Ismerős a szitu, mikor vadidegenek belelihegnek a kisbabád arcába?

"Te ne simogasd és csókolgasd az én gyermekem!" - háborodik fel számos szülő. "De miért? Mi baja lesz? - kérdezik sokan. - Van annak a gyereknek immunrendszere, még jót is tesznek neki a baktériumok."

De aki így gondolkodik, az vajon a saját csecsemőjét is kézről kézre adja, és jó szemmel nézi, ha idegen nénik és bácsik simogatják és csókolgatják? Ja, hogy ezeknek az embereknek nincs is gyerekük - vagy csak szerencsések voltak, és az ő csemetéik megúszták az ilyen "atrocitásokból" eredő betegségeket.

Ismerős a szitu, amikor vadidegen emberek belelihegnek a csecsemőd arcába, és mindenáron fogdosni, simogatni akarják? Igen, a cukiság faktor előhívja mindenkiből ezt az ösztönt, na de ezzel tudni kell bánni is. És nagyon nem a pár napos, hetes, hónapos csecsemőkön kellene kiélni a dédelgetési vágyat.

Gondolkozz, mielőtt baktériumfóbiás, hisztis p.csának titulálod az anyukát, aki próbálja megvédeni ezektől a gyermekét - és cinikusan elküldenéd, hogy kezeltesse ki magát a "fóbiájából".
Mert melyik a magasabb rendű szükséglet? Az, hogy kielégíthesd a simogatási ösztönödet, vagy az, hogy megkíméljük a gyereket azoktól a betegségektől, amiken nem feltétlenül kellene átesnie? Az, hogy neked esetleg kiváló az immunrendszered, nem jelenti azt, hogy másnak is az. Van, aki megbirkózik egy-egy betegséggel könnyedén, más azonban akár bele is halhat.

Forrás: Shutterstock

Számtalan összetevője van annak, hogy egy adott időszakban kinek milyen az immunrendszere. Vagyis attól, hogy te azt szajkózod, hogy "de mi a homokot is megettük, és milyen fittek vagyunk", még ez nem válik megfellebbezhetetlen igazsággá. Hány és hány ember küszködik ma allergiával, autoimmun betegségekkel, különböző ételallergiákkal stb.? Igen, ők a te korosztályod, azok, akik a homokot is megették. Akkor hol van az a híres immunrendszer, ami megfelelően működik?

Na de a csecsemők, gyermekek védelmében igenis törekedni kell arra, hogy minél kevesebb potenciális fertőzésnek tegyük ki őket. Mert még ha szerencsésen meg is ússzák a szövődményeket, nem kell, hogy szenvedjen az a gyerek - mert kis odafigyeléssel el is kerülhető egy betegség.

Azaz kedves tökéletes immunrendszerű embertársaim, mielőtt megköveztek egy, a gyermekét féltő anyukát, gondoljatok arra: nem vagyunk egyformán ellenállóak. És lehetnek olyan veleszületett vagy szerzett betegségei is egy kisbabának, amik miatt az édesanyja azt szeretné, ha csak távolról csodálnátok a gyermekét - akármilyen cuki is.

Vagy tudod, mit? Nyugodtan mondj rá bármit, de akkor sincs jogod veszélybe sodorni valakit a felelőtlenségeddel. Ezért mielőtt rávetnéd magad egy csecsemőre, gondolj arra: te pár nap múlva emlékezni sem fogsz a betegségedre, neki azonban kihatással lehet akár az egész életére.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek