párkapcsolat vita Balogh Orsolya veszekedés
Teljes vállszélességgel kiállok amellett, hogy a konfliktus a párkapcsolat benzinje, egyik fő alkotóeleme és a boldogság titka is lehet. Nem őrültem meg, és még csak nem is hasraütésszerűen állítom ezt, hanem hiszek benne - sőt, tudom.

A vita előrelendíti a párkapcsolatot. Természetesen a minőségi, kulturált vitára gondolok, és nem arra, mikor anyázások röpködnek tányérokkal együtt, és az ajtócsapkodásokat szexuális felszólítások kísérik. Az olyasfajta vitáknak, ahol férfi örökítő anyagnak hívják egymást a párok, és agresszív gesztusokat tesznek, csak egyetlen céljuk van: megalázni, megbántani a másikat. Méghozzá a győzelemért - és ez méltóságon aluli. De talán ez a kisebb gond.

A nagyobb az, hogy ez a magatartás a legkevésbé sem építő. Ezekben az esetekben az a fontos, hogy a sértett fél elérje: neki van igaza. A vérszívó, egymás lelkét gyilkoló, nívótlan viták napokig, de akár hetekig is tarthatnak - amíg az egyik fél fel nem adja, illetve be nem hódol.

Mondanom sem kell, nem ez a vita lesz az, ami építeni fogja a párkapcsolatot és közelebb viszi egymáshoz két embert. De az a kapcsolat sem jó, amelyben egyetlen elégedetlen szót sem hangzik el. Sokan azt hiszik, hogy akkor lehet jó és sikeres a párkapcsolat, ha nem vitáznak benne. Ezért módszeresen kerülik annak a lehetőségét, hogy összerúgják a port. Ilyen esetben az egyik, vagy akár mindkét fél tűr, aminek hosszú távon két kimenetele lehet. Az egyik, hogy a felek belebetegszenek. A másik, hogy előbb-utóbb kirobban egy vita, és a detonáció akár a kapcsolatot is szétroncsolhatja.

Tehát aki azt mondja neked, hogy ő aztán soha nem veszekszik a partnerével, és ettől olyan boldogok, az hazudik, elfojt vagy szakításra kész. Ugyanis, ahol jellemző a konfliktuskerülés, ott a párok nem őszinték egymással, és valószínűleg önmagukban is bizonytalanok, mert nem merik felvállalni az érzéseiket. Ezzel nem azt akarom sugallni, hogy mindenáron vitázni kellene.

Ha nincs min, akkor nem kell. De ahol hónapok óta ez megy, ott esélyes, hogy egyik fél sem mer hangot adni a valódi vágyainak, vagy annak, ami zavarja, bántja - vagy pedig lélekben már szakítottak is. Ahol csak néma csend és közömbösség van, azt a kapcsolatot megette a fene. Lélekben már letettek egymásról, elengedték a másik kezét, és azért nem vitáznak, mert már feleslegesnek tartják. Csak bizonyos okokból kifolyólag nem óhajtanak fizikai szinten is szakítani.

Forrás: Shutterstock

Minden egészséges, boldog pár veszekszik időnként. Ez nem hangos rikácsolást, hibáztatást, sértegetést jelent, hanem azt, hogy megosztják egymással az őszinte véleményüket, érzéseiket, és megoldást keresnek a problémáikra. Egy kapcsolatépítő vitának mindig ez a célja: a megoldás megkeresése. Márpedig az ilyen vitának két higgadt ember között kell lezajlania, akik szeretettel, türelemmel és megértéssel fordulnak egymás felé.

Ahol a felek nem az igazukat akarják bizonyítani, nem is az akaratukat óhajtják érvényesíteni, hanem szeretettől vezérelve meg szeretnék oldani a gondjaikat úgy, hogy mindketten elégedettek legyenek. Ezt megtehetik egymást ölelve, békítő szavakat súgva a másik fülébe, miközben mindent elkövetnek, hogy este nyugodt szívvel térhessenek nyugovóra. Ám ehhez mindig két emberre van szükség. Ha az egyik fél nem vevő erre, és szívesebben választja a tettlegességet, a másik önbecsülésének megtiprását, sérelmeinek dobálását és önmaga fényezését, abból napokig tartó vita lesz.

Ki lehet fejezni a vágyainkat, a bánatunkat méltósággal is. Úgy, hogy közben nem okozunk fájdalmat. Csak tudni kell nyíltan és egyenesen kommunikálni - nem pedig kertelve. Fel kell vázolni a konkrét problémát - ahelyett, hogy a párunk gondolatolvasási technikájára számítanánk -, majd elő kell állni egy megoldással. Aztán vevőnek kell lenni a másik javaslatára.

Addig-addig kell kofáskodni a vitapiacon, míg nem találtok egy mindkettőtöknek elfogadható opciót. Így tesznek azok, akik becsülik és tisztelik egymást, akiknek nemcsak az én a fontos, hanem a mi is. A konfliktus nem pestis, nem kell félni tőle. Nem mételyezi meg a kapcsolatot, hanem felemeli azt - egyre magasabbra és magasabbra. A vita az eszköz, amivel a kapcsolatunk gyémántját csiszolhatjuk közösen.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.