába...

Elsőként a fehérneműimet cseréltem le. Megtudtam ugyanis, hogy a műszálas anyagok – kiváltképp, ha még tanga fazonú is a bugyi – egyenesen melegágyai az intim fertőzéseknek. Az utóbbi mintegy hidat képez a végbélnyílás és a vagina között, a műszálas holmik pedig nem szellőznek jól, így kedveznek a baktériumok és a gomba elszaporodásának. Ekkor találkoztam először azzal az állásponttal is, hogy egy fehérnemű akkor a legjobb, ha fehér. A színes bugyik színezőanyagai irritálhatják a bőrt, így a nemi szervet is. Így, hiába volt szép, szexi, fehérnemű-kollekcióm, lemondtam róluk, és ma már csak bőrbarát anyagokat viselek.

Persze, azt tudtam, hogy mindez kezdetnek nem rossz, de ennyi változtatás nem lesz elég. Nagyjából ugyanekkor kiiktattam a szénhidrátban és pláne a finomított cukrokban gazdag, valamint a tartósított ételeket az étrendemből. A cukor ugyanis nekünk amúgy sem hasznos, még akkor sem, ha nincs különösebb bajunk. Erre egyébként korábban az orvosok is felhívták a figyelmemet, de sosem sikerült tartósan lemondanom az édességről.

A megfelelő fehérnemű és az apró étrendi változtatás már érezhetően jót tett, és annyira fellelkesültem, hogy úgy döntöttem, még egészségesebben akarok élni. Ráadásul ekkor kezdett érdekelni a környezetvédelem témája is, úgyhogy a saját egészségem mellett a fenntarthatóságot és az állatvédelmet is előtérbe helyeztem.

Először csak úgy voltam vele, egy hónapra kipróbálom az – elvi szinten addig is szimpatikus – vegán táplálkozást, annyit biztos kibírok, és meglátom, mi történik. Kezdetben nagyon alaposan meg kellett terveznem az étrendemet, ugyanis a húsok, a tejtermékek azelőtt szinte mindennapi táplálékaim voltak. A nyers vegán koszt valóban teljes őrültségnek tűnt, és a legtöbben meg is próbáltak lebeszélni róla.

A vegán étrend hozta rendbe az egészségemet / Forrás: Shutterstock

Nem hagytam magam, és néhány hét alatt egész jó kis rutint sikerült kialakítanom. Eleinte persze hiányoztak a megszokott ízek, de mivel egyre energikusabbnak éreztem magam, úgy gondoltam, néhány falat miatt nem érdemes felrúgnom, amit eddig elértem. Az egy hónap gyorsan elröpült, és azon kaptam magam, hogy egyre kevésbé vágyom a régi ételeimre. Ráadásul, ami nagyon boldoggá tett: 3 kilóval mutatott kevesebbet alattam a mérleg. Így nem volt kérdés, hogy folytatom. Azóta másfél év telt el, és még soha nem éreztem ilyen jól magamat a bőrömben. Az energiaszintem kiváló, és a tévhitekkel ellentétben vegán étkezés mellett is jól bírom a sportolást. Végre örömmel nézek tükörbe, a súlyom normalizálódott, és az emésztésem drasztikus javulása miatt a puffadás is a múlté. És ami már csak bónusz: az elmúlt másfél évben még csak náthás se voltam, a hüvelygomba pedig már jó ideje csupán rossz emlék.

Bár nekem elég gyorsan eredményeket hozott az életmódváltás, tudni kell, hogy minden szervezet más, és a javulás a legtöbbször időigényes dolog. Ám addig sem kell a hüvelygomba tüneteitől szenvedned, amíg az étrendedet nem alakítod át teljesen, vagy még nem élvezed az életmódváltoztatás előnyeit. A sok-sok próbálkozás után én is felfedeztem egy, a patikában vény nélkül kapható készítményt, amely már néhány hetes használat után érezhetően jót tett.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.