boldogság Lippai Flóra megfelelés boldogtalanság y generáció elvárás
Hát igen, kéne a legújabb almás telefon, egy ikeásan berendezett fullos kis lakás, meg egy jó kis meló - lehetőleg kevés munkával, de hétszámjegyű fizetéssel. Az életrajzi könyvemet pedig már szorgosan körmölik a legkiválóbb szellemírók.

Sajnos nincs nálam a boldogság kulcsa, de hogy kicsit néha túlzóak az elvárásaink, az biztos. Még biztosabb, hogy az anyagi biztonságot elérni kicsit olyan, mintha megpróbálnád megmászni a Himaláját. Elvileg nem lehetetlen...

Az interneten pár éve kering egy remek cikk arról, miért boldogtalan az Y generáció (röviden és tömören: az 1981 és 1996 között született híres-neves "mai fiatalok"). Eszerint e korosztály nagyszülei még a 2. világháború következményeitől szenvedtek; ha valamikor, hát akkoriban a biztos anyagi helyzet kulcsfontosságú volt.

Az ő gyermekeik már valamivel nagyobb jólétben nőhettek fel, és a '60-as, '70-es évek tapasztalatai szerint a kemény munka meghozza gyümölcsét. És ha belegondolsz, tényleg: ennek a generációnak van háza, kocsija, állása - egyikből sem a legjobb, és kevesek vannak eleresztve pénzzel, de nagyjából elérték azt, amit kitűztek maguk elé.

Itt jön képbe az Y generáció: a többséget a széltől is óvták: dolgozni ráér majd az egyetem mellett legfeljebb 2 napot, addig aranyélet, álmok, csillámporos-ködös jövőkép. Ez szép és jó, de a többségnek az érettségi után, de legkésőbb 20 éves kora környékén lekeveri az élet az első nagy pofont: nem körülötted forog a világ, angyalom! Ja, és a kemény munka valóban kifizetődő: csak nem neked, hanem a cégtulajnak, akivel még anno az állásinterjún ráztál kezet.

Forrás: Shutterstock

A másik, amit az Y generáció kénytelen elfogadni: semmi sem állandó. A szülők talán ledolgozták az életüket egy-két-három helyen, egy mai fiatal még 30 éves kora előtt már a negyedik-ötödik munkahelyét fogyasztja. Ez a változatosság egyébként jó is lenne, azonban a dolog itt nem áll meg. Régi, atombiztosnak mondott párkapcsolatok bomlanak fel keddről szerdára.

Ebben a bizonytalanságban nyilván jó lenne a szülőkre támaszkodni, ám sok esetben anyagilag rájuk sem lehet számítani. Ez még a kisebbik gond lenne, csakhogy az ő sikeresnek hazudott korosztályuknál sincs minden rendben - tisztelet a kivételnek! A mai 50-es, 60-asoknál leginkább két változatot látok: akik már elváltak, és akiknek el kéne válniuk, mert határozottan jót tenne nekik. Tőlük kapjon az Y generáció tanácsokat? Hát, köszi, de nem.

A cseresznye a habon a Facebook és az Insta. Egyértelmű, hogy senkinek sincs annyira csodás élete, mint amit kiposztol, de a tudatalattink ezt másképp látja, oda szűretlenül áramlik be a sok szenny. Erre persze rásegít még az a rengeteg idegesítő reklám meg az üzletek faláról félbután-komolyan néző modellek.

Szóval, nehéz így boldognak lenni, ha az álmok az egekben, te meg a realitás mocskos talaján várod, hogy egy év alatt eljuss a tutiba. Ráadásul így is van egy csomó tényező, amit nem befolyásolhatsz. De persze lehet, hogy néha csak meg kéne élni és élvezni azt, ami van...

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.