szerelem kibeszélő szomorúság szenvedély
A férfiak nehezen engednek közel magukhoz másokat. Ami valószínűleg a nőkre is igaz, de egészen más kapcsolati szinteken. Az érzelmi megnyílás a férfiaknak - valljuk be - lassabban megy.

Nem tudom, hogy evolúciós okokból vagy neveltetés miatt alakult ez így, de szerintem mind ismerjük a jelenséget: hosszú hónapokba, esetleg több évbe telik, mire eljutnak odáig, hogy bemutassanak egy lányt a barátaiknak, vagy hazavigyék az anyukához. Vagy csak úgy általánosságban közel engedjenek magukhoz egy nőt - igazán közel.

Abba a belső körbe, ahol ők is szabadon önmaguk lehetnek. Ahol nem kell már harcolni, ahol letehetik a pajzsot és a fegyvert. Lehetnek gyengék, elesettek vagy féltők. Ahol mernek bátortalanok lenni, gondoskodást igényelni, valakinek őszinte társaként, játszmák nélkül.

Mi, nők, viszont - egy bizonyos kor után - már az elejétől fogva erre vágyunk. Igen, a 0. perctől! Minden más csak a célvonal előtti fájdalmas maraton része. Persze ezek a kötelező körök is lehetnek bizsergetők, érdekesek, élvezetesek. De ha nagyon kedvelünk valakit, a cél az, hogy a "falakon" belülre kerüljünk. Ahol vár ránk a meghittség.

Ugyanis a fal mögött lehet igazán jól szeretni. Ez a szint adhat biztonságérzetet mindkettőtöknek, és teremtheti meg bennünk a fészekrakó hangulatot. A falakon túl van az a hely, ahol megnyugszunk. Ahol igazán létrejön az a fenséges "Én az övé vagyok, és ő az enyém, és mi ketten örökre a világ ellen!" érzés.

De mi a helyzet, ha a férfi nem enged közel? Ha csak egy szintig lehetsz vele? Ha csak egy részedre tart igényt, nem az egészre, hiszen magából csak egy bizonyos, neki kényelmes részt ad oda?

Forrás: Shutterstock

Íme, pár szint. A falak, amik távol tartanak téged:

1. Nem enged be a baráti körébe, a családi életébe.

Nem vállal fel? Habár úgy tűnik, hogy önfeledten boldog, ha kettesben vagyok, haveroknak még csak meg sem említi, hogy létezel. A bemutatás pedig "korai"... De lássuk be, hónapok óta mindig van valami ürügy, kifogás. Vagy nemes egyszerűséggel "csak" hárít, meg eltereli a témát. Ilyenkor az a dolgod, hogy észrevedd az indok mögött a valóságot - pont úgy, ahogy a fától az erdőt... Az a helyzet, hogy elég nagy valószínűséggel egyszerűen nincs igénye arra, hogy része legyél az élete fontos szeleteinek. Kell neked az ilyen?

2. Nem mesél a munkájáról, nem avat be fontos kérdésekbe.

Ha egy férfi kizár a munkája vagy a fontos döntések megvitatásából, annak számos oka lehet. Először persze érdemes jelezni a választottad felé, hogy érdekel, mit csinál, amikor nincs veled. Hogy érdekel az élete, ezért szívesen meghallgatod, mi történt a munkájában aznap. Próbáld meg éreztetni vele, hogy komoly dolgokban is számíthat rád!

Ha ennek ellenére titokzatos, semmitmondó válaszokat ad, annak sajnos csak a legritkább esetben az az oka, hogy titkosügynök. És ha ez záros határidőn belül nem változik, sokkal valószínűbb, hogy vagy nem tekint rád társként - és önmagára sem a te társadként -, vagy épp buta libának tart. Vagyis csak pazarlod rá az idődet...

3. Nem enged közel magához.

Ahhoz, hogy a kapcsolat meghitté váljon, két ember akarata és munkája kell. Senkire sem lehet ráerőltetni. A lelki intimitáshoz törődés, bizalom, figyelem és tisztelet kell. És nem utolsósorban bátorság, hogy a másik olyannak lásson minket, amilyenek igazából vagyunk. Maszlag nélkül. Ugye nem akarsz egy olyan életet élni, ahol csak te törődsz, de veled nem törődnek? Ahol te bízol, de benned nem bíznak. Ahol te figyelsz, de rád nem figyelnek. Ahol te tisztelsz, de téged nem tisztelnek...

A falon belülre meghívó kell. Erővel betörni nem érdemes. És ha már régóta álldogálsz egy fal előtt, amin nincs ajtó, azt úgy hívják: zsákutca. Ilyenkor a legjobb visszasétálni a főútra, a fényre, és egy másik irányba elindulni...

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.