magazin válás kibeszélő meggondolatlan döntés párkapcsolat eszmefuttatás felelősség házasság
A napokban az egyik közösségi oldalt görgetve megtorpantam egy posztnál. Egy távolabbi ismerősöm írta ki, hogy a férjével elválnak útjaik. Nekem meg szinte leesett az állam, mert még egy éve sincs, hogy összeházasodtak.

Néztem a közös képet róluk, ami alatt tudatták az ismerőseikkel, hogy a házasságuknak annyi, és csak az járt a fejemben, hogy ez mégis hogyan lehet? Mi a fene történt a holtomiglan-holtodilglan után néhány hónappal, ami végképp megpecsételte a közös életüket? Főleg, hogy ez a közös élet egyébként már hat éve tartott a házasság előtt is. Aztán az is eszembe jutott, hogy ők valójában csak egy pár a sok közül közül, ahol egyik percben még dúl a love, de a következőben már hátat is fordítanak egymásnak. Manapság tele az internet hasonló celebszakításokkal, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy az egyik napon szeretlek, a másikon meg már nem.

Szeretlek is, meg nem is

Elméláztam, vajon mi késztet valakit arra, hogy néhány hónapos házasság után inkább a válás mellett tegye le a voksát. Megcsalás? Áh, akkor nem egy közös, szomorú képpel adtak volna hírt a szakításról. Elhidegülés? Áh, ha nem működött volna a szex, akkor az a hat év együttélés alatt már kiderült volna. Nézeteltérés? Áh, nehogy már egy vita miatt rúgják fel a házasságukat! De, akkor vajon mi lehet az ok? Őszintén szólva, bárhogyan is törtem a fejemet, nekem ez magas labda volt, amit bizony nem tudtam lecsapni.

Bevallom, elképzelni sem tudom azt a szituációt, hogy valakivel hat évig együtt vagyok, megkéri a kezem, igent mondok, megszervezzük az esküvőt, besétálok a templomba/hivatalba, összekötjük az életünket, majd rá néhány hónapra rá megbánom az egészet.

Persze létezik olyan, hogy már nem működik, már nem olyan, de könyörgöm, ez nem a házasság után derül ki, hanem már ott van jóval a boldogító igen előtt is. Kérdem én: hát vakok voltatok, hogy nem vettétek észre, ha rossz volt a szex, ha állandóan veszekedtetek vagy közönyösek voltatok egymás iránt? A problémák nem a templomból kilépve vágnak fejbe senkit, hanem – ha vannak, akkor - már ott lappanganak jóval előtte is. Főleg, ha nem egy hirtelen jött döntésről van szó, és mondjuk három hónap után, a rózsaszín ködtől elvarázsolva köti össze meggondolatlanul két ember az életét. De, hat év együttélés után mi lehet az, ami annyira elviselhetetlen, hogy válni kell? És mi lehet az, ami a hat év alatt nem derült ki, csak már akkor, amikor férj és feleség lett belőlük?

Forrás: Shutterstock

Szakítás helyett házasság

Nekem erre csak egyetlen tippem lenne, méghozzá az, hogy amikor végképp ellaposodott vagy ellehetetlenült a kapcsolat, akkor a pár tagjai nem szépen elköszöntek egymástól, hanem úgy próbálták megmenteni a haldokló viszonyt, hogy inkább összeházasodtak. Bár számomra még így is rejtély, hogy ha ez volt a kapcsolatmentő lépés, akkor néhány hónap múlva miért engedték mégis el az egészet. Miért kellett esküvőt szervezni, energiát beletenni, rengeteg pénzt költeni, ha utána úgyis ment a levesbe az egész.

Miért nem lehetett előtte gondolkodni kicsit? Felmérni a helyzetet és tisztázni, hogy szeretik-e egymást még annyira, hogy összekössék az életüket?

Értem én, hogy egy boldogtalan kapcsolatba bentmaradni nem jó, de azt egyáltalán nem hiszem, hogy a lagzit követő 5-6 hónapban lettek boldogtalanok és vált a kapcsolatuk olyannyira élhetetlenné, hogy csak a válás lehetett arra megoldás.

Aztán persze lehet, hogy tévedek és van valami rejtélyes, nyomós okuk is a döntésükre... de innen, a távolból én csak a meggondolatlan döntések sorozatát látom az ilyen típusú válásokban.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.