Férfivélemény: A férfiak tényleg tartanak a szép és intelligens nőktől?

magazin kibeszélő társkeresés önértékelési problémák önértékelés ismerkedés férfivélemény
A férfiak nem képesek elviselni, ha az ellenkező nem tagjai intelligensebbek náluk, a sikeres és határozott nők pedig rémisztően hatnak ránk. Inkább kellenek a buta, éretlen naivák, mint az érett gondolkodású hölgyek. Ismerős gondolatok? Elég sűrűn hallhatjuk őket, akár az interneten, olykor ismerőseinktől, barátainktól, de persze az sem kizárt, hogy saját magatok is megfogalmaztátok már ezeket. De vajon mennyi az igazságtartalma az ilyen kijelentéseknek?

Ha engem kérdeztek, akkor nem sok, de mégis oka van annak, hogy ennyire sokakban fogalmazódik meg ez a feltételezés. Az alap probléma szerintem ott kezdődik, hogy társadalmilag kényszert érzünk arra, hogy kategorizáljuk magunkat. Skatulyákba helyezzük magunkat a keresetünk, a munkánk, a külső jegyeink és ugyanígy a belsőnk, mint például az intelligencia alapján. Gyerekkorunktól kezdve komplexusok tucatjai alakulnak ki bennünk, amiket sokan egész életünkben cipelünk magunkkal, elzárva magunkat lehetőségektől az élet minden területén. Nem tartjuk magunkat elég szépnek, sportosnak, okosnak, ami végső soron azt eredményezi, hogy ha mi kívülről annak látunk valakit, akkor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy ők is ugyanolyan emberek, mint mi.

A kulcsszó az, hogy kívülről látjuk csak így az embereket, hiszen gondoljatok bele: még akkor is, ha jó emberismerőnek tartjátok magatokat, biztos, hogy alkottatok már téves képet valakiről, csalódtatok kellemesen vagy épp kellemetlenül valakiben azért, mert szöges ellentettje volt annak, amit hittetek róla. Az emberek és főleg az ellenkező nem ilyen szintű kategorizálása aztán oda vezet, hogy kellő ismeretség hiányában még csak az első lépést sem merjük megtenni a másik felé, mert azt hisszük, hogy esélyünk sincs labdába rúgni mellette, pedig lehet, hogy pont azt keresi, ami bennünk megvan.

Ahelyett, hogy számot vetnénk a saját erényeinkről, arra koncentrálunk, hogy mi az, amit a másikban kiemelkedőnek találunk, pedig sokszor mindössze annyit kellene tennünk, hogy megembereljük magunkat és magabiztosságot mutatva odaállunk a kiszemelt nő elé, lehetőséget adva annak, hogy meglássa a jó tulajdonságainkat. És ez még csak azt se jelenti, hogy másokban ugyanazokat a kvalitásokat keressük, amik bennünk is megvannak, hiszen ki ne látott volna még olyan párokat, akik külső szemlélőként egyáltalán nem passzolnak össze, mégis boldogan élnek együtt, mert megtalálták a másikban azt amit keresnek.

Forrás: Shutterstock

Visszatérve a kiindulási pontunkra: tartanak a férfiak azoktól a nőktől, akik egyszerre szépek és intelligensek? Kár lenne tagadni, hogy sokan igen, főleg a saját önbecsülésük hiánya miatt, de ismét csak egy olyan kérdésről beszélünk, amit rendszerint egy nemre sztereotipizálunk, miközben egyszerű emberi természetről van szó, nem pedig nemek közötti különbségekről. Itt jön azonban be a képbe egy másik fontos kérdés, amit érdemes feltenni, ha erről a témáról beszélünk: Ez akkor azt jelenti, hogy nem is kellenek a férfiaknak a szép és intelligens nők? Ugyan már, dehogy jelenti azt.

Fontos persze kettéválasztanunk azt, hogy ki milyen kapcsolatot keres, de most az egyszerűség kedvéért maradjunk a komoly kapcsolatoknál. Senki se vágyik megalkuvásra, még akkor se, ha sokszor elegünk van a párkeresés nem épp zökkenőmentes útjából. A fizikai vonzalom ugyanúgy fontos tényező, mint az, hogy intellektuálisan is összhangban legyetek a párotokkal, hogy tudjatok tartalmasan beszélgetni, ugyanazokon a dolgokon szórakozni. Mindenkinek igénye van arra, hogy az, akivel az életét szeretné leélni, ne üres gondolatok tárháza legyen, sőt mi több, egy férfi ugyanúgy szeretne büszkén felnézni a párjára, mint ahogy egy nő is.

Nyitókép: Shutterstuck

Szerinted félnek a pasik a szép és okos nőktől?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.