Karriert építsünk vagy korán szüljünk?

Napjainkban a társadalmi változások sok nehézséget tesznek a nők vállára, amelyek a leendő édesanyáknak további fejtörést okoznak. Mikor szüljek? Mi az ideális kor? Mi lesz a karrieremmel? Valóban nem könnyű a jövőnkről dönteni, mégis, mélyen legbelül minden nő vágyik egy gyermekre. Az biztos, hogy jó pár tényező hatással van az életünkre.

Jogos a félelem?

Ha gyermeket szeretnénk vállalni, akkor benne van a pakliban, hogy befolyásolja a karrierépítést, vagy akár ott kell hagynunk végleg az állásunkat. Talán régen könnyebb volt a döntés, hiszen a nők nagy többsége háztartásbeliként otthon maradt a gyerekekkel, a karrier kérdése nem volt ennyire meghatározó szempont. Manapság teljesen megváltozott a világ, hosszabb tervezések előzhetik meg a gyermekvállalást. A továbbtanulás, vállalkozás indítása vagy magasabb pozíció betöltése, mind a 30 éves kort teszi ideálisabbá a családalapításra.

Az egzisztencia nem elhanyagolható

Sok pár életében nehezítő tényező, ha a nő fizetése a gyermek vállalása esetén kiesik. Legfőképpen azokat a nőket érinti, akik nem jogosultak GYED-re, mert nem volt legalább 1 év munkaviszonyuk a terhességet megelőző időszakban. Ez nem jelenti azt, hogy a gyermekvállalás miatt fel kell adnunk mindent, csak korántsem annyira egyszerű megfelelő döntést hoznunk.

A biológia nem változik

A megfelelő időzítés arról is szól, hogy a testünk milyen állapotban van. Tény, hogy gyorsabban regenerálódik a húszas éveink környékén. Ami viszont talán a legfontosabb, hogy a női szervezetre kifejezetten káros hatással van a stressz. Valljuk be, egy felelősséggel járó munkahely sok energiánkat felemészti, és nehéz kiegyensúlyozott életet élnünk. Úgy érezhetjük, hogy vagy a leendő gyermekre fogunk majd kevés időt szánni, vagy a karriert szorítjuk háttérbe.

Forrás: Shutterstock

A karrierorientáltság „divat" lett?

Néha úgy érezhetjük, hogy több érv szól amellett, hogy a karrier miatt kitoljuk a gyermekvállalást. Az értelmiségi nők a szakmai gyakorlat megszerzése után úgy érezhetik, nem azért tanultak annyit, hogy kiessenek a karrierépítés folyamatából. Sőt, a családalapításhoz vezető útnak tekintik a karriert, és a biztos anyagi háttér megszerzését tartják szem előtt.

A legtöbb nő párhuzamra vágyik

A legjobb az lenne, ha együtt tervezhetnénk a családot a munkával. Talán így lehet egészséges és kerek az életünk, nem kellene ezen a párhuzamon aggódnunk. Először is fontos a kor, amiatt, hogy kizárjuk a szülési kockázatokat, és egészséges babát hozzunk a világra, de ott vannak az álmaink és az önmegvalósítás is. Gyermeket akkor érdemes vállalni, amikor megérik bennünk az elhatározás, és jól érezzük magunkat a bőrünkben. Szintén ugyanilyen fontos az aktuális lelkiállapot is.

Létezik megoldás?

A nők körében teljesen elfogadott dolog, hogy valaki 30-35 éves kor közé tegye a gyermekvállalást, így előtte sikereket érhet el. Talán ez megalapozhatja a későbbi visszatérést is. Megkönnyítheti a helyzetet a nagyszülők szerepvállalása, tehát nem lehetetlen a karrier és a családalapítás egyszerre. Több cég fektet egyre nagyobb hangsúlyt a családbarát munkahelyi környezet megteremtésére, és szintén erre szolgálnak a részmunkaidős foglalkoztatottsági formák is. A legfontosabb, hogy ne társadalmi nyomás hatására vállaljunk gyermeket, hiszen mindenki saját maga érzi, hogy mikor jött el az idő, és milyen tervei vannak még az anyává válás előtti években.

Nyitókép: Shutterstock

 Bauer Barbara

Ezek is érdekelhetnek