költészet kibeszélő idézet magazin Márai Sándor versek
Kevés olyan író van, akit annyiszor idéznek, mint őt. Soraiban benne van az élet összes szomorúsága, melankólikus lelassulása, keserű igazsága. 33 éve halt meg Márai Sándor.

Az írásaiban elénk tárja a mély és komor valóság felhőit, de mindig akad köztük egy kis rés, hogy átsüssön a nap. Az ember szája sarkában megjelenik egy aprócska mosoly, jóváhagyva a bölcsességet, amit itt hagyott nekünk - vagy éppen szívburkon rúg mondanivalójának igazsága.

Nem lehet őt egy lélegzetre magunkba szívni, olyan tömény és megrágni való. Lehetetlen futva magunkévá tenni, újra akarjuk olvasni minden mondatát. Elgondolkodtam: vajon milyen élethelyzetben használhatnánk őt mint egy elgondolkodtató pirulát?

A türelmetlenségről:

"Semmi nem érkezik idejében, semmit nem ad az élet akkor, amikor felkészültünk reá. Sokáig fáj ez a rendetlenség, ez a késés. Azt hisszük, játszik velünk valaki. De egy napon észrevesszük, hogy csodálatos rend és rendszer volt mindenben ... Két ember nem találkozhat egy nappal sem előbb, csak amikor megértek e találkozásra."

"Az élet igazi, nagy vállalkozásai legtöbbször nem hőstettek, hanem türelemjátékok."

Az Életről:

"Utolsó leheletemmel is köszönöm a sorsnak, hogy ember voltam, és az értelem szikrája világított az én homályos lelkemben is. Láttam a földet, az eget, az évszakokat. Megismertem a szerelmet, a valóság töredékeit, a vágyakat és a csalódásokat. A földön éltem és lassan felderültem. Egy napon meghalok: s ez is milyen csodálatosan rendjén való és egyszerű! Történhetett velem más, jobb, nagyszerűbb? Nem történhetett. Megéltem a legtöbbet és a legnagyszerűbbet, az emberi sorsot. Más és jobb nem is történhetett velem."

Az ítélkezésről:

"A dolgok nemcsak önmagukban vannak: perspektívájuk is van. Ezért soha ne mondjad egy tüneményről: "ilyen vagy olyan" - csak ezt mondjad: "ebből és ebből a távlatból ilyennek látszik."

Forrás: Shutterstock

A megfelelésről:

"Mindaz, amit a világ akarhat tőled, alku és félmegoldás. Csak az számít, amire te szerződtél önmagaddal és jellemeddel. Ebben a szerződésben nincs alku."

A Férfiról:

"Minden igazi férfiban van valamilyen tartózkodás, mintha lényének, lelkének egy területét elzárná a nő elől, akit szeret, és azt mondaná: eddig, kedves, és ne tovább. Itt a hetedik szobában egyedül akarok maradni."

A fájdalomról:

"S ha egyedül maradsz a fájdalommal, szólj így: "Tessék, fájdalom. De akárhogyan fájsz majd, tudom, hogy ez rendben van így: mert ember vagyok."

A kommunikációról:

"A szavakat (...) pontosan kell használni az életben, ha azt akarjuk, hogy értékük legyen."

A reményről:

"Biztosan tudom, még tartogat az élet számomra valamit, ami egyszerre lesz orvosság és édesség, mámor és szőlőcukor. Megállok, körülnézek, várakozom."

A magányról:

"Szükségem van erre az érzésre, hogy egyedül vagyok odahaza. Hogy nem figyel senki. Nem ellenőrzi senki a szokásaimat. Nem bámul senki. Az embernek szüksége van néha a teljes magányra."

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.