megbocsátás kibeszélő sérelem
Elton John már jó régen megénekelte, hogy a "bocsánat" tűnik a legnehezebb szónak. És valóban, őszintén bocsánatot kérni nagyon nehéz.

Az ember sebezhetőnek érzi magát tőle, kudarcnak éli meg, hogy beismeri a hibáját, fél a másik reakciójától és a visszautasítástól. De a másik oldalon állni sem könnyebb: a megbocsátás is nehéz feladat. Főleg azért, mert sok esetben nem is vagyunk vele tisztában, mit jelent igazából.

A pszichológia néhány támpontot ad abban, mit NEM jelent:

  • Ahogy a másik bocsánatkérése nem jelenti, hogy neked van igazad, a te megbocsátásod sem jelenti azt, hogy neki lenne.
  • Nem jelenti, hogy elfogadod, vagy jóváhagyod azt, ami történt.
  • Nem jelent felejtést, és azt sem, hogy úgy kell tenned, mintha meg sem történt volna.
  • Nem jelenti, hogy el kell nyomnod a haragod vagy a bánatod.
  • Még csak azt sem jelenti, hogy ugyanúgy kell folytatódnia kapcsolatodnak azzal a személlyel, aki megbántott.

Amegbocsátás sokkal több, mint pár durcásan kimondott szó. Több, mint egy odalökött "Oké!", amivel lezárunk egy veszekedést. Egy folyamat, amin - a saját testi-lelki egészséged érdekében - végig kell menned, és amit komolyan kell gondolnod.

Az első lépés a tudatos megbocsátás!

El kell döntened, hogy nem akarsz bosszút állni a téged ért sérelemért. Ezen jobb minél előbb túlesni. Mert mégis mire jó az, ha hetekig-hónapokig puffogsz, hogy egyszer majd úgyis visszafizeted?! Ez csak Ludas Matyinak áll jól. Te viszont csak ártasz vele magadnak, hiszen a te hangulatodat rombolja, és a mindennapi stressz szintedet emeli.

Forrás: Shutterstock

Sokkal nehezebb feladat az érzelmi megbocsátás.

Ez hozza majd el a valódi változást a lelkivilágodban, de ez már nem fog egyszerűen, egyetlen döntés eredményeként, rögtön megtörténni. A negatív érzelmeidet nem fogják egy csettintésre pozitívak (de még csak semlegesek sem) felváltani. Normális, ha időre van szükséged. Ilyenkor ne próbáld gyorsan lezárni a témát - és azt is elvárhatod, hogy ne sürgessenek. Ne próbálj úgy tenni, mintha minden a régi lenne! Érthető, hogy felszabadulást vársz a megbocsátástól. De ezt csak akkor érheted el, ha legalább magadhoz őszinte vagy, és nem akarod erőszakkal elnyomni, amit érzel.

Ha azt mondod a másiknak, hogy el van felejtve az egész, azzal komoly ígéretet teszel neki. Megígéred, hogy már nem haragszol, nem bánt a dolog, és nem fogod többet felhozni. Ha erre nem állsz készen, ne áltasd magatokat, és ne ücsörögj időzített bombaként a sérelmeden! Ha kell, mutasd ki a haragod, de ne ess át a ló másik oldalára, és ezt se vidd túlzásba: amikor már tényleg letudtad magadban, akkor engedd el a múlt fájdalmait! Hiszen semmit nem fogsz elérni azzal, ha akár hosszú évekig is rágódsz a megváltoztathatatlanon.

És mi van, ha a történtek után mégsem vagy képes ugyanúgy tekinteni a másikra? Akkor ne próbáld visszaállítani a régi jó viszonyt! Egyáltalán nem kötelező, hiszen a megbocsátás nem erről szól. Hidd el, nem fog összeomlani a világ, hogyha az, akiben már nem tudsz megbízni, többé nem lesz része az életednek. Egy ilyen eset is jó lecke lehet, hogy többet ne élj át hasonlót.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.