gyász kibeszélő barátság hiány
Állok a mosogatónál, késsel a kezemben. Látom lelki szemeim előtt, ahogy te csináltad régen. Tőled tanultam, hogy nem pazaroljuk a vizet, hanem csak azután nyitjuk ki, miután alaposan megdörzsöltük az edényeket.

Hány évig folyattam pocsékba - ahogy az éveimet is, mert mindig akadt valami más, ami fontosabbnak tűnt magamnál. És mivel mindenkit magam elé soroltam, így az én igényeimet a végén már senki sem vette komolyan - ahogy téged sem. Mellőzött feleség voltál, aki az anyaságban élte ki minden elfojtott, elszorított fájdalmát.

Mindig eszembe jutsz, mikor víz csorog a kezemen. Hogy mit éreztem, mikor szembesültem a hírrel, hogy negyedszerre is felbukkant a gyötrelmes betegség, és te már talán lemondtál arról, hogy újból megküzdj a rákkal. Megnyertél három csatát, de a háborúból mégsem te jöttél ki győztesen.

Emlékszem, mikor egyszer a kezedbe nyomtam egy követ az udvarról - annak zálogául, hogy visszatérsz hozzánk még egyszer. Már akkor láttam a könnyek mögött a szemedben, hogy nem leszel velem sokáig. Mert te átláttál oda, ahonnan még senki nem jött vissza, pedig akkor még híre sem volt a rák kiújulásának.

Nem vagy itt, mégis folyton visszatérsz hozzám: a fejembe, amikor a mosogatónál állok, és eszembe jutnak az utolsó szavaid - amiket már csak írtál, mert beszélni már nem volt erőd. És nekem is könnyebb volt így, hiszen a képernyő előtt szabadon futhattak a könnyek, nem kellett lenyelni őket, ahogy a telefonban tettük volna. Még mindig látom az utolsó sorod, hogy "Őrzöm a követ, te pedig csavarogj, amikor csak kedved tartja. Éld az életed, ahogy akarod, mert élni jó!" Én azt válaszoltam, hogy várlak, mert augusztusban virágzik a selyemakác, és közös fotót akarok veled a selyemakácnál, de már nem jött válasz...

És azóta is sokszor érzem, hogy fogod a kezem: amikor rám tör a félelem, akkor mindig a szavaidra gondolok. De ahogy múlik az idő, folyton emlékeztetnem kell magam arra, hogy élni tényleg jó. Úgy adtál bátorságot a haláloddal, hogy nem is tudtál róla. Mert bár elmentél, az utolsó mondatod mégis életre szólóan megváltoztatott: azóta minden döntésemet meghatározza ez a tanítás.

Augusztusban sokadszorra nyílik majd a selyemakác, és az a kép soha nem készülhet már el, de mégis olyan nyomot hagytál magad után,ami élesebb minden fényképnél. És így leszel te halhatatlan Mártika, hogy a történeted elmesélem a gyerekeimnek és az unokáimnak is.

Forrás: Shutterstock

Azóta félreseprek minden értéktelen embert az életemből, nem pazarolok egyetlen gondolatfoszlányt sem olyan személyekre, akik nem építenek. Azóta más fénye van a szeretetnek, és a fontossági sorrend is más. Mert már van merszem kinyitni a számat, és nemcsak alkalmazkodom, hanem kiállok magamért.

Egy idegen férfi, akivel összeköt a halál

Megtörlöm a kezem, és az evőeszközöket a fiók mélyére teszem. De tudom, hogy újra itt leszel velem, mikor megint használatba kerülnek. És ismét magam előtt láthatlak, ahogy azt ott mondod: "Így spórolós mosogatni, Lindike." És hallom, ahogy kártyázás közben harsányan felnevetsz, mi pedig a könnyünket törölgetjük a nevetéstől, mert senki nem nevetett úgy, ahogy te nevettél. És senki sem akarta úgy az életet, ahogy te akartad, ahogy te szeretted - minden bántás ellenére.

Éppen ezért, ne féljünk élni, és átszűrni egy sűrű szövésű szitán a lényeges dolgokat! Meg kell tanulnunk szeretni a pillanatot, hiszen nem tudhatjuk, hogy látjuk-e egymást még valaha. Nem pazarolhatunk el még perceket sem, nemhogy órákat, napokat, éveket...

Dolgom végeztével felhúzom a kabátom, és kinyitom az ajtót. Kilépek a küszöbön túlra, mert ott van az élet, amit te annyira szerettél, és amelyet én is megszerettem, miután meghaltál...

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.