magazin hüvelygomba kibeszélő tünetek hüvelygomba-fertőzés
Vera öt éve él boldog párkapcsolatban Ádámmal, a testiség kettejük között mindig szuperül működött, soha nem volt semmilyen problémájuk. Minden tökéletes volt, egészen öt héttel ezelőttig, amikor Vera már nem bírta tovább, és kibukott belőle: képtelen lefeküdni Ádámmal. A fiút sokként érte barátnője kijelentése.

Vera őszinte és szókimondó lány, ami a szívén, az a száján, soha nem félt a szerelme elé állni és elmondani neki, amit érez. Az elmúlt hetekben azonban olyan teher nyomta a vállát, amiről nehezen tudott Ádámmal beszélni. Már az ötödik alkalommal fulladt kudarcba kettejük között a szex, miután Vera leállította Ádámot, mert nagyon fájt neki. Rosszul érezte magát emiatt, mert elképzelni sem tudta, mi állhat a háttérben.

Vera tanácstalan volt, mivel egyéb tünete, ami bármilyen fertőzésre utalna, nem volt. Se viszketés, se bőrpír nem jelentkezett, sem bármi más tünet. Egyszer már volt gombás fertőzése, de akkor az előbbi tünetek mindegyikét tapasztalta, így most ezt teljes mértékben kizárta.

„Akkor mi baj lehet?" – tette fel a kérdést saját magának.

Miután egyéb panaszt az együttlét után néhány nappal sem tapasztalt, úgy döntött, bejelentkezik a nőgyógyászához, hogy kiderüljön, mi állhat a fájdalmas szexuális együttlét hátterében.

Az orvos nagyon kedvesen fogadta Verát, aki kissé szomorúan mesélte, mi történt vele az elmúlt hetekben. Alapos vizsgálat után a doktor úr közölte vele, a fájdalmas testi együttlét oka enyhe hüvelygomba-fertőzés. Vera nagyon meglepődött, rögtön elkezdte bombázni az orvosát kérdésekkel. Mégis hogyan lehet ez? Semmilyen más tünete nem volt... Ha gomba, akkor miért nincs viszkető, égő érzés, amit korábban tapasztalt?

Forrás: Shutterstock

A doktor úr elmagyarázta Verának, hogy a szabad szemmel nem, de mikroszkóp alatt látható minimális gombatelep finom repedéseket okozhat a hüvelyhámon, amely ugyan nem ég és nem viszket, de a testiséget kellemetlenné teheti.

A hüvelygomba tüneteit leggyakrabban helyi kezeléssel, antimikotikumos, azaz gombaellenes hatású kúpokkal, kenőcsökkel lehet csillapítani. Bizonyos esetekben szükség lehet szájon át szedhető gyógyszerre is, amit kizárólag orvos írhat fel, de mivel Vera enyhe tüneteket produkált, a doktor úr helyi kezelést javasolt neki, amit néhány napig kellett használnia. Jelezte, hogy a kezelés alatt kerülendő a szexuális együttlét, amit a gyógyulás érdekében érdemes betartani.

Verát megnyugtatta az orvosa, hogy a hüvelyfertőzéseket nem csak szexuális úton lehet elkapni. Akárcsak a bakteriális hüvelyfertőzés esetén, a gomba normál állapotban jelen van a hüvelyben, de a helyi baktériumflóra védő hatása miatt nem tud elszaporodni. Elmagyarázta, hogy a hüvelygombát leggyakrabban a Candida albicans nevű élesztőgomba túlzott mértékű elszaporodása okozza.

A Candida törzsbe tartozó gombák a normál hüvelyflóra részei, és nem okoznak feltétlenül betegséget. Ha valamilyen okból felborul a biológiai egyensúly, a Candida túlszaporodhat, és ettől már kialakulhat a hüvelygomba.

Ha sűrű darabos, túrós állagú, sárga vagy fehér színű szagtalan folyást, illetve erős hüvelyi viszketést, égő érzést, vörösséget tapasztalsz, akkor minden bizonnyal Candida gomba okozta hüvelyfertőzésed van. Ha fájdalmas a szexuális együttlét, de még nem érzel más tüneteket, akkor valószínűleg a hüvelygomba enyhe változatával van dolgod.

Vera megkönnyebbülve hagyta el a rendelőt. Hazafelé megvásárolta a doktora által javasolt készítményeket, és két hét múlva már újra önfeledten élvezhették egymás társaságát Ádámmal.

Nyitókép: Shutterstock

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

A Micovag patikában kapható gyógyászati segédeszköz hüvelygomba kiegészítő kezelésére.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.