Pilát Gábor - Három dolog kell egy kapcsolat megmentéséhez: szeretet, hála és megbocsátás

magazin kibeszélő Szer-etet gyűl-ölet párkapcsolat veszekedés Pilát Gábor házasság
"Az emberek képesek megváltozni, és nem feltétlenül csak egy nagyon nagy trauma hatására, hanem akár úgy is, hogy folyamatosan és kitartóan dolgoznak azon, hogy szabadabbak, boldogabbak, igazabbak és jobbak legyenek" - Pilát Gábor gondolatait olvashatjátok a Szer-etet - Gyűl-ölet című könyvéből a SHE.HU oldalán. Szó lesz párkapcsolatokról, társkeresésről, szerelemről, és persze szexről is.

Azon a csendes őszi délutánon a fiú egy gyönyörű virágcsokorral és egy előző éjjel költött, kézírással papírra vetett szerelmes verssel a kezében ült a parkban, a padon. Türelmetlenül várta a lányt. Ő pedig az ilyenkor kötelező késéssel érkezett meg. A fiú mélyen a szemébe nézett, átadta a csokrot, és felolvasta a költeményt. A lány dicsérte volna a csodaszép sorokat, azonban a meghatódottságtól csak annyit tudott mondani elcsukló hangon: "Kezed a kezemen, és szívem a szíveden. Ez az én két legszebb ékszerem."

Hónapok teltek el, miután az udvarlást a jegyben járás váltotta fel, majd a házasságkötés, és az összeköltözés. Tudták, hogy, lesz egy összeszokási időszak, amikor mindenkinek le kell mondani a házasság előtti szokásairól, de ezt inkább nagy izgalommal, mintsem vonakodva várták. Megérte. Szeretetteljes korszak volt ezért a jussuk.

Tíz évvel később azonban, szinte egyidőben, néma döbbenettel állapították meg magukban, hogy boldogtalanok. Akkor már jó ideje nem a régi mondás mentén éltek, miszerint: "Úrinő nem cipel, nem fizet és nem lepődik meg. Úriember nem siet, nem késik és nem kiabál."

Ekkorra már gyakori jelenet volt, hogy a férfi nem kimondottan udvarias módon, viszont torka szakadtából üvöltött, az asszony pedig hallgatott. Azonban ez sem olyan értő és kíváncsi hallgatás volt, és nem is olyan Mona Lisa-s bölcs hallgatás, sokkal inkább amolyan sértő, dühös, szemmel verős hallgatás.

Forrás: Shutterstock

Az ilyen jelenetekre nehezen volt már ráhúzható "A rántotta elkészítéséhez első lépésben fel kell törni a tojást" igazsága, ugyanis ezeknek a játszmáknak nem a közösen elfogyasztott családi reggeli volt már a célja, hanem a harc. A színtiszta ego-harc. Talán még nem is a győzelem, inkább csak a másiknak és a másikban történő intenzív károkozás.

A jellembeli torzulásokért persze lehet okolni a környezetet, a családot, amiért rossz példát mutattak, a házastársat, a hormonokat, a géneket, de még a nyuszit is. Nem változtat a dolgon. Ilyenkor már a komoly szándékú, de minden hitelességet nélkülöző próbálkozások is rendszerint zsákutcába futnak, mert a legjobb esetben is a cél: megmenteni a házasságot!

Pedig nem a házasságot kéne megmenteni, hanem mindkettőnek egy belső zarándokútra kéne indulnia, csupán három dolgot keresve. Szeretetet, hálát és megbocsátást.

Amennyiben ezeket megtalálják, meg lehet beszélni egy új randevút a régi parkban.

Véleményem szerint, sem a világ legjobb tematikájával megtartott előadás, sem könyv vagy bármilyen életvezetési, párkapcsolati tanácsadás sem fog átütő és stabil eredményt hozni, ha nincs meg az emberben a változtatás határozott szándéka és a megfelelő gyakorlatba történő átültetés.

Pilát Gábor, a Tabuk nélkül a párkapcsolatról Facebook-oldal megalapítója.

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.