magazin kibeszélő férfi és nő párkapcsolat vélemény férfi-női szerepek
Sokan versenyt csinálnak abból, hogy kinek nehezebb manapság, a férfiaknak vagy a nőknek? Mivel én nő vagyok, így leginkább a saját oldalamról tudok számot adni, illetve azokat az állításokat tudom megcáfolni, amelyekről gyakran panaszkodnak a férfiak.

Persze, aki a másik fél, azaz a férfiak véleményére kíváncsi, az se keseredjen el, mert erről is született egy cikk, mi több, egy férfi számol be arról, hogy mi a véleménye az őket gúzsba kötő elvárásokról. De most nézzük, mivel szoktak általában érvelni az erősebb nem képviselői, azaz miért is nehéz ma férfinak lenni?

Mi vagyunk a kenyérkeresők

Amikor arról van szó, kinek nehezebb manapság, a férfiak szívesen jönnek azzal az érvvel, hogy szinte már elviselhetetlen az a nyomás, ami azért nehezedik a vállukra, mert nekik kell a kenyérkereső szerepét betölteniük. Én ezt egyébként alá is írnám, ha mondjuk a XVIII. században élnénk és a nők többsége a nappaliban ülne abroncsos szoknyában hímezgetve. A gond csupán az, hogy már nem a XVIII. században élünk, és a nők 90%-a éppen úgy dolgozik, mint a férfiak.

Tehát szó sincs arról, hogy a nők egész nap csak malmoznak és el kell őket tartani.

(Zárójelben megjegyezném, hogy a XVIII. században is csak az úri népek tehették ezt meg, mert más társadalmi rétegekben a nők a ház körüli munkát végezték, ami bizony nem volt kevés.) Az már egy másik kérdés, hogy a nők ugyanazért a munkáért általában jóval kevesebb fizetést kapnak, így valóban a férfi az, aki több pénzt visz haza. De ettől még a nő ugyanúgy keresi a kenyérrevalót, csak éppen hátrányból indul.

A női munkába is be kell segítenünk

A férfiak általában azt is sérelmezik, hogy manapság elvárják tőlük, hogy besegítsenek a házimunkába. Bezzeg a régi időkben, nem kellett mosogatni! Nem, a régi időkben nem kellett mosogatni, mert ha az úri körökhöz tartozott a házaspár, akkor megcsinálta a cseléd, ha meg nem, akkor meg megcsinálta az asszony, amíg a férfi a földeken szántott. Abban az időben azért nem mosott és mosogatott a férfi, mert reggel elment a szántóra és este jött haza.

Forrás: Shutterstock

Eközben pedig az asszony a ház körüli teendőket látta el, mivel ez volt a munkája – tehát nem elment ő is dolgozni, aztán este még mosogatott, sütött, főzött egy kicsit levezetésként...

Mivel azonban most a nők is dolgoznak nyolc órát és a férfiak is dolgoznak nyolc órát, nem úgy igazságos, hogy a ház körüli teendőket is elosztják a párok? Persze, nem kell pont mosogatni, a porszívót vagy a fűnyírót is lehet tologatni, de ne tessék elvárni, hogy minden házimunka a szintén dolgozó nőkre háruljon.

Legyünk görög istenek

A férfi elég, ha egy fokkal szebb az ördögnél – szokták mondani, bár a férfiak mostanában nem így vélik. Többektől is hallottam, hogy a nők irreális elvárásokat támasztanak velük szembe a külsejükkel kapcsolatban is. Például, hogy legyenek sportosak, vagy legyenek jól öltözöttek. Skandalum! Micsoda elvárások? Mintha a nőktől nem várnák el ugyanezt a férfiak. Vagy mutasson nekem valaki egy férfit, aki egy lompos, igénytelen nőt szeretne maga mellé!

Nos, felháborodás ide vagy oda, a nők sem szeretnének egy tohonya, mosdatlan férfit maguk mellé. Szerintem ez nem túlzott elvárás, hiszen nem egy testépítőt akar a nők többsége... ellenben a férfiak többsége egy 90-60-90-es nőre pályázna... ha tehetné. Akkor most kinek is rosszabb?

A felsorolás egyébként a végtelenségig folytatható, de igazából teljesen felesleges tovább ragozni a dolgot, hiszen mind a nőkkel szemben, mind a férfiakkal szemben rengeteg elvárás van manapság. Nem kétlem, hogy a férfiaknak is nehéz, de szerintem nekünk, nőknek még mindig sokkal több társadalmi és párkapcsolati elvárásnak kell megfelelnünk... Úgyhogy, együttérzek a férfiakkal, de azért sajnálni nem fogom őket!

Szerinted manapság a nőknek vagy a férfiaknak nehezebb?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.