állatok segítség Dósa Eszter állattartás menhely
Amióta az örökbe fogadott harci kutyánk tizenöt boldog évet élt meg anyukámnál (amit többnyire egy puha fotelben töltött), különös figyelemmel kísérem a menhelyek és a gazdátlan, rászoruló állatok sorsát.

Most az állatkertek és állatmenhelyek is extra nehéz helyzetbe kerültek. Sokkal kevesebb lett a bevételük, a munka viszont ugyanannyi. Az állatokat - akik ránk vannak szorulva, vagy akiket mi szelídítettünk meg - nem hagyhatjuk magukra, hiszen függenek tőlünk. Totál érthető, hogy a mostani helyzetben az ember főleg saját magával van elfoglalva. Bizonytalanok a munkahelyek és a jövőnk is, főleg egészségügyi szempontból. Konkrétan a feje tetejére állt az egész világ. Tudom, senkinek sem könnyű most, de még ebben a szörnyű és furcsa helyzetben is lehet tenni egy picike jót.

Anyukám például boltba menet mindig megetet egy gazdátlan cicát, és madáretetőket, rovarhotelt állított fel a kertben. Több macskát hazavinni már nem tud, mert az elmúlt évek során háromra bővült a létszámuk.

A világot sajnos nem lehet egyből megváltani - ha megtehetném, már lenne egy óriási birtokom a kóbor kutyáknak és cicáknak. Lakhelyet adnék azoknak a hontalanoknak, akik a legjobb négylábú barátjuk miatt nem tudnak hajléktalanszállóra menni. Na meg lenne egy érintetlen esőerdőm és egy megtisztított óceánom is. De egyelőre marad az ábrándozás. Közben azért pörgetem az állatmentők közösségi médiás oldalait, és mindig örülök, amikor sikerül egy újabb kutyának gazdát találni, vagy amikor ártatlan állatokat mentenek embertelen körülmények közül.

A legfontosabb, amit te is megtehetsz, az az, hogy nem fordítod el az arcod, ha látsz valami rosszat. Most, hogy kevesebbet mozgolódnak az emberek, az állatkínzás is rejtve maradhat. Nehezebb észrevenni egy rövid láncra vert kutyát, és munkába menet sem tudsz lerongyolni a buszról, ha kóbor vagy sérült állatot látsz.

Viszont, ha mégis találkozol valami hasonlóval, akár egy fotóval és bejelentéssel is elindíthatsz valamit - akár a közösségi médiában is kiposztolhatod. Rengeteg ártatlan állat menekült már meg és talált gazdára így.

Forrás: Shutterstock

Anyagilag segíteni a legtöbb ember számára necces mostanában, de segíteni nem csak pénzzel lehet. Ha selejtezel otthon, egy menhely számára bármi hasznos lehet. A régi kutyád cuccait - ha nem fáj túlságosan megválni tőlük - egy másik kutya tudná használni. Például a játékokat, a tálat vagy a pórázt. Bármilyen nagyobb textil (lepedő, takaró, párna) hasznos lehet, hogy az állatok ne a puszta földön aludjanak.

De akár olyan elfekvőben lévő, évekkel ezelőtt felhalmozott száraztészta vagy konzerv is jó lehet, amiről tudod, hogy az életben nem fogod már megenni. Nem azt mondom, hogy szegd meg a korlátozást és indulj el a menhelyekhez. Valószínűleg meg lehet oldani, hogy valamikor feléd kanyarodjanak és elvigyék autóval az adományodat. Lehet, hogy elég, ha csak kiteszed a ház elé a megbeszélt időpontban, de a közösségi média összefogására is lehet számítani.

És ami a legfontosabb: ha kutyát szeretnél, ne vegyél pénzért! Sajnos az állatkínzó szaporítók országa vagyunk. Az eladók fajtatisztának látszó, beteg, rossz körülmények között tartott, túl korán elválaszott kiskutyákat árulnak, akik lehet, hogy a két hónapos kort sem élik meg.

Legyen gyanús a netes hirdetés és az adásvételi helyszíne, főleg, ha egy parkolóba beszélik meg a találkozót. Szinte hetente számolnak fel ilyen szaporító telepeket, miközben az állatmenhelyek meg tele vannak gazdira váró, elhagyott állatokkal. Ha lelkileg elég erős vagy hozzá, akár még egy öreg állatot is befogadhatsz, akinek megszépítheted az utolsó hónapjait, éveit.

De az biztos, hogy bármilyen apróságot teszel, legyen az egy gazdikeresőről megosztott kép, vagy két darab használt pléd egy menhelynek, már tettél valamit, amitől egy icipicit jobb hely lett a világ.

Nem baj, ha nem vagy rutinos író. ✍️ Ha eddig csak a fióknak írogattál, akkor itt az alkalom, hogy megmutasd, mire vagy képes!

Mit kell tenned, ha részt akarsz venni a pályázaton?

Írd meg egy maximum 3500 karakteres cikk formájában, hogy mit gondolsz az alábbi idézetről - majd küldd el nekünk a jelentkezes@she.hu email címre április 30-ig!

Oszd meg velünk, és a legjobb cikkeket megjelentetjük az oldalon!

Forrás: She.hu

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.