New York Baranyai Kata közösség ultraortodox magyar zsidó
Nem túlzás azt mondani, hogy az ultraortodox zsidók egy párhuzamos valóságban élnek. Méghozzá egy olyan általuk kreált világban, amely mindenben a 200 évvel ezelőtti időket idézi.

Az meg már csak hab a tortán, hogy eredetileg a királyi Magyarországhoz tartozó Szatmárnémetiből vándoroltak ki az Amerikai Egyesült Államokba. Majd itt telepedtek le, és New York állam területén megalapították a Palm Tree nevet viselő legnagyobb magyarok lakta települést. Sokan közülük a mai napig beszélnek magyarul.

Ez egyébként már csak azért is nagy szó, mert angolul egyre kevesebben. Ugyanis a speciális oktatási intézményeikben - amik akkreditált képesítést nem adnak - a gyerekek csak érintőlegesen tanulnak angolul. A hivatalosan használatos nyelv a jiddish.

Az ultraortodox zsidók lakhelye New York City-ben, Brooklynban található, ahol igencsak kirínak a tömegből. Egyenöltözetük és viselkedésük nem éppen passzol a szabadosságáról híres metropoliszhoz.

A szigorú napirendjük és a születésüktől beléjük sulykolt vallásos bölcseletek annyira kitöltik az életüket, hogy ne legyen idejük olyan világi dolgok után vágyakozni, mint a zene vagy a színház. A szentírásokon kívül mást nem olvasnak, és amennyiben valaki megszegi az előírásokat, azt egymás között is mélyen megvetik.

Forrás: Shutterstock

A szerelem kifejezés nem is létezik a szótárukban. Az érzelmek kinyilvánítását gyengeségnek tartják. Ha eladósorba kerül a gyerek, akkor érkezik a feladatra kijelölt személy, aki elrendezi a házasságot. A frigy megkötése előtt a felek csupán egyszer egyetlen órára találkoznak egymással. Mondjuk, ez a találkozás is úgy történik, hogy közben a család a másik szobából figyel és fülel.

Az talán senkinek sem lesz meglepő, hogy a szinte még tinikorban házasságra lépőknek halvány lila fogalmuk sincs a szexuális életről. Jóformán azt sem tudják, hogyan kellene elhálni a nászéjszakát. Az egyetlen, amivel igazán tisztában vannak, hogy a lagzit követő egy éven belül illene megszületni az első gyereknek.

A végletekig zárt közösségükből csak nagyon ritkán kerülnek ki információk. De a jelenleg nagy sikerrel futó Netflix sorozat, az Unortodox alapjául szolgáló életrajzi könyvből tudhatjuk, hogy előfordult, hogy a sürgősségire került az újdonsült ara. Mert a tájékozatlan férj anális szexszel próbálkozott - nem szándékosan, hanem mert nem tudta, hol is kellene behatolnia...

Mentségükre szóljon, hogy a fiúk és a lányok is részesülnek szexuális felvilágosításban az esküvő előtt. Számukra nem elfogadható, hogy ilyen intim dologról az anya beszéljen a lányával és apa a fiával. Ezt a feladatot lányoknál a rabbi felesége látja el. A fiúk pedig csoportos maszturbálással nyernek beavatást a felnőtt élet rejtelmeibe.

A nők életének célja, hogy szüljenek, gyereket neveljenek, ellássák a háztartást - nem ritka, hogy egy család 8-10 porontyot nevel. Majd mindemellett a férjüket királyi bánásmódban részesítsék.

Forrás: Shutterstock

Persze itt nem arra kell gondolni, hogy esténként femme fatale-ként szervírozzák magukat a hitves uruknak. Már csak azért sem, mert a szexuális élet legfőbb célja a gyermeknemzés, amely egyetlen pozícióban és csak meghatározott napokon eshet meg. Nesze neked spontenaitás... A nőkkel szemben a férfiak szabadabbak, de idejük legnagyobb részét a szent könyv - a Tóra - tanulmányozása tölti ki.

Ezért aztán egyre nagyobb szegénységben élnek. Hiszen az oktatási rendszerük nem alkalmazkodik a világ igényeihez. És ugye a sok szentírás mormolása mellett nem sok idő jut munkára. Az meg fel sem merülhet, hogy a nő dolgozzon.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.