szülés szülésfelkészítés család gyógynövények kibeszélő lavór szülés után gyermekágyas időszak ülőfürdő
Ültem a fürdőszobában a padlón, a lavórban. Gyógyfüves ülőfürdőt vettem, szülés utáni regenerációként. Ücsörögtem, méláztam, tökéletes semmiben léteztem. Nagyon kellettek minden nap ezek a percek. Nem sokról beszélünk, mindössze tizenöt percről, de nekem az a tizenöt perc felért egy-egy vérátömlesztéssel. Ez volt ugyanis az énidőm. Viccesen hangzik, de így igaz.

Édesanyám ott volt nálunk, tudtam, a fiam jó kezekben van. S amíg így van, én ülhetek az "agyi semmi dobozomban", a lavórban. Csak lestem ki a fejemből, képzeletben láttam magam. Pontosan érzékeltem, milyen lazák az arcizmaim. Már-már hülye fejet vágtam. De még az is lehet, hogy az is volt. Mindegy is. A lényeg, hogy ültem a meleg, illatos vízben és csak néztem a semmit. Azt hiszem, aki már szült, tapasztalta ugyanezt az első napokban.

Eljött a perc, hogy kiszálljak. A víz is kezdett hűlni, az idő is lejárt. Nekiveselkedtem. És nem sikerült. Beletelt pár percbe, míg felfogtam, mi történik. Megragadtam a lavór peremét mindkét oldalon és újra. Megint semmi. Megállapítottam, hogy beleszorultam a nyomorult lavórba. Először roppant értelmesen próbáltam magamhoz térni a semmiből. Aztán ledöbbentem. Hogy ez meg hogy lehet? Kicsi vagyok. A lavór nagy. Aztán persze kilogikáztam: elővettem a racionális agyamat és megállapítottam, hogy a víz ereje szorított be, légmentesen lezárva a kiutat. Elkezdtem vihogni. Micsoda hülye helyzet! Itt ülök a fürdőszobában a padlón egy lavórba szorulva. Egyre jobban nevettem, a végén még a könnyem is kicsordult. Erre lépett be anyu.

- Hát te meg minek örülsz ennyire? – kérdezte.

- Nézd már! Nem bele szorultam a lavórba?

Tágra nyílt szemmel nézett rám pár másodpercig. Látszott az arcán és a tekintetén, hogy felméri a helyzetet. Megvizsgálta, vajon szívatom-e? Vagy elment az eszem? Vagy tényleg komoly a helyzet?

Forrás: Shutterstock

Szó nélkül demonstráltam, hogy megkönnyítsem a helyzetét. Újra marokra fogtam a két műanyag peremet és nekiveselkedtem. Semmi. Kicsit meg is emelkedtem, a jobban láthatóság kedvéért.

Nem szeretném ecsetelni, hogy festettem, félig behajlított térddel, a lavórral a seggemen. Mint valami teknős, akinek lecsúszott a páncélja. Anyunak akkorára nyílt a szeme, mint egy levesestányér. Először csak a szája sarka kezdett vibrálni. Nyilván nem akart megbántani, de na! Lassan elkezdett remegni az arca. Láttam, hogy szorítja össze a száját. Figyelmesen néztem, mikor szakad át a gát, de tartotta magát. Így hát megkönnyítettem a helyzetét.

- Röhögjél nyugodtan. Nem kell visszatartani – közöltem fülig érő szájjal.

Erre anyu sem bírta tovább, kiszakadt belőle is a nevetés. Annyira nevetett, rázta az egész testét. Összegörnyedt, kapkodta a levegőt, fogta a gyomrát. Mondanom sem kell, hogy csatlakoztam. A végén könnyezve, visítozva röhögtünk mindketten. Végül kilihegtük magunkat, és szóltam:

- Szedjél már ki légy szíves!

- Hogy csináljuk?

- Nem tudom... fogd le két oldalról a lavórt. De elől legyél, ne legyen az arcodban az ülepem!

Ezen megint röhögtünk egy sort. Aztán folytattam.

- Én majd fogom elől, leszorítom. Számolok háromig, mindketten toljuk lefelé a lavórt, én meg kiszállok.

Nekiláttunk a kivitelezésnek. Anyu két oldalról, én elölről megragadtam az ominózus lavórt, és nekifeszültünk. Húztuk, vontuk, nem mozdult. Végül anyu megelégelte és rántott rajta egy hatalmasat. Egy óriási cuppanás kíséretében kiszabadultam a lavórból. A víz szanaszét kifolyt, én meg ott álltam fölötte. Gyógynövényes tócsában, pucér fenékkel. Anyu megkérdezte:

- Na, kijössz? Vagy mássz be a kádba és tedd rendbe magad. Addig feltakarítok.

- Inkább állj ide te is. Veszünk együtt gyógyfüves lábfürdőt.

Anyu megint rám meredt. Látszott, felméri, megbuggyantam-e? Aztán csak legyintett egyet vigyorogva.

- Na, másszál a kádba! Mindjárt ébred a fiad.

Így hát, letusoltam, anyu addig felmosott. Zuhanyzás közben azon filóztam, milyen jó lett volna, ha valaki beszél nekem erről az időszakról. Úgy érdemben. Hogy a rengeteg öröm mellett mennyi dolog merül fel, amit nem is gondoltam volna. A lavóros történet csak egy humoros epizód volt, de az biztos, hogy számos dologtól meg tudtam volna kímélni magam, ha valaki felkészít.

Azóta nagy hangsúlyt helyezek a szülésfelkészítéseken erre az időszakra is. Arra, hogy mire kell számítani szülés után, és mit lehet tenni? Hogy lehet a szokatlan helyzeteket megoldani? És hogy rendben van minden, akkor is, ha kaotikusnak tűnik.

A nevetés viszont mindenen átsegít.

Nyitókép: Shutterstock

Téged felkészített valaki a szülésre és az utána következő gyermekágyas időszakra?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.