Szidod a férjed, de megsértődsz, ha én is lebunkózom?

"Mert magamat kigúnyolom, ha kell, de hogy más mondja, azt nem tűröm el" - szögezte le már annak idején Cyrano de Bergerac is, és milyen igaza volt!

Mert a saját hibáidról beszélhetsz viccesen, vagy akár gyilkos öniróniával. Amennyiben azonban a családodról van szó, legyen az apa, anya, gyerek, már nem ugyanaz a helyzet. Ha pedig mások családjáról, akkor végképp nem...

Persze, ki ne panaszkodott volna arra a "büdös kölyökre", amikor ki tudja, hányadik megszólítás után után is a földre dobálja a koszos zokniját? Vagy a férjre, amiért már megint inkább sörözni ment a szomszéddal, ahelyett, hogy a függönyt segített volna felrakni. Esetleg a szülőkre, akiknek semmi sem jó úgy, ahogy csinálja az ember, hiába próbál megfelelni...

Na, de a család akkor is a család. Ezért nagyon vigyázz, még lojalitásból se büdös bunkózd le a barátnőd, ismerősöd férjét, vagy nevezd kis semmirekellőnek a gyerekét! És még véletlenül se tégy illetlen, ironikus megjegyzéseket a szüleire! Mert azzal könnyen megutáltathatod magad. A legjobb, ha csak meghallgatod, amikor panaszkodik, aztán maximum biztosítod az együttérzésedről.

De semmiképpen se minősítsd a családtagjait! Teljesen természetes, hogy néha mindenki kiakad a hétköznapok során fellépő nehézségektől, és esetleg ilyenkor indulatos. Ettől függetlenül, hidd el, kést döfsz belé, ha szidod a rokonait. Mert hiába van éppen elege belőlük, ennek ellenére bármikor ölne értük.

Forrás: Shutterstock

És bár te csak együttérzésből bólogatsz, ettől függetlenül holnap már nem a fiára lesz mérges a koszos zoknik miatt, hanem rád. Mert te sem örülnél, ha a saját hozzátartozóidról mások rossz véleménnyel lennének, továbbmegyek, ócsárló jelzőket aggatnának rájuk.

Ezért óvatosan a résztvevő hozzászólásokkal, amikor panaszkodni hallod a kollégád, barátod, barátnőd! Lehet, hogy most éppen nem jó a kapcsolata a családjával, de ez valószínűleg csak átmeneti. Ők holnap is összetartoznak, a ti jó viszonyotok azonban örökre tönkremehet, amennyiben csúnyán nyilvánulsz meg a hozzátartozóival kapcsolatban.

Egy családnak ugyanis az a lényege, hogy bár sokszor vannak feszültségek, problémák, amikor valódi baj van, akkor mindezeket félreteszik, és ott vannak egymásnak. Összetartanak, és mindig számíthatnak egymásra - még a rossznyelvekkel szemben is.

Forrás: Shutterstock
Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk. :)

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?