szülés kibeszélő női szerepek családalapítás gyermekvállalás
Napjainkban a társadalmi változások sok nehézséget tesznek a nők vállára, amelyek a leendő édesanyáknak további fejtörést okoznak. Mikor szüljek? Mi az ideális kor? Mi lesz a karrieremmel? Valóban nem könnyű a jövőnkről dönteni, mégis, mélyen legbelül minden nő vágyik egy gyermekre. Az biztos, hogy jó pár tényező hatással van az életünkre.

Jogos a félelem?

Ha gyermeket szeretnénk vállalni, akkor benne van a pakliban, hogy befolyásolja a karrierépítést, vagy akár ott kell hagynunk végleg az állásunkat. Talán régen könnyebb volt a döntés, hiszen a nők nagy többsége háztartásbeliként otthon maradt a gyerekekkel, a karrier kérdése nem volt ennyire meghatározó szempont. Manapság teljesen megváltozott a világ, hosszabb tervezések előzhetik meg a gyermekvállalást. A továbbtanulás, vállalkozás indítása vagy magasabb pozíció betöltése, mind a 30 éves kort teszi ideálisabbá a családalapításra.

Az egzisztencia nem elhanyagolható

Sok pár életében nehezítő tényező, ha a nő fizetése a gyermek vállalása esetén kiesik. Legfőképpen azokat a nőket érinti, akik nem jogosultak GYED-re, mert nem volt legalább 1 év munkaviszonyuk a terhességet megelőző időszakban. Ez nem jelenti azt, hogy a gyermekvállalás miatt fel kell adnunk mindent, csak korántsem annyira egyszerű megfelelő döntést hoznunk.

A biológia nem változik

A megfelelő időzítés arról is szól, hogy a testünk milyen állapotban van. Tény, hogy gyorsabban regenerálódik a húszas éveink környékén. Ami viszont talán a legfontosabb, hogy a női szervezetre kifejezetten káros hatással van a stressz. Valljuk be, egy felelősséggel járó munkahely sok energiánkat felemészti, és nehéz kiegyensúlyozott életet élnünk. Úgy érezhetjük, hogy vagy a leendő gyermekre fogunk majd kevés időt szánni, vagy a karriert szorítjuk háttérbe.

Forrás: Shutterstock

A karrierorientáltság „divat" lett?

Néha úgy érezhetjük, hogy több érv szól amellett, hogy a karrier miatt kitoljuk a gyermekvállalást. Az értelmiségi nők a szakmai gyakorlat megszerzése után úgy érezhetik, nem azért tanultak annyit, hogy kiessenek a karrierépítés folyamatából. Sőt, a családalapításhoz vezető útnak tekintik a karriert, és a biztos anyagi háttér megszerzését tartják szem előtt.

A legtöbb nő párhuzamra vágyik

A legjobb az lenne, ha együtt tervezhetnénk a családot a munkával. Talán így lehet egészséges és kerek az életünk, nem kellene ezen a párhuzamon aggódnunk. Először is fontos a kor, amiatt, hogy kizárjuk a szülési kockázatokat, és egészséges babát hozzunk a világra, de ott vannak az álmaink és az önmegvalósítás is. Gyermeket akkor érdemes vállalni, amikor megérik bennünk az elhatározás, és jól érezzük magunkat a bőrünkben. Szintén ugyanilyen fontos az aktuális lelkiállapot is.

Létezik megoldás?

A nők körében teljesen elfogadott dolog, hogy valaki 30-35 éves kor közé tegye a gyermekvállalást, így előtte sikereket érhet el. Talán ez megalapozhatja a későbbi visszatérést is. Megkönnyítheti a helyzetet a nagyszülők szerepvállalása, tehát nem lehetetlen a karrier és a családalapítás egyszerre. Több cég fektet egyre nagyobb hangsúlyt a családbarát munkahelyi környezet megteremtésére, és szintén erre szolgálnak a részmunkaidős foglalkoztatottsági formák is. A legfontosabb, hogy ne társadalmi nyomás hatására vállaljunk gyermeket, hiszen mindenki saját maga érzi, hogy mikor jött el az idő, és milyen tervei vannak még az anyává válás előtti években.

Nyitókép: Shutterstock

Bauer Barbara

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.