magazin kibeszélő párkapcsolat különbség Fehérvári Varga Judit házasság
Egy kapcsolatért mindig két ember felelős. Ha valami nem jó, egyikőtök kevés ahhoz, hogy javulás álljon be - mindkét embernek kell akarni és tenni érte. De nagyon megéri dolgozni rajta. Hogy miért? Mutatom:

A "papír" igenis számít!

Sokan mondják, hogy azért nem házasodnak, mert a házasság csak egy papír. Ilyenkor mindig azt gondolom: ha szerinte ez tényleg csak egy semmiség, akkor vajon miért nem hajlandó rá? Nem, a házasság nem csak egy papír - sokkal több annál. Egy felelősségvállalás, egy kinyilatkoztatás, hogy én abban a pillanatban ország-világ előtt kimondom: ezzel az emberrel összekötöm az életemet, minden értelemben.

Nemcsak a párodhoz mész hozzá, hanem az egész családjához!

Ha valakivel házasságot kötsz, az azt jelenti, hogy a családjával is kapcsolatot vállalsz. Egyrészt, mert nem lehet figyelmen kívül hagyni a házastársad rokonságát, másrészt, mert ő közülük jön. Tehát magával hoz bizonyos értékeket/szemléletet, ami meghatározza az élethez való hozzáállását és hatással van a döntéseire, viselkedésére. Vagyis majd a ti közös életetekre is.

Ha eddig is szeretted a párod családját, szuper, de ha nem, gondold át még egyszer, mielőtt összekötöd az életed vele! Mert a házasságkötés után a szülei, testvérei még inkább az életed részei lesznek. Különösen akkor, ha gyereketek születik. Kérdés, hogy akarod-e például azt, hogy a párod szülei legyenek a gyereked nagyszülei?

Ha gond van, sokkal többet teszel a javulásért házasként!

Egy házasságban probléma esetén jobban küzdünk a megoldásért, mintha csak egy kapcsolatról lenne szó. Többek között azért, mert válás érzelmileg megterhelő procedúra. Ha tényleg komolyan gondoljuk, akkor ügyvédhez kell fordulni, vagyont összeírni, nyilatkozni, ezeket hivatalos papírokkal a bírósági tárgyaláson alátámasztani. Ezt csak akkor teszed meg, ha már tényleg mindent megpróbáltál, és valóban biztos vagy benne, hogy jobb külön.

Forrás: Shutterstock

Valakihez tartozni nagyon jó érzés!

Más kimondani azt, hogy a férjem/feleségem, mint azt, hogy a barátom/barátnőm. Más az üzenete az emberek számára, és más az érzés benned is. Hiszen jogilag is változik a családi állapotod, egyszerűen hivatalosabb az egész. Nem, ez természetesen nem jelenti azt, hogy jobb lesz a kapcsolat, csak azt, hogy más - komolyabb.

Ha vége, az kudarcélmény...

Egy szimpla szakítás sem könnyű, de ha egy házasság ér véget, az fájdalmasabb. Mert szembe kell nézni azzal is, hogy megígértétek egymásnak (egy rakás ember előtt), hogy kitartotok jóban-rosszban - és fel kell dolgozni, hogy nem sikerült.

Hiszem, hogy vannak helyzetek, amikor jobb elengedni egymást, de egészen más érzés szakítani valakivel, mint beadni a válási papírokat.

Mindezek mellett (vagy ellenére) azt gondolom, a házasság intézménye egy csodálatos dolog. Ha rászánjátok magatokat, vegyétek komolyan! Tegyetek meg mindent azért, hogy működjön, mert egy jól működő, biztos lábakon álló szövetség igazi támaszt tud nyújtani az életben.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.