Egy elzárkózott zsidó közösség New Yorkban magyar gyökerekkel!?

Nem túlzás azt mondani, hogy az ultraortodox zsidók egy párhuzamos valóságban élnek. Méghozzá egy olyan általuk kreált világban, amely mindenben a 200 évvel ezelőtti időket idézi.

Az meg már csak hab a tortán, hogy eredetileg a királyi Magyarországhoz tartozó Szatmárnémetiből vándoroltak ki az Amerikai Egyesült Államokba. Majd itt telepedtek le, és New York állam területén megalapították a Palm Tree nevet viselő legnagyobb magyarok lakta települést. Sokan közülük a mai napig beszélnek magyarul.

Ez egyébként már csak azért is nagy szó, mert angolul egyre kevesebben. Ugyanis a speciális oktatási intézményeikben - amik akkreditált képesítést nem adnak - a gyerekek csak érintőlegesen tanulnak angolul. A hivatalosan használatos nyelv a jiddish.

Az ultraortodox zsidók lakhelye New York City-ben, Brooklynban található, ahol igencsak kirínak a tömegből. Egyenöltözetük és viselkedésük nem éppen passzol a szabadosságáról híres metropoliszhoz.

A szigorú napirendjük és a születésüktől beléjük sulykolt vallásos bölcseletek annyira kitöltik az életüket, hogy ne legyen idejük olyan világi dolgok után vágyakozni, mint a zene vagy a színház. A szentírásokon kívül mást nem olvasnak, és amennyiben valaki megszegi az előírásokat, azt egymás között is mélyen megvetik.

Forrás: Shutterstock

A szerelem kifejezés nem is létezik a szótárukban. Az érzelmek kinyilvánítását gyengeségnek tartják. Ha eladósorba kerül a gyerek, akkor érkezik a feladatra kijelölt személy, aki elrendezi a házasságot. A frigy megkötése előtt a felek csupán egyszer egyetlen órára találkoznak egymással. Mondjuk, ez a találkozás is úgy történik, hogy közben a család a másik szobából figyel és fülel.

Az talán senkinek sem lesz meglepő, hogy a szinte még tinikorban házasságra lépőknek halvány lila fogalmuk sincs a szexuális életről. Jóformán azt sem tudják, hogyan kellene elhálni a nászéjszakát. Az egyetlen, amivel igazán tisztában vannak, hogy a lagzit követő egy éven belül illene megszületni az első gyereknek.

A végletekig zárt közösségükből csak nagyon ritkán kerülnek ki információk. De a jelenleg nagy sikerrel futó Netflix sorozat, az Unortodox alapjául szolgáló életrajzi könyvből tudhatjuk, hogy előfordult, hogy a sürgősségire került az újdonsült ara. Mert a tájékozatlan férj anális szexszel próbálkozott - nem szándékosan, hanem mert nem tudta, hol is kellene behatolnia...

Mentségükre szóljon, hogy a fiúk és a lányok is részesülnek szexuális felvilágosításban az esküvő előtt. Számukra nem elfogadható, hogy ilyen intim dologról az anya beszéljen a lányával és apa a fiával. Ezt a feladatot lányoknál a rabbi felesége látja el. A fiúk pedig csoportos maszturbálással nyernek beavatást a felnőtt élet rejtelmeibe.

A nők életének célja, hogy szüljenek, gyereket neveljenek, ellássák a háztartást - nem ritka, hogy egy család 8-10 porontyot nevel. Majd mindemellett a férjüket királyi bánásmódban részesítsék.

Forrás: Shutterstock

Persze itt nem arra kell gondolni, hogy esténként femme fatale-ként szervírozzák magukat a hitves uruknak. Már csak azért sem, mert a szexuális élet legfőbb célja a gyermeknemzés, amely egyetlen pozícióban és csak meghatározott napokon eshet meg. Nesze neked spontenaitás... A nőkkel szemben a férfiak szabadabbak, de idejük legnagyobb részét a szent könyv - a Tóra - tanulmányozása tölti ki.

Ezért aztán egyre nagyobb szegénységben élnek. Hiszen az oktatási rendszerük nem alkalmazkodik a világ igényeihez. És ugye a sok szentírás mormolása mellett nem sok idő jut munkára. Az meg fel sem merülhet, hogy a nő dolgozzon.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek