kritika sértődés család panaszkodás Herczeg Zsuzsa szidás
"Mert magamat kigúnyolom, ha kell, de hogy más mondja, azt nem tűröm el" - szögezte le már annak idején Cyrano de Bergerac is, és milyen igaza volt!

Mert a saját hibáidról beszélhetsz viccesen, vagy akár gyilkos öniróniával. Amennyiben azonban a családodról van szó, legyen az apa, anya, gyerek, már nem ugyanaz a helyzet. Ha pedig mások családjáról, akkor végképp nem...

Persze, ki ne panaszkodott volna arra a "büdös kölyökre", amikor ki tudja, hányadik megszólítás után után is a földre dobálja a koszos zokniját? Vagy a férjre, amiért már megint inkább sörözni ment a szomszéddal, ahelyett, hogy a függönyt segített volna felrakni. Esetleg a szülőkre, akiknek semmi sem jó úgy, ahogy csinálja az ember, hiába próbál megfelelni...

Na, de a család akkor is a család. Ezért nagyon vigyázz, még lojalitásból se büdös bunkózd le a barátnőd, ismerősöd férjét, vagy nevezd kis semmirekellőnek a gyerekét! És még véletlenül se tégy illetlen, ironikus megjegyzéseket a szüleire! Mert azzal könnyen megutáltathatod magad. A legjobb, ha csak meghallgatod, amikor panaszkodik, aztán maximum biztosítod az együttérzésedről.

De semmiképpen se minősítsd a családtagjait! Teljesen természetes, hogy néha mindenki kiakad a hétköznapok során fellépő nehézségektől, és esetleg ilyenkor indulatos. Ettől függetlenül, hidd el, kést döfsz belé, ha szidod a rokonait. Mert hiába van éppen elege belőlük, ennek ellenére bármikor ölne értük.

Forrás: Shutterstock

És bár te csak együttérzésből bólogatsz, ettől függetlenül holnap már nem a fiára lesz mérges a koszos zoknik miatt, hanem rád. Mert te sem örülnél, ha a saját hozzátartozóidról mások rossz véleménnyel lennének, továbbmegyek, ócsárló jelzőket aggatnának rájuk.

Ezért óvatosan a résztvevő hozzászólásokkal, amikor panaszkodni hallod a kollégád, barátod, barátnőd! Lehet, hogy most éppen nem jó a kapcsolata a családjával, de ez valószínűleg csak átmeneti. Ők holnap is összetartoznak, a ti jó viszonyotok azonban örökre tönkremehet, amennyiben csúnyán nyilvánulsz meg a hozzátartozóival kapcsolatban.

Egy családnak ugyanis az a lényege, hogy bár sokszor vannak feszültségek, problémák, amikor valódi baj van, akkor mindezeket félreteszik, és ott vannak egymásnak. Összetartanak, és mindig számíthatnak egymásra - még a rossznyelvekkel szemben is.

Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk. :)
Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.