párkapcsolat hiba elfogadás változás változtatás megfelelés Fehérvári Varga Judit
Bevallom, nem szeretem a panaszkodást - mármint a másokat elmarasztaló, hosszas, ismétlődő panaszkodást. Persze van olyan, hogy néha ventillálsz, és elmeséled a barátnődnek, hogy felhúzott a főnököd/pasid/anyósod - és ezzel nincs is semmi gond.

A probléma azzal van, ha folyton szapulsz valakit, miközben azt gondolod, hogy csak a másikkal lehet probléma - te viszont tökéletes vagy. Ha ez valóban így van, felteszem a kérdést: te miért idegesíted magad ezen? Mondj fel a munkahelyeden, vagy hagyd ott a párodat! Ha tényleg olyan hülye, miért vagy vele? Úgysem fogod tudni megváltoztatni. Csak egyet tehetsz, ha nem tudod elviselni: kihagyod az életedből.

Egyébként egy kapcsolat mindig két emberen múlik: olyan soha nincs, hogy az egyik mindent jól csinál, és kizárólag a másik tehet minden rosszról. Vagy ha tényleg így gondolod, mégis miért állsz még szóba egy ilyen emberrel? Találsz te jobbat is, nem?

Ha folyton azon rágódsz, hogy mennyire meg kellene változnia valakinek, azzal csak saját magadat teszed tönkre. Mégpedig azért, mert el kell fogadnunk azt, hogy nincs befolyásunk a másik ember viselkedésére, cselekvéseire. Még akkor sem, ha az illető egy hozzánk közelálló személy.

Persze előfordulhat, hogy megváltozik (ha ő is akarja ezt), de sokkal valószínűbb, hogy nem fog. És különben is! Kik vagyunk mi, hogy bárki másra azt mondjuk: ő nem "jó" így, ahogy van? Nekünk talán valóban nem elég jó - de ez még nem jelenti azt, hogy senkinek sem az (vagy akár önmagának).

Vannak olyan dolgok, amik hatalmunkban állnak, és vannak, amik nem. Az időjárást, a törvényeket, vagy egy másik ember viselkedését például nem tudod megváltoztatni. Nem mondhatod meg neki, mit csináljon és hogyan éljen, még akkor sem, ha te mást gondolnál helyesnek. A másik egy felnőtt ember, egy önálló személyiség - honnan is vennéd a jogot, hogy megváltoztasd? Te talán szeretnéd, ha valaki folyton azzal jönne neked, hogy amit csinálsz, az rossz, és legyél valaki más? Nem hiszem.

Forrás: Shutterstock

Ha például egy párkapcsolatban valami nagyon idegesít a másikban, és egyszerűen nem tudod elfogadni, akkor sem biztos, hogy az a jó megoldás, ha mindennap elmondod neki, mit kellene máshogy csinálnia. Különben is, ki mondhatná meg, hogy mi a "jó"?

Ami szerinted helyes, az másnak könnyen lehet helytelen. Sőt, még az is lehet, hogy te csinálsz valamit rosszul (elvégre mindannyian hibázhatunk). De a lényeg annyi, hogy nem kérhetünk rá senkit, hogy változzon meg a mi kedvünkért.

Csak annyit tehetsz, hogy eldöntöd: el tudod-e fogadni ezt az embert úgy, ahogy van (a hibáival együtt), vagy nem tudsz ezzel együtt élni, és elsétálsz. Van választásod. Mindig van választásod. Csak az nem opció, hogy te majd jól megmondod neki, milyennek kell lennie neki ahhoz, hogy "jó" legyen.

Ha már mindenáron változtatni szeretnél valakin, változtass magadon - és ne a másik emberen! Ezt mindenki csak saját maga döntheti el és teheti meg.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.