magazin család kibeszélő mostoha
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy jóságos mostoha. Na, ilyet se nagyon hallani. Múltkor direkt rákerestem, hogy létezik-e olyan mese egyáltalán, amiben a mostoha nem gonosz. Eddig négyet találtam összesen, három izlandi és egy etióp népmesét. Az édesanya mind a négyben meghalt...

Egy barátnőmnek, Jucinak szerettem volna segíteni. Egyik este sírva hívott fel, hogy már nem először altatja új pasijának kislányát, Hannát, aki imádja a klasszikus Disney-meséket, de nem bírja már, hogy minden mostoha gonosz és szerinte ez pont nem a megfelelő alap, hogy elmélyüljön a kapcsolatuk. Mi tagadás, tényleg elég faramuci helyzet, hogy éppen az új barátnő meséli a mostohás mesét.

A gyerekeknek a mesék segítik megérteni, feldolgozni az élet mindennapi történéseit. Feszültségoldó, már-már terápiás szerepe van a hallott, varázsos történeteknek. A gyerekek a mesében átélhetik az izgalmakat úgy, hogy ez nem jár valós, közvetlen veszéllyel számukra. Találkozhatnak saját életük égető problémáival és lehetséges megoldásokat is kaphatnak. Ez szuper, de biztos jót tesz, ha a mostoha alakjához szinte csak és kizárólag negatív képzettársítások kapcsolódnak?

Jó az, ha az „új nőket" gonosz, áskálódó, fondorlatos boszorkáknak ismerik meg a kicsik, akik mellesleg szívből gyűlölik az apa előző feleségétől született gyermekét?

Korábban írtam már a mozaikcsaládokról és arról, hogy egyre több a normálistól eltérő családmodell. Amikor egy család felbomlik, majd a felek újraházasodnak, az új szereplők óhatatlanul nehéz helyzetbe kerülnek és ezt bátran vállalják. A mostoha szerepet lehet kiegyensúlyozott kapcsolatot kialakítva jól megélni, vagy a férfi/nő szeretetéért harcolva rivalizálni a nevelt gyermekkel. Míg a való életben azért többnyire az első megoldásra törekszenek a felnőttek, a mesék szinte csak az utóbbi hozzáállást mutatják be.

Forrás: Shutterstock

A legismertebb figura, Hófehérke mostohája.

A mesekutatók szerint, ő egy nárcisztikus, női identitásában bizonytalan, kisebbrendűségi érzéssel küzdő figura, aki nem ismerte fel belső értékeit, így csak a külcsín fontos számára.

Nem képes megbarátkozni az anyaszereppel, folyamatosan rivalizál lányával, majd ármánykodásai végül kívül-belül elcsúfítják.

Juci például, pont nem ilyen. Mindent megtesz, hogy családdá kovácsolódjanak, mert szívből szereti Hanna apukáját. Ráadásul még a volt feleséggel is viszonylag harmonikus a viszonyuk. Jogos tehát, hogy elkeseredik a káros sztereotípiák miatt, melyek igencsak megnehezítik a dolgát.

A mostoha a mesékben legtöbbször kegyetlenül bánik nevelt lányával, aki azonban próbatételekben edződve felnő és elégtételt nyer. Valóban a rombolás lehet csak a fejlődés hajtóereje? Mindenképp mártírrá kell válnia szegény kislányoknak, hogy felemelkedhessenek? Én nem, hiszem.

Az oké, hogy a kislányok megvesznek a Disney-hercegnőkért, rájuk szeretnének hasonlítani és tizenhat kéken csillogó Elza rohangál az óvodai farsangon. Érezzék csak hercegnőként magukat a saját életükben, de legyen lehetőségük megismerni más sztorikat is. Szülessenek mesék jóságos mostohákról, okos, erős fiatal lányokról és érzékeny apákról is, hiszen életünk meséje már sokkal-sokkal színesebb, mint korábban volt.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.