szerelem kibeszélő magazin párkapcsolat kommunikáció
Emlékezz vissza két pillanatra: idézd fel, amikor legutóbb olyan mélyen néztél a párod szemébe, hogy meg sem kellett szólalnotok, tudtátok szavak nélkül is, ami a másik fejében volt. Majd hívd elő a másik emlékfoszlányt, amikor torkod szakadtából üvöltöttél az idegességtől, mert azt gondoltad, csak így tudod értésére adni a lényeget. Kérdem én: ha szereted, akkor miért kiabálsz?

Cikkem ihletője egy gondolat, amit a barátosném osztott meg velem, és éket vert a fejemben az igazságtartalma miatt. A szerelem hangjának nevezte azt az érdekes felvetést, hogy valójában mit jelent lelkünk kapcsolódásában, ha ordítunk egy heves vita közepette, vagy ha szerelmünknek suttogunk. Ehhez kapcsolódik egy hindu szent története, ami a legtökéletesebben elmondja a tézis lényegét.

A szent tanítványaihoz fordulva kérdezte, hogy szerintük miért kiabálnak az emberek egymással? Ezer féle válasz érkezett, mégis a hindu válaszként egy következő kérdéssel állt elő:

De miért kell kiabálni, amikor a másik ott van mellettetek?

Bármit el lehet szelíden is mondani. A tanítványok ismét próbáltak válaszolni erre az egyszerűnek tűnő kérdésre, majd a szent egy igazi tanítással állt elő: „Amikor két ember dühös egymásra, a szívük eltávolodik, lelkük valahol messze jár. Azért, hogy hallják egymást és áthidalják a teremtett nagy távolságot, kiabálniuk kell – legalábbis így érzik. Mi történik, amikor két ember szerelmes lesz egymásba? A válasz egyszerű: gyengéden beszélnek, mert a szívük nagyon közel van. Köztük szinte nincs távolság, vagy ha van, akkor igazán kicsi."

A hindu ember folytatta a magyarázatot: amikor elmélyül a kapcsolatuk és jobban megszeretik egymást, szinte nem is beszélnek. Elég suttogniuk, és a szerelmük még közelebb hozza őket egymáshoz. Végül a suttogást felváltják a beszédes pillantások, amikor egymásra néznek és mindent értenek egymás rezdüléséből. Ilyen közel van két ember, amikor szereti egymást.

Forrás: Shutterstock

A szülei szintén spirituálisak és számomra is példaértékű az egymás felé tanúsított tiszteletük, figyelmességük, a szerelmük. Olyan vágyott állapot az övéké immáron 25 éve, hogy kétség sem fér ahhoz, hogy mennyire fontos ez a tanítás, melyet – ahogy a cikk kezdő bekezdéséből kiderült – a gyerekeik is bátran ajándékul adnak másoknak.

Amikor ezt a történetet mesélte nekem a barátosném, úgy éreztem szíven talált és, hogy megváltoztatta a konfliktusokhoz való hozzáállásomat. Régen állandó jelleggel, vehemensen és senkit nem kímélően álltam bele a vitákba. Ahogy a versben is, Ordítottam, toporzékoltam. Ez főként a négy évvel ezelőtti énemre volt igaz, akkor úgy éreztem, hogy csakis így nyerhetek érvényt.

Ma, - többek között ennek a történetnek köszönhetően -, átértékelődött bennem az egykoron folytatott ego harc, merthogy az ordibálás és a saját hang érvényesítése valójában csakis erről szól. A konfliktusokban is inkább az értő megbeszélésre törekszünk, semmint esztelen szapulásra, hiszen ez utóbbinak az ég világon semmi értelme.

Ha útravalóként hagyhatok én is bármit Neked, kedves Olvasó, akkor a szent szavaival élnék:

Bármikor, ha vitára kerül a sor, ne engedjétek eltávolodni a szíveteket. Ne mondjatok olyan szavakat, kifejezéseket, amelyek a távolságot növelik, mert eljöhet a nap, amikor oly nagy lesz a távolság, hogy már nem lesz egymáshoz visszaút.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.