párkapcsolat lélek külső Pechál Péter féltékenység
Egy új kapcsolat elején nagyon óvatosan beszélünk az exeinkről. Talán csak annyi infót osztunk meg, hogy mennyi ideje vagyunk egyedülállók, mikor zártuk le az előző kapcsolatunkat.

Hiszen az már a múlt, továbbléptünk - ráadásul folyamatosan az exről dumálni elég rossz jel. Arra utal, hogy azért még nem szakítottunk el minden szálat, érzelmileg megrekedtünk a szakítás utáni állapotban, hiszen foglalkoztat, dühít az, ami történt, ahogy alakultak a dolgok, ahogy bántak velünk.

Ezért inkább jobb ezt nem feszegetni, és a másik sem biztos, hogy kíváncsi arra, hogy kik az elődei. Legalábbis nem azonnal... Én mégis azt tapasztaltam, hogy egy idő után azért csak felmerül a kérdés: "Hány pasival/csajjal voltál előttem?" Kell egy szám, információ, hogy kikkel feküdt le a párunk.

Milyen hosszú azoknak az embereknek a listája, akiknek ugyanabban lehetett része, mint nekünk, akik fizikailag a lehető legközelebb kerültek hozzá. Az önérzetünket is piszkálhatja: vajon volt, akivel jobb volt, mint velük? Elsők vagyunk a listán, vagy legalább dobogósak?

Persze vannak, akiket ez teljesen hidegen hagy, lehet ezen a szám 1 vagy 1000 ember, neki egy kutya. Nekik nem az az út számít, amíg eljutott hozzájuk a párjuk, hanem az, hogy most velük van. Ők talán az egész testiségnek nem tulajdonítanak akkora jelentőséget, még előny is lehet, hogy a másik nem tapasztalatlan, és nem pirul el, ha előkerül egy kikötözős szett.

Akinek viszont a szex egy bensőséges egyesülésnek számít, azoknál ez egy mérce is lehet. Hogy a kedvesük mennyire könnyen kapható. Milyen könnyen adja oda magát valakinek. Neki vajon ugyanazt jelentheti egy szeretkezés, ugyanazt érzi, amikor átengedi valaki másnak a testét? Ezért vannak, akik képesek eléggé megzuhanni, ha egy szemtelenül nagy számot kapnak válaszul...

Forrás: Shutterstock

Érdekes, azt még sosem (vagy csak nagyon elvétve) hallottam, hogy valaki megkérdezte volna: "Te hányszor voltál szerelmes? Hány embert szerettél? Mit jelent neked ez az érzés, te hogyan élted meg?" Pedig ha komoly, érzelmekkel teli kapcsolatot keresünk, akkor ez fontosabb szempont lehet.

Hiszen ha azt a választ kapjuk, hogy még sosem volt igazán szerelmes, akkor felvetődhet: csak arról van szó, hogy még nem találta meg azt, aki érdemes erre? Vagy ő egyszerűen nehezebben képes ezeknek a mély érzelmeknek a megélésére? Ha azt mondja, hogy már számtalanszor, akkor pedig félő, hogy amilyen gyorsan fellobban benne a szerelem, olyan hamar ki is alszik.

Mégis, mintha féltékenyebbek lennénk a testre, mint a lélekre. Pedig az utóbbiban maradandóbb nyomokat hagyhatnak az elmúlt kapcsolatok. Úgy gondolom, jóval kevesebben vannak, akik életük meghatározó szexét emlegetik, és azt állítják, hogy ők bizony már képtelenek olyan jót szeretkezni, mint azok, akik egy nagy szerelmet, csalódást emlegetnek fel. Valakit nagyon szerettek, vajon képesek lesznek még újra olyan odaadással, annyira tisztán szeretni?

Sokáig a női szüzesség komoly értéknek számított, és habár manapság ennek már nemigen van súlya, mégis, talán még maradt itt nekünk ebből valami. Jó azt érezni, hogy különleges emberek lehetünk, ha megkaphatjuk ŐT, ha nem sokan mondhatják el magukról ugyanezt. Az, hogy kivel fekszünk le, a mi döntésünkön múlik, a mi értékrendünkről árulkodik.

Viszont az érzéseink felett nincs hatalmunk. Senkitől nem lehet számonkérni, hogy miért zúgott bele valakibe. És amíg a szexuális kalandjainkról rajtunk kívül mindig legalább még egy ember tud, addig szerelmesek lehetünk titokban, plátóian, egyoldalúan. Egy aktust nem lehet meg nem történtté tenni, de egy szerelem elmúlhat. Ezért talán könnyebb legyinteni rá.

De vajon melyik esne rosszabbul? Ha tudnád, hogy annak az embernek, akivel együtt tervezed a hátralévő életedet, nem veled volt a legjobb a szex, de téged szeret a legjobban? Vagy az, ha te vagy az abszolút csúcstartó az ágyban, de van, akit nálad jobban szeretett?

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.