szerelem kibeszélő szakítás
Mikor véget ér egy kapcsolat, kétségbeesetten keressük az okokat: olyan külső tényezőket, amikre ráfoghatjuk, hogy miattuk nem sikerült boldognak lennünk. Keresgélünk a környezetünkben, a volt párunk tulajdonságai között, hátha megtaláljuk.

Aztán elfáradunk, feladjuk, és nézőpontot váltunk. Talán magunkban kell keresnünk a hibát? "Nem voltam elég, vagy talán túl sok is?" Mérlegre tesszük a külsőnket, majd sorra vesszük mindazt, amit nyújtottunk. Végül pedig azt kutatjuk, hogy miből adhattunk túl keveset.

A legfájóbb, legélesebb felismerést akkor kapjuk, mikor az exünk minket kezd hibáztatni mindenért, miközben önmagát feddhetetlennek és tökéletesnek állítja be. Ekkor döbbenünk rá arra, hogy nem túlságosan keveset, hanem - épp ellenkezőleg - méltánytalanul sokat kapott tőlünk: figyelmet, kedvességet, de legfőképpen időt. Mert aki úgy tud bántani, ahogyan ő, aki olyan mélyen akar a lelkünkbe karcolni, és - még egy utolsó - kegyetlenül fájó sebet ütni, az nem érdemelte meg mindazt, amit nyújtottunk neki.

Aki sátánná változott, elfeledve az együtt töltött szép pillanatokat, aki a tükörbe nézve csak fénylőn csillogó önmagát látja, és rendíthetetlenül biztos a saját igazában, arra nem kell tovább az időnket fecsérelni. Az nem érdemel mást, mint egy felismerést: a gondolataiba beférkőző erős hiányérzetet, amiből majd rádöbben, hogy mindent elveszített. Egy szerető társat, egy boldog jövőt, mindent.

Mert túlságosan makacs, önfejű és pökhendi volt ahhoz, hogy értékelni tudja azt a csodát, amit a párja varázsolt köré minden nap. Elfogadta, majd - szavak, tettek és köszönet nélkül - hagyta, hogy továbbra is csak kapjon. Ám ez nem mehet így a végtelenségig. És bár az ő szeméről sosem hullik le a hályog, a miénkről annál inkább, hiszen észrevesszük, hogy a kapcsolatunk egyoldalúvá vált. Hogy már nem a szerelemről, sokkal inkább a hatalom birtoklásáról szól, ez pedig összeegyeztethetetlen egy érzelmekben gazdag együttéléssel.

Forrás: Shutterstock

Az elején én is elhittem, hogy egy ritka csoda részese lehetek. Majd csalódtam, és lassan megtanultam, hogy a kapcsolat végén már csak két dolog marad számomra: hinni és harcolni. Hinni abban, hogy a jövőm szebb lehet - és harcolni önmagamért, mert a másik fél úgy gondolja: egy hosszú kapcsolatot nem lehet szépen befejezni.

Azt hiszi, mocskot, sarat kell dobálni ahhoz, hogy felejthetetlenné váljon - ő és a kapcsolat lezárása is. Mert eddigi viselkedésével ellentétben, most mégis adni akar: bántó szavakat, szenvedést, szomorúságot. Hiszen tőle nem lehet csak úgy egyszerűen távozni...

Ekkor elkezdünk harcolni önmagunkért, és hinni abban, hogy egyszercsak megunja, mi pedig új életet kezdhetünk. Nem a győzelem a fontos, hanem a méltóságunk. Hiszen azt, amit adtunk, amivel őszinte szívünkből ajándékoztuk meg, nem sározhatja be. Majd eljön a nap, amikor rádöbbenünk, hogy igenis voltak jelek, észrevétlenül elrejtve a mindennapokban. Apróságuk ellenére komoly súllyal bírtak, hiszen a sok kicsi összeadódott, és nyolc éven keresztül ezer apró jel gyűlt össze...

Amikor pedig minden a helyére kerül, megtanuljuk, hogy nem kell többé harcolnunk - de érdemes mindig hinnünk!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.