kritika elkényeztetett Zavada Janka hiszti gyereknevelés gyerekvállalás
Lassacskán elmegy a kedvem attól, hogy bárkinek is hangoztassam: belátható időn belül szeretnék gyereket vállalni. Mert akinek nincs gyereke, egyszerűen nem tud mit kezdeni a témával. Így hát nagyrészt beáll a kínos, tücsökciripelős csend.

Akinek pedig van... Sokan szerencsére normálisan reagálnak, de rengeteg nőtől először is kapok egy gyorstalpalót anyaságból. Másodjára jönnek a horror sztorik a szülésről. Mert reped és szakad és fáj és úristen, de persze ennél szebb nincs a világon. Szóval, ott ülök megsemmisülve, és végeredményben nem tudom feltenni a kérdéseimet.

Ugyanis megkapom, hogy "Majd megtudod, hogy ez nem ilyen egyszerű. Neked erről fogalmad sincs, és különben is mit képzelsz, hogy olyan dologról van véleményed, amiben nincs még érdemi tapasztalatod?"

Márpedig igenis van véleményem, akkor is, ha még nincs gyerekem. És engedjék már meg, hogy már most legyen egy elképzelésem, hogyan szeretném majd nevelni, hogy egy viszonylag normális, társadalomba illő embert faragjak belőle! Először is, nem értem azokat a szülőket, akik tisztában vannak vele, hogy fullba tolják az elkényeztetést, mégis csinálják.

Majdhogynem ezüst tányéron, pukedlik közepette kapja meg a gyerek, amit éppen kiböffent a tejpacás kis száján. Anya meg apa pedig fejvesztve rohan, hogy teljesítse a következő és az azutáni követelést is. Mint egy morbid videójáték, ahol a szülők lételeme, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban teljesítsék a feladatokat. Aztán ha valami félresikerül, jön a hiszti cunami, ami visz mindent. Füleket, idegeket nem kímélő mutatvány, akár házon kívül is.

Forrás: Shutterstock

Félreértés ne essék, nem azokra a hisztikre gondolok, amikor beteg a gyerek, vagy épp kialvatlan. Sőt, nem is azokra, amik a dackorszak természetes velejárói. Nem! Azokról az esetekről beszélek, amikor a gyerek azért hisztizik, mert tudja: ezzel eléri, amit akar.

Amikor azért bőg, toporzékol és csinálja a fesztivált, mert hozzá lett szoktatva, hogy mindig mindent megkap. Ha pedig ellent mersz neki mondani, akkor menekülj! Egy angyalbőrbe bújtatott kis szörnyeteget nevelnek a saját gyerekükből.

Ez mind a szülő hibája! Meg lehet kövezni nyugodtan a véleményemért, rá lehet vágni, hogy én még nem voltam szülő. De egyetlen gyerek sem születik önző, akaratos kis hisztigépnek. Egy gyerekbe sincs belekódolva, hogy tiszteletlen és követelőző legyen a szüleivel szemben. Ezt a fajta viselkedést minden felnőtt magának köszönheti, mert nem lépi meg a megfelelő dolgokat, amikor annak ideje és helye lenne.

Szó sincs arról, hogy fizikai fenyítést kell alkalmazni. De a legelső alkalommal, amikor a gyerek bepróbálkozik, le kell törni azokat a kis szárnyakat. Meg kell mutatni, hogy van egy határ. Vannak szabályok, amiket követni kell. Mert ha nem tesszük, milyen tini lesz majd belőle? Pontosan olyan, mint akiket utáltunk a gimiben! Beképzelt, nagyképű kis görcs, aki emellett tuti, hogy a társait is szekálja. Hiszen ő MINDENT megtehet!

Nem számít, mikor jön el az én időm az anyaságra, mindent meg fogok tenni, hogy az én porontyom ne legyen szemtelen és tiszteletlen. Még akkor is, ha így több energiát kell majd fordítanom a nevelésére, mintha mindent ráhagynék...

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.