választás nők kibeszélő férfi magazin párkapcsolat döntés kommunikáció férfivélemény
A nőket sokszor vádolják azzal – főképp a férfiak –, hogy túlbonyolítják a dolgokat, ezzel ellentétben minket férfiakat inkább az a vád szokott érni, hogy túlzottan szimplifikálunk kérdéseket, és nem foglalkozunk a mögöttes tartalommal. Az arany középút valahol a kettő között helyezkedik el. Vannak azonban helyzetek, amikor a dolgok igenekre és nemekre történő leegyszerűsítése rengeteg fejtörést megspórol. 

Ez persze sokban függ a megoldandó helyzettől is, de azt vallom, hogy egyfajta mérlegelési eszközként mindig célszerű lebontani a kérdéseket a lehető legegyszerűbb komponensekre.

Ez az egész kérdéskör akkor merült fel bennem, amikor egy hölgy barátom kifejtette nekem a kissé szövevényesre sikerült szerelmi életét, melynek részleteiről elég annyit tudni, hogy lényegében a középiskolai éveink túldramatizált szerelmi civódásaira hasonlít leginkább.

Akar tőlem valamit? Akkor miért nem mondja? Most akkor én írjak neki? Várjam meg míg ő ír? De meddig várjak?

Ezekre a kérdésekre a válaszom annyi volt, hogy ne bonyolítsd túl, kérdezz rá, szeretne-e tőled valamit, és le van tudva! Mindannyian hajlamosak vagyunk túlszárnyaló képzelettel elrugaszkodni a valóságtól, és olyan forgatókönyveket kreálni az életünkben felmerülő nehézségekre, melyeknek semmi alapja nincs a félelmeinken kívül.

Minél tovább elmélkedünk egy kérdésen, annál jobban elszabadul a képzeletünk, míg végül teljesen belegabalyodunk a saját magunk által elképzelt problémákba.

Forrás: Shutterstock

Ez természetesen csak az én fejemben ment ennyire egyszerűen, így kaptam is a kérdéseket, hogy „jó de mégis hogyan kérdezzem meg, és mi van ha nemet mond?" Semmi, a nem az nem, legalább kaptál egy választ, halad tovább az élet. Mai fejjel visszagondolva szórakoztató, hogy tinédzserként az ember mennyi ideig tudott agyalni egy-egy visszautasításon, míg ma, ha jobban arcon is csap egy ilyen helyzet, egy-két nap búslakodás után megy tovább az életünk. Persze, van az úgy, hogy az embernek erőt kell vennie magán és be kell vállalnia, hogy a fejében elképzelt forgatókönyvet keresztülvágja egy hirtelen kapott nemleges válasz, de ha ezzel sikerül megspórolni mindazt a fejfájást és hajcihőt, amit az okoz, hogy alapvetően egyszerű, eldöntendő kérdéseket bonyolítunk túl, akkor miért ne „könnyítenénk" meg a saját dolgunkat? A végeredmény ugyanaz marad, egyszerűen csak az odavezető út lesz az, ami könnyebbé válik.

Ugyanez a gondolatmenet természetesen az élet egyéb területein is érvényes lehet. Ugyan fontos, hogy mindig megvizsgáljuk a lehetséges forgatókönyveket egy döntési helyzetben, de a részletekben nem szabad elvesznünk. Legyen szó vitákról, egyéb szituációkról, ha hagyjuk, hogy az érzelmeink kavalkádja elfedje a lényeget, akkor végül csak egy helyben toporgunk majd, amíg bele nem őrülünk. Vagy szépen lassan lemaradunk azokról a megoldásokról, amiket egy kis nyugalmat magunkra erőltetve és egyszerűbben átgondolva is megláttunk volna.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.