Nem tudlak azért sajnálni, mert a gondtalan életed jelentéktelen problémái miatt nyavalyogsz

– Kérem, könyörgöm! Segítenie kell! – mondja sírva a harmincas, jól öltözött nő, miközben kissé előredől a széken. Az íróasztal túloldalán helyet foglaló negyvenes, markáns férfi összeilleszti maga előtt a két kezét, tornyot formáz ujjaiból, és divatos szemüvege fölött ránéz a fiatalasszonyra.

– Nézze – folytatja a nő –, mindegy mennyibe kerül. Maga a legjobb! Kérem! Három hete nem tudok társaságba menni. Ki fognak utálni! Ön is tudja, milyen pusztító a sehova sem tartozás, a kiközösítés, az elmagányosodás – zokog fel. – Minden ismerősöm hatalmas problémákkal küzd. Nekem nagyszerű állásom van, szép házam, jól nevelt gyerekeim, csodálatos férjem, fantasztikus körülményeim, makkegészséges vagyok. Semmi, de semmi problémám. Hozzá se tudok szólni a társalgáshoz! Úgy néznek rám, mintha földönkívüli lennék! Szükségem van valami nagy problémára! Kérem! – néz a nő hatalmas kék szemekkel a férfira. – Biztosan van valami ötlete...

– Nézzük csak... El tudom intézni, hogy kirúgják. Nem olcsó, de...

– Nem, az nem lesz jó. Legalább négy ember munkaviszonyát szüntették meg azonnali hatállyal az elmúlt hónapban a társaságból, így ezzel biztosan nem fog sikerülni, hogy visszafogadjanak.

– Hm – hümmög a férfi. – Akkor mit szólna ahhoz, ha összehoznánk, hogy a férje megcsalja, lebukjon, és elhagyja önt. Persze ennek nagy költségei vannak, de...

– Ugyan – legyint a nő –, Ibolyát és Magdit most hagyta el a férje, valami gyönyörű fiatal cicababáért, és az egyiküket még ki is semmizte az a szemétláda. Ez túlságosan... hogy is mondjam? Kommersz.

– Értem. Nos, van egy ötletem, de az nagyon drága...

– Nem baj! – csillan fel a nő szeme. – Higgye el, a pénz nem számít!

Forrás: Shutterstock

– Mit szólna ahhoz, ha lenne egy új kollégája, aki pokollá tenné az egész életét.

– Nem is tudom... Ez ígéretesnek hangzik...

– Gondolja csak el – dől előre a férfi és halkabbra véve a hangját, már-már bizalmasan folytatja: –, lesz egy új munkatársa, aki az első pár hétben szinte a legjobb barátnőjévé válik, aztán egyszer csak egy hatalmas pálfordulással hozzáfog, hogy módszeresen kicsinálja magácskát! – a férfinak egyre jobban csillog a szeme és egyre gyorsabban beszél. – Megkeseríti az egész életét a munkahelyén, sőt, beleavatkozik a magánéletébe, kibeszéli a háta mögött, igaztalan dolgokkal vádolja, ahol csak tudja, fúrja kegyedet, szemet vet a családjára, és így tovább. Egy olyan, aki maga az Ármány!

– Igen! – függeszti rá vágytól csillogó szemét a nő. – Ez tökéletesen hangzik! Több havi, folyamatos problémát jelent. Nagyszerű! Mikor kezdjük?

A férfi hátradől, összeilleszti maga előtt a két tenyerét, miközben felfelé néz. Ajkai hangtalanul mozognak, mint, aki fejben éppen számol, aztán tekintetét a beszélgetőpartnerére függeszti, és mond egy szemérmetlenül nagy összeget. A nő nagyot nyel, de a táskájába nyúl, elővesz egy borítékot, kinyitja és egy nagy köteg pénzt húz elő belőle. Gyors mozdulatokkal leszámolja a kért összeget, és átadja a férfinak, aki akkurátusan átpörgeti a bankjegyeket.

– Kérek egy hetet és a kolléga kezdeni fog – kacsint rá a férfi, kezében a köteg pénzzel.

– Fantasztikus!

Mindketten felállnak, a fiatalasszony kezet nyújt:

– Annyira hálás vagyok! – néz csillogó szemmel a férfi szemébe – Megmenti az életemet...

 Nyitókép: Shutterstock