magazin pénz kiadás Szabó Kíra spórolás
Az egyik legnehezebb dolog felnőttként kordában tartani a pénzügyeket és uralkodni a kiadásaink felett. Néha elképzelhetetlen feladatnak tűnik, pláne nőként, amikor annyi, de annyi mindenre el lehet költeni a fizetésünket. Ha Te is le vagy égve az ünnepek után, eleged van belőle és szeretnéd végre kezedbe venni az irányítást és elkezdeni tudatosan bánni a pénzeddel és spórolni, akkor ez a cikk neked szól.

Annyi mindenre kell figyelni az életben, a hétköznapokban, annyi mindenért kell felelősséget vállalni, hogy akadnak olyan alkalmak, akár időszakok, amikor bizony kicsúszik a kontrol a kezeink közül.

Nőként az anyagiakkal sosem tudtam jól bánni. Amikor önálló keresetem lett, megfogadtam, hogy minden hónapban félre teszek és figyelem, mire mennyit költök. Ez tartott egy-két hétig az első rossz nap után, valahogy mégis betévedtem egy-két üzletbe és belekúszott néhány ruhadarab, rosszabb napokon egy táska is a szatyromba. Tudtam, hogy nem szabad, de egyszerűen képtelen voltam ellenállni. Persze a hónap közepén már láttam, hogy baj lesz, de inkább nem ettem, de a ruháktól, cipőktől, táskáktól nem akartam szabadulni. Azóta már tudom, hogy ez egy iszonyatosan rossz hozzáállás és előbb vagy utóbb, de fel kell nőni a feladathoz és meg kell tanulni bánni a pénzzel.

Az év vége mindig egy jó lehetőség arra, hogy magunk mögött hagyjuk a rosszat és tiszta lappal, új célokkal, tervekkel vágjunk bele az új esztendőbe. Ha Te is le akarsz számolni a felesleges kiadásaiddal és tudatosan, okosan kezelni a pénzügyeidet, akkor mindenképpen fogadd meg a lenti tanácsokat.

Fix kiadások

A legelső és legfontosabb lépés az, hogy képbe kerülj azzal kapcsolatban, hogy melyek azok a kiadások az életedben, amelyeken nem tudsz változtatni, amelyek minden hónapban adottak. Ilyen lehet a rezsi, a telefonszámla, hitel törlesztés, benzin stb. Ha összeírod a fix kiadásaidat, máris tudni fogod, hogy a bevételed hány százalékától kell kötelező jelleggel búcsút venned havonta. Lehet, hogy ennek tudatában lesz ezek között olyan is, amelyből le tudsz faragni, például a mobiltelefonok esetében akár egy kedvezőbb csomag kiválasztása.

Forrás: Shutterstock

Egyéb kiadások, amelyek nélkül képtelenek vagy élni

Mindenki életében vannak a kötelező kiadásai mellett egyéb költségei is, amelyeket az évek során kialakított szokásai, rutinjai teremtettek meg. Gondolok itt akár egy műkörömre, póthajra, kondi bérletre, állattartóknak a háziállattal kapcsolatos kiadásokra. Írd össze azokat a költségeket, amelyek olyan dolgokból fakadnak, amelyek örömöt jelentenek számodra, az egészséged miatt fontos és bevételednek köszönhetően megengedheted magadnak. Ha ezeknek az összegével is tisztában leszel, akkor már a bevételed egy részét erre is félre tudod tenni és nem kell attól félned, hogy egy hirtelen jött, felesleges kiadás miatt már nem marad rá pénzed.

Hosszú távú célok

Ahhoz, hogy érdemben neki tudj állni a spórolásnak és félre tudj tenni pénzt, amihez tényleg nem nyúlsz hozzá, szükséged van hosszú távú célokra. Az ember akkor tudja a legjobban féken tartani magát, ha meg tudja magának magyarázni, hogy miért is van arra szükség. Ha spórolni szeretnél, de nem tudod mire, akkor könnyen abban a helyzetben találhatod magad, hogy egy szakítás vagy egy rosszabb nap után, amikor már nincs elég pénz a zsebedben a spórolt pénzhez nyúlsz, amit szépen lassan úgy költesz el, hogy észre sem veszed. Viszont, ha megfogalmazod magadnak, hogy melyek azok a dolgok, amelyeket el akarsz érni, jövőre, három vagy öt, esetleg tíz év múlva, akkor sokkal jobban ellen tudsz majd állni a mindennapos kísértésnek, hiszen egy sokkal fontosabb célod lesz, mint egy új ruha vagy cipő megvásárlása.

Jutalmazás

Annak érdekében, hogy ellen tudj állni a pénzszórásnak, mivel biztosan lesznek olyan időszakok, amikor a tudatosság ellenére elkap a láz és fenti tanácsok ellenére is mindent megvennél magadnak, érdemes nagyobb jutalmakkal megajándékoznod magad. Határozd el, hogyha két, három hónapig kibírod, hogy ne vegyél magadnak semmit, ami felesleges, akkor utána befizeted magadat egy masszázsra, vagy ha megbírod állni, hogy akár fél évig ne vegyél magadnak semmit a kötelező és egyéb, fontosabb kiadásaidon kívül, akkor megleped majd magad egy utazással (amire reméljük, nemsokára lesz is lehetőség). Ez egy hatalmas motiváció, ami miatt biztosan hajlandó leszel lemondani a sok, kicsi és szükségtelen költésről és nem utolsósorban sokkal több pénz marad majd a zsebedben.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.