egészség önsanyargatás magazin tinédzserkor vallomás
Biztosan ismerős a helyzet, amikor akármit csinálsz, nem vagy elégedett a külsőddel, és annak érdekében, hogy végre azt lásd a tükörben, amit szeretnél, szinte bármire képes vagy. Velem sem volt ez másképp tinédzserkoromban: annyira szerettem volna vékony lenni, hogy kockára tettem az egészségemet...

Már egészen kiskoromtól kezdve imádtam enni, azonban 16-17 éves koromban valami megváltozott. Egyik napról a másikra elkezdtem nőiesedni, kiszélesedett a csípőm, nagyobb lett a fenekem, a combjaim pedig husisabbak, amit nagyon nehezen viseltem. Nem láttam szépnek magam, sőt, gyűlöltem, amit a tükörben láttam. Emlékszem, a nyári szünetben egy ideig rövidnadrágban fürödtem a közeli tóban, aztán, ha tehettem, már a vízpart közelébe se mentem.

Voltak napok, amikor csak azért ettem, hogy ne legyek rosszul, aztán amikor megfeledkeztem magamról, falási rohamok törtek rám. Amikor már tarthatatlan volt a helyzet, kemény edzésekbe kezdtem, és azzal álltam bosszút a túlevés miatt, hogy túlhajtottam magam.
Hiába mondta a pasim, hogy úgy vagyok szép, ahogy vagyok, én elégedetlen voltam a külsőmmel. Magamon kívül mindenkit csinosnak és vékonynak láttam, így nem volt kérdés, hogy a legjobb és – kövezzenek meg – a legcsinosabb akartam lenni.

Hónapokon át koplaltam, volt, hogy egy délelőttön át csak két almát ettem, néha pedig falási rohamok törtek rám.

Az étkezési zavar észrevétlenül a mindennapjaim részévé vált. A gondolataim csak akörül forogtak, hogy mit ettem, mennyit ettem, mennyit edzettem, és volt, hogy szinte ájulásig futottam.

Forrás: Shutterstock

Így ment ez több mint egy éven át, aztán kezdtem egyre kevésbé önmagam lenni. Állandóan rossz kedvem volt, ingerlékeny voltam, csúnya lett a bőröm, és már a pasimmal sem szerettem ágyba bújni. Egyrészt azért, mert gyűlöltem levetkőzni előtte, másrészt pedig feszítő fájdalmat éreztem ott lent.

Az étkezési zavar a szexuális életem is tönkretette...

Később kiderült, hogy az étkezési zavar és a túlzásba vitt edzés miatt hüvelyszárazság alakult ki nálam, ennek következtében pedig fogékonyabbá váltam a hüvelyi fertőzésekre is. Először anyukámmal osztottam meg a kellemetlen tüneteket, ő pedig rögtön azt javasolta, menjünk el egy nőgyógyászhoz.

A doktornő egyértelművé tette, hogy az egészségtelen életmódomnak köszönhetően felborult a hormonháztartásom, és kb. rám parancsolt, hogy fejezzem be azt, amit most csinálok, mert tönkreteszem az egészségem. Emlékszem, nagyon megijedtem, és hiú tiniként iszonyú cikinek tartottam, hogy ilyen fiatalon hüvelyszárazsággal küzdök, arról nem beszélve, milyen fájdalmas volt.

Elkezdtem használni egy patikában vett hüvelyi hidratálót, és hamarosan kezdtek elmúlni a kínzó tünetek. A nőgyógyász tanácsára, anyukám segítségével felkerestem egy dietetikust is, aki az egészségem mellett a lelkemmel is törődött, így pár hónap alatt ráncba szedtük az étkezési szokásaimat, és az edzés mértékéből is visszavettem.

Ma már tudom, hogy a hüvelyszárazság az evészavar, az extrém diéta és a túlzásba vitt edzés következtében felborult hormonháztartásom miatt alakulhatott ki.

Nekünk, nőknek nagyon kell vigyáznunk a hormonháztartás egyensúlyára, hiszen az ösztrogénszint csökkenése egyebek között ilyen kellemetlen tünetet produkálhat.

Nyitókép: Shutterstock

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.