szerelem kibeszélő magazin párkapcsolat kapcsolat barátság férfivélemény
Miért van az, hogy adódnak helyzetek az életben, amikor az embernek választania kell a barátok és a párja között? Lehet egyáltalán jó döntést hozni ilyenkor?

Sokat gondolkoztam ezen az elmúlt napokban, mivel nemrég tanúja voltam egy ideillő sztorinak, ami persze azt is felidézte bennem, amikor én kerültem hasonló helyzetbe. Sajnos, időről időre előfordul, hogy olyan személy mellett köt ki az ember, aki egyszerűen nem kompatibilis a barátaival. Egy ilyen ellentét könnyedén fajulhat odáig, hogy a két fél annyira képtelen elviselni egymást, hogy lehetetlenné válik a közös időtöltés.

Egyik oldalon ott vannak a barátaink, akikre általában már hosszú évek óta számíthatunk, másik oldalon pedig az az ember, akivel az életünket tervezzük, akire a legszorultabb helyzetekben is támaszkodni szeretnénk.

Furcsa kettősség ez, hiszen ideális esetben a szívünk választottjával egy hullámhosszon vagyunk, akkor magától értetődő, hogy a barátainkkal is jól kijön majd, vagy mégsem? Logikusan legalábbis ezt gondolná az ember, a valóság azonban sokszor nem a logika mentén mozog.

Forrás: Shutterstock

Az én személyes történetem még az egyetemi éveim kezdetén esett meg. Az akkori barátnőm végtelenül összeveszett azzal a személlyel, aki a gimnáziumi éveim alatt az egyik legjobb barátom volt. Bár a kettőnk viszonya időnként hullámzó volt, éveken keresztül jó barátságot ápoltunk és számíthattunk egymásra, egészen addig, amíg az említett lánnyal össze nem kaptak. Bevallom, a vita tárgyára már nem is emlékszem, ami jobban belegondolva tanulság kellene legyen számomra, hiszen körülbelül annyira lehetett jelentős dolog, mint amilyen emlékezetes. A vitát követően két tűz között éreztem magamat, mindkét oldal választási helyzetbe kényszerített. Akkoriban szinte minden időmet a párommal töltöttem, ennek megfelelően a barátaimmal is főleg úgy találkoztam, hogy ő is jelen volt, ami a továbbiakban már egyik félnek sem felelt meg. A diplomatikus megoldás, melyre eleinte hagyatkozni próbáltam annyi lett volna, hogy külön-külön töltök időt a mindkettejükkel, az elharapódzó helyzet és a másik folyamatos és nyílt szapulása azonban ezt egy idő után már nem tette lehetővé, úgy éreztem választanom kell.

A helyzet már csak azért is különösen nehéz, mert akár érzelmi alapon, akár racionálisan gondolja végig az ember, nem tud jó döntést hozni. Előbbi esetén – főleg egy rózsaszínködös kapcsolatban – könnyedén rávághatjuk, hogy a párunk a fontosabb, hiszen sokkal intenzívebb érzelmi kötődés és a közös jövő elképzelése fűti a döntéseinket. Ha pedig hideg fejjel gondoljuk végig a helyzetet, akkor már inkább a másik véglet felé dől a mérleg nyelve, hiszen miért adnánk fel egy hosszú évekre, akár életre visszanyúló baráti viszonyt egy általában sokkal rövidebb ideje tartó kapcsolatért?

Érveket bármelyik oldal mellett és ellen is lehet felsorolni, de amellett, hogy ez nem könnyíti meg a helyzetet, igazságosabbá sem teszi.

Olyan szituáció ez, amiben lehetetlen helyesen választani, én mégis megtettem, ezzel pedig a tinédzser éveim egyik legmeghatározóbb baráti viszonyát építettem le teljesen egy olyan kapcsolat érdekében, ami néhány évvel később véget ért, rengeteg tanulságot hagyva maga után. Ennek ellenére nem tudom azt mondani, hogy létezik örök érvényű bölcsesség, ami levonható a történtekből. Megbántam a döntésemet? Részben igen, bár azt a mai napig tartom, hogy mindkét fél követett el hibákat, főleg akkor, amikor kikényszerítették belőlem a választást. Akkoriban úgy éreztem, hogy helyes döntést hozok, és bár mai fejjel nem gondolom, hogy ugyanezt tenném, ehhez el kellett követnem ezt a hibát.

Niytókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.