Bosszúálló fúriává tett a keserűség...

Rengeteg cikk, könyv, tanulmány és előadás szól arról, mi kell az ideális kapcsolathoz. Egyesek azt mondják, a leglényegesebb alappillér a hűség. Mások szerint a hasonló értékrend és a kölcsönös tisztelet.

Olyanok is vannak, akik az őszinteséget teszik az első helyre. Van azonban még egy dolog, amiről sokan elfeledkeznek: a megbocsátás. Bevallom őszintén, soha nem jeleskedtem a megbocsátásban, és ez a férfiakat illetően még hatványozottabban igaz.

Szappanoperába illő szakításaim voltak, tele drámával, feszültséggel, dühkitörésekkel. Egy-egy szakítás vagy félresikerült találkozás után mindig elégtételt akartam venni a történtekért - azt hittem, a bosszú jót tesz majd a lelkemnek. Egyre mélyebbre szúrtam magamba a gyűlölet fullánkját, a harag és a sértettség elválaszthatatlan részeimmé váltak. Hónapok, évek teltek el...

Észre sem vettem, mennyi mérget halmoztam fel a testemben, az pedig lassan, cseppenként pusztította bennem a hitet. Végül egy ígéretesnek tűnő randi - amit rohadtul elcsesztem a szorongásaim miatt - döbbentett rá, hogy nem mehet így tovább. Amíg nem tudok megenyhülni a férfiak iránt, hozzá vagyok láncolva a saját idióta keserűségemhez.

A felismerés sokkszerűen hatott rám. Hogy lettem ilyen? Hová tűnt az empatikus, belátó, felnőttként viselkedő énem? Amikor tükörbe néztem, csak egy bosszúálló fúriát láttam, és ez nagyon nem tetszett. Éreztem: változtatnom kell. Nincs több idő sebnyalogatásra, indokolatlan neheztelésre - már így is túl sokat pazaroltam el.  

Forrás: Shutterstock

Ki kell húznom a húsomba ágyazódott tüskéket, csak így szabadulhatok meg a démonaimtól. Meg kell tanulnom felülemelkedni saját magam és mások tökéletlenségén. Nem engedhetem többé, hogy gyűlölködő érzések és indulatok uralkodjanak rajtam.

Az alábbi néhány gondolat nagy erőt adott a továbblépéshez - talán neked is segít, ha hasonló cipőben jársz.

  1. A megbocsátás az egyik legnagyobb ajándék, amit önmagadnak adhatsz. A boldogságod egyik alapvető feltétele - mert amíg valakire haragszol, valakit utálsz, addig nincs gyógyulás. Addig olyan érzésekre fogod pazarolni az energiáidat, amik kártékonyak a számodra.
  2. Abban a pillanatban, amikor azt mondod magadnak: "Itt az ideje megbocsátanom azoknak, akik megbántottak", elindulsz kifelé a gödörből, ahová jutottál. Ne feledd: a megbocsátás egy életen át tartó folyamat, ami rendszeres gyakorlást igényel!
  3. Az életben bárki bármikor megsérthet téged - akár szavakkal, akár tettekkel. Időt kell hagyni a gyógyulásra. Ha képtelen vagy túllépni a bántásokon, felborulhat a belső egyensúlyod, ez pedig a külső kapcsolataidra is káros hatással lehet.
  4. Minél többször döntesz az elengedés mellett, annál több jó dolog történik veled - és minél több jó dolgot élsz át, annál kevésbé valószínű az önpusztító gondolatok megjelenése.
  5. Ne feledd: a megbocsátás nem azt jelenti, hogy együtt kell maradnod egy olyan férfival, aki megsemmisítette mindazt, amiben hittél. A megbocsátás az újrakezdést jelenti - vele vagy nélküle.

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek