család igazság Zavada Janka nagymama anya titok elhagyatott lánya megbocsátás
- Anya, ki ez a néni a képen? - kérdezte Hanna, miközben a régi fényképek között kotorászott. Nem is emlékeztem, hogy maradt olyan képem, amin anyával vagyok. Hanna lassan 5 éves, de még nem találkozott az édesanyámmal.

Apa mostani feleségét tartja nagymamájának. És ez így van jól. A férjem sosem kérdőjelezte meg a döntésemet. Elfogadta. Amiért nagyon hálás voltam neki. Most azonban el kellett döntenem, hogy ismét hazudok a lányomnak, vagy végre elmondom neki az igazat.

Gyere, ülj ide mellém, kincsem. Anya most elmesél neked egy történetet. Hozta a kis plédjét, és leült mellém, mintha csak a szokásos mesedélutánjára készült volna. Magamat láttam benne, ahogy csillogó szemekkel nézek anyára, és lélegzetvisszafojtva várom, hogy elkezdje a kedvenc hercegnős mesémet.

- Ez a néni a képen anya igazi anyukája... - kezdtem.

Láttam rajta, hogy összezavarodott. - De sajnos már hosszú, hosszú évek óta nem találkoztunk. Te még meg sem születtél, mikor anya utoljára beszélt vele.

- És akkor a nagymama? - pislogott nagy szemekkel.

- A nagypapa mostani felesége a nagymamád édesem, csak nem a vér szerinti. Te szerencsés kislány vagy, neked több nagyid is van. Erre felkapta a fejét, mintha valami varázsszót mondtam volna.

- És találkozhatok az igazi nagymamámmal?

Forrás: Shutterstock

Próbáltam elfordulni, hogy ne lássa a könnybe lábadt szemeimet. Azt hittem, már lezártam magamban ezt a témát. Azt hittem, helyén tudom kezelni. Elengedni és nem törődni vele többé. Annyit szenvedtem miatta, annyi fájdalmat okozott.

Álmatlan éjszakák, kisírt szemek. Magamat okoltam, amiért egyedül hagyott. Amiért becsapott és vissza sem nézett. Soha nem mondtam senkinek, de miután elment, nem mostam ki az ágyneműjét. Magam mellé tettem a párnáját, hogy érezzem az illatát. Talán több hónap is eltelt, mire az illat végleg elillant. És magával vitte a lelkem egy darabját is.

Két hét. Ezt mondta. De soha nem jött vissza. Én pedig, ha nehezen is, de megtanultam élni nélküle. Persze sokszor eszembe jutott. Hiányzott. De továbbléptem. Legalábbis azt hittem, hogy továbbléptem. Kizártam az életemből, mert nem akartam több fájdalmat magamnak. Nem akartam ismét bízni benne, hogy később megint átejtsen.

Most viszont nem tudtam, mit tegyek. Tiltsam meg a gyerekemnek, hogy találkozzon a nagymamájával? De mi van, ha őt is megbántja? Mi van, ha neki is hazudik, és összetöri a még oly tiszta szívét?

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.