tudás helyesírás szánalmas Herczeg Zsuzsa
"Okoskodó, hüje picsa" - oktatott ki az egyik csoportban valaki. Mert felvetettem neki, hogy nem tudom komolyan venni őt és az általa képviselt teóriát, ha még a helyesírás alapvető szabályait sem sikerült elsajátítania.

Valóban az lennék? Talán. De ha komolyan ki akarjuk elemezni ezt a problémát, el kell hogy ismerjétek: tényleg hitelét veszti egy ember abban az esetben, ha szarvashibákat vét egy írásban történő kommunikáció során. Mert bár mondhatja valaki, hogy immunis a helyesírás összes létező szabályára, és úgy peregnek le róla, mint százéves épületről a vakolat, akkor is elég ideje volt, hogy begyakorolja felnőttkorára.

Ha pedig írásban akarsz vitatkozni, nem árt a szabályokkal tisztában lenned. Különben mindig lesznek, akiknek szúrni fogják a szemét a hibáid. Mert ha írásban kommunikálsz, nem vagy más, mint a papíron - azaz képernyőn - megfogalmazott mondataid.

Nem hagyhatsz támadási felületet, ha már te is véleményt alkotsz a másikról, mert ő pedig a saját szempontjai alapján fog téged górcső alá venni. Persze rá lehet sütni a bélyeget a másikra, hogy nyelvtannáci, de ez nem biztos, hogy meg is állja a helyét. Hiszen kikre vonatkozik ez a kifejezés? Azokra, akiket mélyebben érint, mint másokat, ha nem tud valaki helyesen írni. Ők azok, akik a legkisebb hibákba és véletlen elírásokba is belekötnek.

Ám ha te még a mai napig nem tudod az általad előszeretettel használt "hülye" szót pontosan leírni, akkor nem jogos a nyelvtannáci megbélyegzés. Legalább azoknak a szavaknak nézz utána, amelyeket gyakran használsz! De ha erre sem veszed a fáradságot, akkor ne sértődj meg, ha a hibáid miatt az egyéb képességeidet is kétségbe vonják. Aki csatába megy, annak fel kell vérteznie magát. Nem hagyhat a pajzsán lyukakat, hiszen az ellenfele oda fog célozni.

Forrás: Shutterstock

Hogy kevesebb leszel-e attól, ha nem tudsz helyesen írni? A válasz igen - és nem. Mert ettől még lehetsz más területen kiváló szakember, és emberileg is kiváló, de akkor is légy tisztában a hiányosságoddal!

Ne akard bőszen bebizonyítani, hogy márpedig a magyar nyelvtan és helyesírás egyáltalán nem fontos, mert ezzel valóban kevesebb leszel. Senkire nem vet jó fényt, ha nem hajlandó fejlődni, nem tesz arról, hogy képezze magát, nem fektet energiát abba, hogy jobbá váljon. És ha te nem tiszteled a másik számára fontos értékeket, akkor tőle sem várható el, hogy azonosuljon az értékrendeddel.

Akármilyen magvas gondolatokkal is állsz elő, ha csapnivaló a helyesírásod, nem fognak komolyan venni. Századjára sem bírod megjegyezni, hogy az a fránya "muszáj" nem "muszály"? Az igekötőket szisztematikusan elválasztod az igétől? Te a "boltba" vásárolsz, nem a "boltban"? Akkor ne csodálkozz azon, ha mindig lesznek majd "okoskodó, hülye picsák" a közösségi felületeken, akik kijavítanak...

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.