magazin kibeszélő eszmefuttatás vélemény
Ismerős a vicc nyuszikáról és a sapkájáról? Tudod, amikor: ha van rajta sapka az is baj, ha nincs, az is. Nos, ez a tréfa – mert ugye minden tréfának a fele igaz - remekül modellezi, mi folyik manapság az interneten.

Néha kalandozgatok kicsit a neten, ám az utóbbi években egyre gyakrabban tapasztalom, hogy egyesek a legkisebb dolgokon is képesek hajba kapni és virtuálisan a földbe döngölni a másikat. Ez főleg a közösségi média kommentjeire igaz.

Teljesen mindegy, hogy egy képről vagy valamilyen hosszabb szövegről, esetleg cikkről beszélünk, az emberek sokszor úgy viselkednek, mint akiknek teljesen elment az eszük.

Véleményszabadság, nézőpontok, tolerancia – ezek olyan kifejezések, amelyekről az internet népe általában hírből sem hallott. Mindenki fújja a magáét, tombolnak az indulatok, aki pedig más véleményen van, az nemes egyszerűséggel csak hülye – na meg ennek a finomabb és durvább szinonimái. Ezt látva kezdtem el azon gondolkodni, vajon mi bajuk az embereknek? Miért nem képesek elfogadni, hogy sokan sokféleképpen láthatják a világot? Persze, aki ellen kifakadnak az is megfogalmaz egy álláspontot, ráadásul kiteszi a kirakatba, tehát számíthat a reakciókra. Nem is ez lep meg - a reakciók vagy az ellenvélemények -, hiszen érvelni és ellenérvelni jó, ebből tanulunk, így ismerünk meg más nézőpontokat, inkább ezeknek a minősége az, ami érthetetlen a számomra.

Hiszen azért, mert valakivel nem értünk egyet, nem kell habzó szájjal, ordenáré módon reagálni.

Néha csak ámulok, hogy a kommentelők micsoda indulatokkal teli veszekedéseket folytatnak egymással – és akkor még finoman fogalmaztam.
Ennek nyomán az is eszembe jutott, hogy voltaképpen mit számít az egész? Miért érdekel minket mások véleménye? Hiszen úgysem lehet mindenkinek megfelelni – s ez nem csupán az internet világában igaz.

Forrás: Shutterstock

Megfelelési kényszer

A megfelelési kényszert talán a gyerekkorunktól cipeljük magunkkal. Először valószínűleg az anyukánknak akartunk megfelelni, s ez talán még egyszerű volt – bár biztosan anyukára válogatja ez is. Aztán ahogy cseperedtünk egyre többen lettek körülöttünk, egyre több elvárással, reménnyel, amelyek cipelésébe valójában csak beleroppanni lehet. Így akadt, aki kitört ebből a béklyóból és akadt, aki ma is cipeli magával. Én sajnos az utóbbi típusba tartozom. Annak ellenére is, hogy így negyven környékén már pontosan látom, ahogyan a vicc is mondja: Ha van rajtad sapka az a baj, ha nincs, akkor meg az.

Mindig lesz, aki beléd köt, akinek nem tetszik, amit csinálsz vagy ahogy csinálod.

Ha foglalkozol magaddal, akkor felszínes vagy, ha nem számít annyira a külsőd, akkor igénytelen. Ha nincs gyereked önző, ha van gyereked, akkor kattant szülő, ha meg több gyereked is van, akkor a CSOK miatt szültél. És így tovább... Végtelen történet. Nem azt mondom, hogy mindenkinek egyet kéne értenie velem, vagy bárki mással. Szeretem a világ sokszínűségét, még akkor is, ha bizonyos vélemények, történések nálam is kiverik a biztosítékot. Ugyanakkor igyekszem a másik szemével is megvizsgálni az adott helyzetet, megérteni az ő szemszögét, ha pedig nem sikerül, akkor az ellenérveimet kulturáltan a másik értésére adni – legyen az személyes vagy online kinyilvánítva.
Ez azonban, úgy látom, igen ritka és

az internet sokszor olyan, akár egy gumiszoba, ahol mindenki kedvére tombolhat,

hiszen nincsenek valódi következmények – főleg akkor, ha a valaki fake profil mögül osztja az észt.

Mit akartam mondani ezzel az egésszel? Csupán annyit, hogy a világ sokszínűsége jó dolog és hogy nem kell mindenben egyetérteni, mindenkinek megfelelni – ez úgysem lehetséges! Fogadjuk el, hogy sokan sokfélék vagyunk, és ha más is a világnézetünk, véleményünk – ami nem gond -, azt kulturáltan is a másik értésére lehet adni.

Ha tetszett a cikk, ez is érdekelhet: Miért fáj neked, ha valaki mindent posztol?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.