takarítás házimunka kibeszélő háztartás
Zita barátnőmmel utazunk az autóban, amikor felhívja a pasija, akivel nagyjából négy éve élnek együtt. Látom az arcán, hogy elkomorodik, magyarázkodik valamiért. Mikor leteszi, elmeséli, hogy a párja azért morgott vele, mert nem mosogatott el, és úgy hagyta ott a konyhát.

„Zoli nem tud elmosogatni?" - kérdem én, de az igazi kérdés, hogy „Zoli nem szokott elmosogatni?". Talán, mert ő csinálja a porszívózást vagy a vasalást? A válasz persze nem, Zoli nem igazán csinál semmit, maximum, ha elromlik valami... Valljuk be, náluk nem igazán arányos a munkamegosztás, pedig mindketten ugyanannyit güriznek a munkahelyükön.

Volt idő, amikor a nők nem dolgoztak, a férfi volt a kenyérkereső, a feleség pedig azért felelt, hogy otthon tisztaság legyen, meleg étel kerüljön az asztalra, illetve gondoskodott a gyerekekről, ha voltak. Sokan ma is ezt a példát követik, amivel nincs is semmi gond, ez ugyanis nagyjából igazságos munkamegosztásnak tűnik. Viszont manapság a legtöbb nő már napi nyolc órát dolgozik - vagy annál is többet -, de még mindig rá hárul minden feladat otthon, hiszen ez rögzült be.

De miért is? A férfiak nem tudnak porszívózni, vasalni vagy főzni?

Erre sokan rávágják, hogy így van, nem tudnak, nem áll a kezükre, nem nekik való. De tegyük a kezünket a szívünkre: ez nem igaz... Ezek nem olyan eget rengetően nehéz dolgok, amiket ne lehetne megtanulni, ennél az ember sokkal bonyolultabb feladatokkal találkozik a munkahelyén, és megoldja azokat. Sőt, rengeteg férfi élt/él egyedül, és bizony valahogy megbirkóznak a házimunkával (nem takarítónő segítségével), sőt mi több, képesek főzni is (vagy rendelni) maguknak. Tehát életben maradnak egy nő nélkül is, és nem eszi meg őket a kosz sem.

Talán ezért is lenne szükség arra, hogy minden férfi éljen egy kicsit egyedül, hogy lássa, bizony nem kevés idő és energia tisztán tartani egy lakást, és mellette még meleg ételt is varázsolni néha az asztalra. Ha mindezt egy ember végzi egy két- vagy többfős háztartásban, az lássuk be, nagyon fárasztó tud lenni, és rengeteg időt elvesz.Azt az időt, amit közösen tölthetnétek valami sokkal szórakoztatóbb programmal.

Forrás: Shutterstock

Sok nő elköveti a hibát, hogy le akarja venni a férfit a lábáról, és mindent önként magára vállal, hogy a szerelme azt érezze, megfogta az Isten lábát. Azt is érzi fene jó dolgában, csak éppen a nő egy idő után elfárad, és elege lesz, pláne miután eloszlott a rózsaszín köd. Ilyenkor jön a panaszáradat, hogy az ura semmit sem csinál, hagyja, hogy mindent egyedül végezzen el, miért nem tud segíteni?

Azért nem, mert hagytad, és ehhez szokott hozzá!

Nem várhatjuk el, hogy miután még a szennyesbe sem kellett soha bedobnia a büdös zokniját, hirtelen főzni, porszívózni vagy felmosni kezdjen, mint egy kisangyal. Ez nem fog megtörténni!
Ilyenkor jönnek a viták, az állandó feszültség, szerencsétlen pedig nem érti, hogy eddig ez miért nem volt probléma.

Na de mit tehetünk?

Amikor két ember összeköltözik, evidensnek kellene lennie, hogy ha megosztják egymással az otthonukat, a szabadidejüket, a pénzüket, gyakorlatilag az egész életüket, akkor a házimunkát is ketten csinálják. Már az összecuccolás pillanatában tisztázzuk, hogy az otthoni teendőket közösen fogjuk végezni, beszéljük meg, ki mit szeretne vállalni - így lehet, hogy meg is úszhatod az általad leginkább utált házimunkákat, és ő is. Ha nem tetszik, ahogyan csinálja, azt is dumáljátok meg, finoman megmondhatod neki a véleményed, ahogy ő is neked. Ha pedig erről már lecsúsztál, ülj le a pároddal, és kérd meg, hogy ezt gondoljátok újra eszerint, mert nem szeretnél egy fáradt, kiégett háziasszony lenni.

Egy amerikai felmérés szerint azoknak a házassága sokkal boldogabb, akik egyenlően osztják meg a házimunkát. Már csak ezért is érdemes ezt megfontolni, lehet benne valami...

Az hogy ő is kiveszi a részét a fürdőpucolásból, még nem jelenti azt, hogy felborulnak a női és a férfi szerepek. Ettől még lehetsz mellette igazi nő, kényeztetheted őt úgy is, hogy ágyba viszed neki a reggelit, megleped a kedvenc a süteményével, vagy kivasalod az ingjét, ha látod, hogy késében van, egyéb módszerekről nem is beszélve.... Egy nő nem attól lesz nő egy kapcsolatban, hogy kisuvickolja az egész lakást, és minden nap főz, egy férfi pedig nem attól férfi, hogy ennek a kényelmét élvezi. Ugye ennél azért többről szól a Ti kapcsolatotok is?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.