párkapcsolat odafigyelés Greta May férfiak megértés érzések érzelmek házasság
"Majd mindjárt megsajnálom őket!" - Szinte hallom Zsani barátnőm reakcióját a címre. Ő ugyanis 20 éve házasságban él, és bármelyik nap a férjének legalább 100 "bűnét" tudja egy szuszra felsorolni.

Mégis harmonikus házasságban él, ez ugyanis csak a felszín. Mert bár a kifakadásai mind arról szólnak, hogy Csaba mit nem csinált meg, a vége mindig ugyanaz. A huszadik bosszankodó mondat után jön a fordulat: "Az is igaz mondjuk, hogy ő intézi az egész család könyvelését, a hülye alvállalkozóval is rengeteg baja van, szóval, ez most rohadt nehéz időszak a számára. Ha így nézem, ehhez képest nagyon jól nyomja..."

Ők valahogy tudják, mikor kinek kell elnézőbbnek lenni - talán ezért működnek ennyire jól 20 éve. Ahogy Csaba megfogalmazta: "Zsani néha gyorsabban beszél, mint gondolkodik, de végül mindig megért. És ez az egyik, amit a legjobban szeretek benne. Tudja, mikor vagyok rossz passzban."

Eleinte nem értettem, miért olyan fontos a férfiaknak egy nőben, hogy "megértő" legyen. Mármint persze, mindenki ezt szeretné - mi, nők is. De miért emeli ki ezt a legtöbb férfi az elvárásai között? Aztán rájöttem, hogy a pasik ezen a téren nagyon is hátrányos helyzetben vannak. A társadalmi elvárások és berögződések még mindig jócskán működnek a nemek tekintetében (is).

Ha egy férfinak problémái adódnak, nehéz élethelyzetben van, beteg, feszült, vagy egy adott szitu miatt stresszesebb a szokásosnál, akkor is "illik" mindennel szemrebbenés nélkül megküzdenie. Nőként egy pocsék nap után nyugodtan bőghetsz a fürdőkádban egy kiadósat, hogy jobban érezd magad - ők nem tehetik meg ugyanezt.

A többségük megszokta, hogy kifelé nem mutathatja látványosan, éppen milyen nehéz időszakon megy keresztül. Teszi a dolgát, ugyanúgy, ugyanazt, ahogyan kell. Félre ne értsétek, tudom, hogy a nők is helytállnak, mindenféle rájuk ömlő szar helyzet és megpróbáltatás ellenére is! Csak azt mondom, hogy egy nő ilyenkor legalább panaszkodhat. Éreztetheti, tudatosíthatja a környezetével, hogy ő most - ezért és ezért - extra nyomás alatt működik. Ez pedig hatalmas előny, hiszen befolyással van a környezet reakciójára.

Forrás: Shutterstock

Ha egy kolléganődről tudod, hogy most halt meg az anyukája, és kisírt szemmel jár be dolgozni, kávézás közben pedig elmondja, hogy éjjelenként nem tud aludni a gyász miatt, egyértelmű lesz a számodra, hogy egy ideig más bánásmódot igényel. Valószínűleg toleránsabb, türelmesebb leszel vele, mert tudod, milyen nehéz helyzetet él át - ez pedig nagy segítség egy éppen rossz passzban lévő ember számára.

Egy férfi ugyanilyen helyzetben jó eséllyel nem fogja részletezni az érzéseit. Látszólag ugyanúgy működik majd a munkahelyén, és nem fog órákig beszélni arról, mennyire megviselték a történtek. De ettől még a gyásza UGYANOLYAN mély és nehéz.

Sajnos sokszor ez a gond párkapcsolaton belül is. Mivel a nő sokkal részletesebben lekommunikálja, hogy éppen milyen lelkiállapotban van, nagyobb eséllyel kapja meg az ilyenkor szükséges megértést és türelmet. A férfi keménységén sokan elcsúsznak, megtéveszti őket a látszat - pedig ez nagy hiba.

Mert egy pasi ilyenkor szintén több toleranciát igényel, még akkor is, ha nem zokog a vállunkon vigasztalást keresve. Ha ezt nem ismerjük fel, az komoly konfliktusokat szül. Mert mint mindennek, ennek is oda-vissza kell működnie. Szóval igen, a férfiak több megértést igényelnek. Nem annál többet, amennyit a nők - csak annál többet, amennyit esetleg most kapnak...

Még több cikk Gretától!
Ha idáig eljutottál, már biztos rajongsz Greta stílusáért, és nem bírod visszafogni magad, hogy ne olvass tőle még többet. Megértjük, és segítünk is neked. Az írói oldalán rengeteg írása vár rád.Forrás: Szabó Gábor

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.