magazin jótanács költözés tippek-tanácsok költöztetés
Az év eleje meglehetősen mozgalmas szokott lenni, ami a lakhelyváltoztatást illeti. A statisztikák szerint ilyenkor a legmagasabb a szakítások aránya, illetve sok pár az új esztendő kezdetekor bútorozik össze. Ám akár szét-, akár összeköltözésről van szó, érdemes néhány praktikus szempontot figyelembe venni a dobozolás előtt.

Nem olyan régen segédkeztem egy költözésben, és bár szerintem eleve nincs borzalmasabb dolog ennél a műveletnél, a szóban forgó eset felért egy rémálommal. Konkrétan egy hónapon át minden hétvégén rakodómunkást, fuvarost játszottunk és úgy tűnt soha, de soha nem fog véget érni a procedúra. Úgyhogy meg is osztanám veletek a tapasztalataimat, illetve azt, milyen hibák nehezíthetik meg a költözéseket.

Tervezz, és ha szükséges, fogadj szakembert

A költözés nem elég, hogy macera, de bizony nem is olcsó mulatság, ha teherautót kell bérelned, ezért

sokan igyekeznek ezt a költséget megúszni és barátok, rokonok segítségével áthurcolkodni egyik lakásból a másikba.

Ezzel nincs is semmi baj, egészen addig, amíg nem akarsz egy komplett nappali szekrénysort, kanapét, hálószobabútort, franciaágyat, hűtőt, mosógépet is magaddal vinni. Ha a bútorok többsége szétszerelhető, akkor sem biztos, hogy el fognak férni egy személyautóban a darabok - a hűtő szállítását pedig kétségtelen, hogy nem tudjátok így megoldani. Arról nem is beszélve, hogy egy sima kocsiba – a költöztetős autóhoz képest – nagyon kevés dolog fér el, így tuti, hogy több körben kell majd megoldani a szállítást. Ez pedig idő és pénz – gondolj csak a benzinre.
Úgyhogy amennyiben nem csak néhány doboznyi holmid halmozódott fel a régi lakásban,

érdemesebb költöztetéssel foglalkozó céget hívni, akik megfelelő járművel és felszereléssel rendelkeznek

ahhoz, hogy a bútorokat és a háztartási gépeket is elszállítsák. Máskülönben úgy jártok, mint mi, és nagyjából tíz körben fogjátok elhurcolni a cuccokat, feláldozva számos hétvégéteket, a testi épségeteket és nem utolsó sorban az idegrendszereteket is.

Szelektálj

Az isten szerelmére, kérlek, ne akarj MINDENT átvinni az egyik ingatlanból a másikba! A költözés remek alkalom arra, hogy megválj a sok felesleges kacattól, átnézd a felhalmozott papírjaidat és kidobd mindazt, ami már lom. Válogasd át a ruháidat, miközben csomagolsz és tedd külön azokat, amelyeket már évek óta nem hordtál. Vizsgáld meg az edényeidet és szabadulj meg a csorba bögréktől, letört fülű lábasoktól. Új lakás, új élet, tiszta lap! Örülj, hogy végre rá kell szánnod magad arra, hogy számba vedd a dolgaidat!

Forrás: Shutterstock

Ne csak az lebegjen a szemed előtt, hogy mindent gyorsan bedobálj egy zsákba és vidd,

hanem az, hogy csak azok a holmik menjenek veled, amelyekre valóban szükséged van. Hidd el, nincs annál rosszabb, mint mikor ott állsz az új életed küszöbén, ám a nappalid tele van olyan kacatokkal, amelyekre igazából semmi szükséged, csak megszokásból hoztad magaddal a régi lakásból.

Ütemezz

Ne hagyd az utolsó pillanatra a pakolást, tervezést. Az „Ej, ráérünk erre még!" hozzáállás csak kapkodást és idegeskedést szül majd. Ahogyan az is, ha naivan azt hiszed, hogy egy délután alatt össze tudod pakolni a holmidat - főleg, amennyiben éveken át laktál abban a lakásban/házban, amelytől most búcsút veszel. Ha például úgy döntesz, hogy a bútorokat/hűtőt/mosógépet nem viszed magaddal, add el őket, de vigyázz, mert ez sem megy egyik napról a másikra, ahogyan az előző pontban említett szelektálás sem.

Inkább állj neki időben és esténként pakolássz egy kicsit kényelmesen,

minthogy a költözés napján ébredj rá arra, hogy még az egész konyhát ki kell ürítened és fogalmad sincs róla, hogyan jut majd el a hatalmas fikusz A pontból B-be. A barátokat, rokonokat se az utolsó percben értesítsd, hogy szükség lenne némi segítségre, mert egyáltalán nem biztos, hogy mindenki ráér másnap...

Nem állítom, hogy a fenti pontok megfogadása esetén teljes nyugalommal és mosolygósan fog zajlani a kötözés, ám abban biztos vagyok, hogy számos bosszúságtól megkímélheted magadat és azokat is, akik felajánlják a segítségüket ebben az idegőrlő szituációban.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.