Hat évig éltetek együtt, de a házasságotok csak pár hónapig bírta? WTF?

A napokban az egyik közösségi oldalt görgetve megtorpantam egy posztnál. Egy távolabbi ismerősöm írta ki, hogy a férjével elválnak útjaik. Nekem meg szinte leesett az állam, mert még egy éve sincs, hogy összeházasodtak.

Néztem a közös képet róluk, ami alatt tudatták az ismerőseikkel, hogy a házasságuknak annyi, és csak az járt a fejemben, hogy ez mégis hogyan lehet? Mi a fene történt a holtomiglan-holtodilglan után néhány hónappal, ami végképp megpecsételte a közös életüket? Főleg, hogy ez a közös élet egyébként már hat éve tartott a házasság előtt is. Aztán az is eszembe jutott, hogy ők valójában csak egy pár a sok közül közül, ahol egyik percben még dúl a love, de a következőben már hátat is fordítanak egymásnak. Manapság tele az internet hasonló celebszakításokkal, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy az egyik napon szeretlek, a másikon meg már nem.

Szeretlek is, meg nem is

Elméláztam, vajon mi késztet valakit arra, hogy néhány hónapos házasság után inkább a válás mellett tegye le a voksát. Megcsalás? Áh, akkor nem egy közös, szomorú képpel adtak volna hírt a szakításról. Elhidegülés? Áh, ha nem működött volna a szex, akkor az a hat év együttélés alatt már kiderült volna. Nézeteltérés? Áh, nehogy már egy vita miatt rúgják fel a házasságukat! De, akkor vajon mi lehet az ok? Őszintén szólva, bárhogyan is törtem a fejemet, nekem ez magas labda volt, amit bizony nem tudtam lecsapni. Bevallom, elképzelni sem tudom azt a szituációt, hogy valakivel hat évig együtt vagyok, megkéri a kezem, igent mondok, megszervezzük az esküvőt, besétálok a templomba/hivatalba, összekötjük az életünket, majd rá néhány hónapra rá megbánom az egészet. Persze létezik olyan, hogy már nem működik, már nem olyan, de könyörgöm, ez nem a házasság után derül ki, hanem már ott van jóval a boldogító igen előtt is. Kérdem én: hát vakok voltatok, hogy nem vettétek észre, ha rossz volt a szex, ha állandóan veszekedtetek vagy közönyösek voltatok egymás iránt? A problémák nem a templomból kilépve vágnak fejbe senkit, hanem – ha vannak, akkor - már ott lappanganak jóval előtte is. Főleg, ha nem egy hirtelen jött döntésről van szó, és mondjuk három hónap után, a rózsaszín ködtől elvarázsolva köti össze meggondolatlanul két ember az életét. De, hat év együttélés után mi lehet az, ami annyira elviselhetetlen, hogy válni kell? És mi lehet az, ami a hat év alatt nem derült ki, csak már akkor, amikor férj és feleség lett belőlük?

Forrás: Shutterstock

 

Szakítás helyett házasság

Nekem erre csak egyetlen tippem lenne, méghozzá az, hogy amikor végképp ellaposodott vagy ellehetetlenült a kapcsolat, akkor a pár tagjai nem szépen elköszöntek egymástól, hanem úgy próbálták megmenteni a haldokló viszonyt, hogy inkább összeházasodtak. Bár számomra még így is rejtély, hogy ha ez volt a kapcsolatmentő lépés, akkor néhány hónap múlva miért engedték mégis el az egészet. Miért kellett esküvőt szervezni, energiát beletenni, rengeteg pénzt költeni, ha utána úgyis ment a levesbe az egész. Miért nem lehetett előtte gondolkodni kicsit? Felmérni a helyzetet és tisztázni, hogy szeretik-e egymást még annyira, hogy összekössék az életüket? Értem én, hogy egy boldogtalan kapcsolatba bentmaradni nem jó, de azt egyáltalán nem hiszem, hogy a lagzit követő 5-6 hónapban lettek boldogtalanok és vált a kapcsolatuk olyannyira élhetetlenné, hogy csak a válás lehetett arra megoldás.

Aztán persze lehet, hogy tévedek és van valami rejtélyes, nyomós okuk is a döntésükre... de innen, a távolból én csak a meggondolatlan döntések sorozatát látom az ilyen típusú válásokban.

Nyitókép: Shutterstock